Bonton u državi Jordan

Slijedite mala pravila bontona i zagarantirano ćete imati nezaboravno putovanje.

Jordan je poznat po tome što je prilično liberalna bliskoistočna zemlja. Neki dijelovi Jordana su vrlo zapadna i kozmopolitska. Međutim, Jordanci imaju duboko poštovanje prema svom kralju i prema islamskoj vjeri, te su konzervativni na mnogo načina.

U nastavku vam donosimo popis jordanskih bonton pravila koji će vam pomoći ako ćete se ikada naći u ovoj prekrasnoj zemlji.

Odjeća

Odijevate se skromno. Muškarci bi trebali nositi odijelo i kravatu, dok bi žene trebale nositi haljinu odnosno ako nosite hlače one trebaju prekriti gležnjeve, a preko hlača potrebno je nositi tuniku dugih rukava koja prekriva pola nogavica.
Nosite konzervativnije haljine. Jordan je jedna od liberalnijih bliskoistočnih zemalja i iako je Amman moderni i kozmopolitski grad, pristojnije je oblačiti se ipak nešto skromnije.
Ako posjećujete džamiju, nikada nemojte nositi haljinu koja otvorena oko vrata il prekratka, već što zatvorenija i obevezno ispod koljena.

Bonton kod stola

> Imajte na umu da ako ste pozvani u dom nekoga tko je jako tradicionalan, muškarci i žene će večerati zasebno. Međutim, u većini restorana i poslovnim situacijama, muškarci i žene će večerati zajedno.
> Probajte izbjeći korištenje lijeve ruke pri korištenju pribora za jelo.
> Imajte na umu da će ljudi popušiti jedan argeeleh, ili vodenu pipu, ispunjen duhanom s voćnim okusima, prije obroka.
> Mnogi Arapi ne piju alkohol.
> Pokušajte pojesti sve što se nalazi na tanjuru, iako je dozvoljeno odnosno tolerira se da ne pojede nešto što vam je serirano, a inače ne jedete.

Napojnice

Uvijek ostavite napojnicu u restoranima oko 10% -15%, ako naknada za uslugu već nije dodan na račun.
Tijekom plaćanja taksista zaokružite određenu svotu.

Darivanje

Ne darujte alkohol osobama osim ako ste sigurni da ta osoba kojoj to darujete, pije alkohol.

Pozdravi

U Jordanu se pozdravlja tako da se prstima desne ruke dotakne srce, zatim čelo a potom se ruka ispruži prema naprijed te se izgovara „Salaam alaykum“, što znači „mir s tobom“.
Dok netko ulazi u sobu i predstavlja se, obavezno se ustanite.

Bonton fotografiranja

Budite svjesni da religiozne osobe smatraju da je nepristojno slikati žene.

Tabu teme

Ne govorite ništa loše o islamu, Jordanu, ili o kralju Jordana.
Ne upuštajte se u javno iskazivanje ljubavi. Međutim, uobičajeno je u ovoj zemlji da se osobe istog spola drže za ruke, ali to je samo znak prijateljstva.

Jordanci su uvijek prijateljski raspoloženi, te stoga na posjetitelje neće gledati kao da sve moraju zapamtiti o njihovom bontonu ponašanja. Samo se probajte sjetiti par savjeta koje smo vam predložili i uvijek se probajte ponašati i oblačiti što konzervativnije.

Vjerujemo da ćete imati prekrasno putovanje. Sretan Vam put!

Facebook Like Button