Bonton odjeće i darova na krštenju

Pozvani ste na krštenje ili krstite svoje dijete, a ne znate što obući te koja je odjeća primjerena, a koja neprimjerena za crkvu? Donosimo Vam savjete što obući djeci, ali i sebi te koje boje odabrati. Uz bonton i odjeću slijedi i par savjeta oko darova.

Djeca

Običaj je da djeca koje se krste na sebi nose bijelu odjeću. Bilo da se radi o kombinezonu, hlačicama ili haljinici, krštenici su oni za koje je rezervirana bijela boja. Bitno je da to što ćete im obući bude prije svega od prirodnih materijala i udobno kako bi se dijete što bolje u tome osjećalo.

Kumovi i roditelji

Što se tiče kumova i roditelja, nema nekih posebnih pravila vezanih uz odjeću. Po želji kumovi mogu odabrati svečaniju odjeću svjetlijih tonova, ali to nije ni pravilo ni uvjet. Pred roditeljima je isto širok izbor jer nema boje koja bi bila zabranjena na krštenju, samo je bitno da odjeća bude pristojna i uredna. Za žene to znači suknje ili haljine minimalno do koljena ili duže, bluze i haljine bez dubokih dekoltea te pokrivena ramena, dok se za muškarce podrazumijeva svečana košulja, po želji sako i kravata te odgovarajuće cipele usklađene s dužinom i oblikom hlača te remenom.

Uzvanici

Što se tiče uzvanika i prijatelja, vrijede ista pravila kao i za roditelje, dok njihova odjeća slobodno bude i malo neformalnija, što podrazumijeva urednost i decentnost, ali bez strogih linija, sakoa i kravate. Bitno je da uzvanici svojom odjećom iskažu poštovanje i budu dotjerani, no nije potrebno, a ni primjereno oblačiti večernje haljine ili toalete.

bonton-krstenja

Darovi

Što se tiče darova, nekako je nepisano pravilo da kumovi kupe popratne stvari potrebne za krštenje, odnosno svijeću, maramicu i slično, no to nije obavezno, sve ovisi kao se dogovore s roditeljima. Što se tiče ostalih uzvanika, najčešće se kupuju pokloni koji će dijete podsjećati na dan krštenja. Dok je prije bilo uvriježeno kupovati zlatni nakit s ugraviranim datumom, danas se stvari lagano mijenjaju pa postoji mnogo šira paleta mogućih poklona.

Zlatnici i srebrnjaci

Umjesto ogrlica i narukvica s ugraviranim djetetovim imenom i datumom krštenja danas se sve više kupuju zlatnici i srebrnjaci. Razlog tome možda je činjenica da djeca sve manje nose zlatni nakit, a ponekad prođe i pola života bez da i jednom netko na sebe stavi poklon s krštenja. Kako bi ostalo nešto vrijedno, uzvanici i kumovi sve se češće okreću zlatnicima koji osim uspomene imaju i veliku vrijednost.

bonton-krstenja-1

Anđeli

Nije rijedak slučaj ni da se malim anđelima na krštenju poklanjaju umjetničke slike, kipovi i ostali ukrasi s likom anđela, duhovnih stvorenja i ljudskih čuvara. Ovdje se tako možete odlučiti za keramičke figurice, umjetničke slike većih ili manjih dimenzija, personalizirane umjetnine s posvetom i slično.

Ostalo

Osim zlata, srebra i ukrasa s likom anđela možete pokloniti i neku knjigu s posvetom, album ili bilo koji poklon koji će ostaviti traga i uspomenu na taj dan, a možete se odlučiti i za igračke bilo koje vrste, ali imajte na umu da većina igračaka ima „rok trajanja“, odnosno da nakon nekog vremena konstantnog igranja djeca promjene i prerastu igračku koja nakon toga ode u zaborav. Ista je stvar i sa odjećom ili obućom, ali sve ovisi o situaciji, vašoj povezanosti s obitelji koja krsti dijete i vašem odnosu. Ponekad je najbolje pitati roditelje što je djetetu najpotrebnije, a uspomenu ostaviti u obliku čestitke.

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografije: Steven Depolo
Katie Wilson

Facebook Like Button