Biser Starog Broda – drvena kapela Sveti Martin

Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu /Europa nostra u kategoriji zaštite baštine ove je godine zaslužilo 29 projekata iz 18 zemalja, a među njima i drvena kapela posvećena svetom Martinu u pokupskom selu Stari Brod.

Stari Brod nalazi se u neposrednoj blizini opjevnog Letovanića („Letovanić, Letovanić, selo pokraj Kupe“) u općini Lekenik u sklopu Sisačko–moslavačke županije. Svjetovna i sakralna drvena gradnja u ovom području pripada u izvrsne primjere hrvatske tradicijske gradnje, no mala drvena kapela svetog Martina rijedak je primjer narodnog baroknog graditeljstva s cjelovito očuvanim oslikanim interijerom. Prvo spominjanje kapele datirano je u 1699.godinu, a oblikovana je kao jednobrodna građevina s malim trijemom, poligonalnim svetištem i tornjićem.

kapelica-2 kapelica-1

Kasnije je trijem uklonjen i dodano je predvorje, čime je definiran konačni izgled (u ciglenom podu kapele nalazi se i opeka s datumom 1774.). Cijela kapela izrađena je od hrastovine na temeljima od opeke, a ono što je posebno ističe među sličnim zdanjima jest oblikovanje interijera sastavljenog od 88 živo oslikanih drvenih ploča obrubljenih ukrasnim letvama. Motivi najrazličitijeg cvijeća i grožđa isprepleteni su vrpcama i izvedeni na naturalistički način u živim bojama, a prema mišljenju stručnjaka nisu dio tradicionalnog repertoara domaćih umjetnika, već upućuju na putujuće majstore.

kapelica-4

Oltar obojan također vrlo živim bojama nosi sliku svetog Martina, iznad kojeg je smješteno Božje oko, dok su na bočnim stranama slike stupovi uz koje su smješteni kipovi svetih Ambrozija i Nikole. Zahvaljujući Hrvatskom restauratorskom zavodu i predanom restauratorsko-konzervatorskom radu , koji je počeo istraživanjima 2001., a od 2007 građevinskim radovima (kada je kapela prestala biti u funkciji), godine 2015. kapela je poprimila današnji izgled.

kapelica-3

Prema riječima voditelja projekta višeg konzervatora-restauratora Anđelka Pedišića : „Ovaj projekt je primjer cjelovitog promišljanja spomenika kao cjeline sa svim njegovim vrijednostima…Konzervtaorsko-restauratorski radovi na kapeli bili su ponajprije usmjereni na fizičko očuvanje građevine na njezinu izvornom mjestu. Gdje god je to bilo moguće očuvani su svi iskoristivi dijelovi izvorne hrastove građe od koje je kapela izgrađena, a sve rekonstrukcije i zamjene dotrajale građe izvedene su u skladu s izvornim materijalom.

kapelica-5

Jednaka je pažnja posvećena očuvanju i konzerviranju izvornih materijala i slikanih slojeva na drvenoj oplati interijera i oltaru, te očuvanju njihova fizičkog integriteta korištenjem restauratorskih materijala koji su reverzibilni i kompatibilni s izvornim materijalima, a konzervatorsko-restauratorske intervencije bile su ograničene isklučivo na oštećene dijelove izvornih materijala.“ Svojim novim raskošnim izgledom, smještajem u okrilju prelijepog krajolika i važnošću za lokalno stanovništvo, drvena kapela svetog Martina izazvala je pozornost europskih stručnjaka, što bi moglo biti poticajno i hrvatskoj javnosti za obilazak ovog dragulja tradicionalnog drvenog graditeljstva.

Fotografije: Nikolina Oštarijaš; Ljubo Gamulin
olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button