Bistro Apetit

Knjiga Bistro Apetit (C. Cabalier) u konkurenciji za najbolju svjetsku profesionalnu kuharicu 2014. godine.

Lijepo priznanje stiglo nam je ovih dana: „Bistro Apetit“ masterchefa Christiana Cabaliera, u izdanju Profil Knjige (2014.), najbolja je hrvatska kuharica u kategoriji profesionalnih kuharica prema ocjeni stručnog suda za dodjelu prestižne svjetske nagrade Gourmand World Cookbooks, koja se dodjeljuje od 1995. godine. Time je ova zbirka vrhunskih recepata, popraćena fotografijama Biljane Gaurine, ušla u svjetski finale za Gourmand World Cookbooks Awards, u gastronomskom svijetu ono što je Oscar u filmskom.
Uvjereni smo da će nas ova kuharica, koja nam omogućuje da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskog restorana, dostojno predstaviti u kategoriji najboljih profesionalnih kuharica iz drugih zemalja. Finalna svečanost i dodjela nagrade The Best in the World održava se u lipnju, u Kini.

Veliki Veljko Barbieri je, podsjetimo, prije deset godina donio prvo Gourmandovo priznanje u Hrvatsku. S „Kuharskim kanconijerima” osvojio je prvu nagradu „za one što kuhaju perom“ u kategoriji mediteranske kuhinje.

U uvodu svoje prve kuharice „Bistro Apetit“ (u izdanju Profil Knjige) masterchef Christian Cabalier, vlasnik istoimenoga zagrebačkog restorana, piše: „Da sam bolji govornik, više bih pričao o sebi. Da imam više umjetničkih sklonosti, možda bih crtao. Ali ne mogu ni jedno ni drugo, rođen sam da kuham i oduševljavam svojim jelima.“ Cabalier doista nije slikar, ali „Bistro Apetit“ kuharica je koju slobodno možemo nazvati primijenjenom gastronomskom umjetnošću. Vrhunske fotografije kreiranih jela koje je snimila Biljana Gaurina to i pokazuju. Svakodnevno u potrazi za najboljim osnovnim namirnicama, igrajući se njihovim teksturama i ističući im okuse uz dodatke koji se u prvi trenutak mogu činiti nespojivima, Cabalier ih na kraju prezentira kao na slikarskom platnu.

Donosi nam priču o spoju podneblja u kojemu radi sa strašću, kao i onoga iz kojega potječe, otkrivajući nam svoje tajne: istarski gnudi s umakom od slavonskog kulena, fuži s bijelim bolonjezom, mlinci s pačjim confitom, bečki klasik poput Tafelspitza – kuhane govedine u novom ruhu, „obična“ jetra s origanom u pratnji palente s gorgonzolom, „obični“ koromač spojen s narančom i mascarponeom uz ribu, samo četiri namirnice – čokolada, maslac, brašno i jaja koje se stapaju u neodoljiv čokoladni san… Jednostavna filozofija, vrhunski doživljaj.

Na kraju kuharice objavljeni su provjereni temeljni recepti kao početak mnogih opisanih jela, kao i kulinarski pojmovi s kojima ćete se susresti. Nesumnjivo je riječ o kuharici koja će nam omogućiti da se, uživajući u pripremi jela, i za vlastitim stolom osjećamo kao gosti vrhunskoga restorana, ali će i nadahnuti mnoge mlade kuhare.

christian-cabalier-dolac

Neodoljiva zbirka jela koje Cabalier priprema u najboljemu hrvatskom restoranu naša su mala vrata kvalitetne bistronomske kuhinje, pomalo eksperimentalni haute cuisine s temeljima na tradicionalnoj kuhinji, piše u predgovoru Hrvoje Petrić.

Kuhar Tom Gretić pak obožava Cabalierovo precizno i jednostavno kuhanje nakon kojega nas svaki put, trima namirnicama na tanjuru, očara. Kuhanje u kojemu se vidi da je hrana i strast i život i u kojemu Cabalierova jela pričaju priču.

Uz dopuštenje: Profil knjiga (sve fotografije)