Beč pokrenuo novu kampanju za borbu protiv nasilja nad ženama

I austrijska prijestolnica pridružuje se globalnoj inicijativi „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, a ove godine na različite načine nastoji potaknuti građane da ne odvrate pogled, već poduzmu nešto i pomognu žrtvama ako primijete nasilje.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se 25. studenog, a taj datum ujedno predstavlja početak globalne inicijative „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” koja završava 10. prosinca, na Međunarodni dan ljudskih prava. Različitim akcijama u inicijativu se uključuju brojni gradovi i institucije diljem svijeta.

Njima se ponovno pridružuje i glavni grad Austrije koji u okviru nove kampanje nastoji potaknuti građane da ne odvrate pogled, već poduzmu nešto i pruže podršku žrtvama ako primijete nasilje.

Od 25. studenog diljem Beča moći će se vidjeti različiti videospotovi i plakati koji prikazuju kako se može pomoći žrtvama nasilja u konkretnoj situaciji te informiraju o tome kada i kome se može obratiti u tom slučaju. Emitirat će se na televiziji i radiju, a naći će se i na društvenim mrežama, informativnim zaslonima i reklamnim panoima te na kolodvorima i u sredstvima javnog prijevoza.

Ispred bečke gradske vijećnice postavljena je instalacija s porukama iz kampanje i audio pričama građana Beča koji su svjedočili činu nasilja te su opisali kako su pomogli žrtvama.

Ovom velikom akcijom želi se podići svijest o tom problemu kao i ukazati na činjenicu da svatko može dati svoj doprinos sigurnijem društvu. Pritom je vrlo važno pokazati ženama koje dožive neki oblik nasilja da nisu same u toj situaciji. No vlastita sigurnost treba biti na prvom mjestu, stoga se građanima preporučuje da u slučaju opasnosti pozovu policiju.

Stručna pomoć u Beču može se potražiti 24 sata dnevno pozivom na broj SOS telefona bečke gradske uprave za pomoć ženama kao i u ženskim kućama u austrijskoj prijestolnici.

Austrijska prijestolnica 2022. godine izdvojit će dva milijuna eura za potporu bečkim udrugama koje se zalažu za sprječavanje nasilja nad ženama i djecom, a uložit će ukupno oko 11 milijuna eura u prevenciju i suzbijanje nasilja kao i u rad s djecom i mladima.

Više sredstava bit će investirano i u rad s počiniteljima nasilja te u edukacije muškaraca. Beč bi do 2022. godine trebao dobiti i petu sigurnu kuću s više od 50 mjesta za žene i djecu. Konkretne savjete kako pomoći žrtvama nasilja građani austrijske metropole sljedeće godine moći će dobiti i na besplatnim radionicama.

Uz dopuštenje: EuroComm (sve fotoggrafije)

Facebook Like Button