Chef Hrvoje Zirojević najavio treće izdanje Gault&Millau vodiča za Hrvatsku

„Snažan, postojan, napravljen da ljubiteljima hrane pruži pouzdanu informaciju o restoranima koje posjećuju.“ – tim je riječima Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia, opisala gastronomski vodič Gault&Millau Croatia za 2020 godinu čije će treće izdanje biti predstavljeno 3. ožujka, na gala večeri u u Hotelu Esplanade Zagreb.

hrvoje-zirojevic-1

Najava ovog velikog slavlja gastronomije i dodjele kulinarskih Oscara najboljim šefovima Hrvatske, odvila se u zagrebačkom Kotanyi Gourmet klubu gdje je Hrvoje Zirojević, Gault&Millau chef godine za 2019., uz sous chefa Antu Tutavca održao fantastičnu kulinarsku radionicu na kojoj je s nevjerojatnom lakoćom spremio autentična, maštovita jela za pamčenje sa snažnim autorskim potpisom koji impresionira ljubitelje vrhunske gstronomije.

carpaccio-od-jadranske-tune

Predstavio je carpaccio od jadranske tune punjen ganacheom od guščje jetre, tatar od tune, srdelice na podlozi od pepela crnih maslina i rižoto sa škampima i ribanom kamenicom čime je jasno pokazao strast prema moru, ribama i morskim plodovima i na najbolji način prezentirao neke od brojnih mogućnosti što ih more daje.

Posvećenost i studionznost stvaranju čarobnih autorskih jela koje rezultira statusom koji ima u hrvatskoj gostronomiji potvrdio je i ovaj puta.
Za ukusne deserte bio je zaslužan talentirani Matko Bukovec.

tutavac-zirojevic-bukovec

Gault&Millau Croatia zajednica u posljednje je tri godine značajno podigla ljestvicu na domaćoj gastronomskoj sceni, a žute naljepnice s osvojenim tokama postale su prepoznatljiv simbol kvalitete i vrhunske usluge.

U Hrvatskoj je 2018. godine prvi put predstavljeno dvojezično izdanje jednog od najprestižnijih gastronomskih vodiča svijeta, koji izlazi u 25 zemalja.
U njemu su svi restorani i popularni lokali ocijenjeni prema međunarodno priznatim i jednakim standardima.

badurina-zirojevic

Gault&Millau dostupan je širiom svijeta putem besplatne mobilne aplikacije

Gault&Millau Croatia 2018 predstavio je 100 restorana, 100 vina i 50 POP restorana. „Vodič je vjetar u leđa domaćoj enogastronomiji jer dobar dio gostiju u restorane dolazi upravo zbog recenzija Gault&Millau Croatia“, zadovoljno su tada govorili chefovi i vlasnici restorana, te naglasili koliko je za njih važno da je Hrvatska dobila vodič koji njihove restorane stavlja na gastronomsku kartu svijeta.

tartar-od-tune

Sljedeće izdanje vodiča bilo je još bogatije pa je u njemu predstavljeno 150 restorana, 113 vina, 70 POP restorana te 25 hotela.

Trofej Chef godine 2019. pripao je Hrvoju Zirojeviću iz restorana Laganini na Palmižani, Fabrizio Vežnaver iz restorana Pergola i Matija Bregeš iz restorana Boškinac proglašeni su Velikim chefovima sutrašnjice 2019, trofej Chef tradicijske kuhinje 2019 osvojila je Vesna Miletić iz restorana Tač, trofej Mladi talent godine 2019 otišao je u ruke Tina Sinožića iz riječkog Navisa, Biljana Milina iz Konobe Mate na Korčuli osvojila je trofej Chef slastičar 2019, a trofej Najbolji pop 2019 pripao je Paradox Wine&Cheese Baru.

Gault&Millau pristup gastronomiji sažet je u sloganu „luksuz je u kvaliteti, a ne u cijeni“, zbog čega su inspektori u potrazi za najboljima, fokusirani na inovativnost, poštivanje tradicije svog kraja, poznavanje suvremenih kulinarskih tehnika te kuhanje s velikom strašću.

rizoto-sa-skampima

Upravo te kvalitete prepoznali su u Hrvoju Zirojeviću te ga za izvrsnost nagradili trofejem Chef godine: „Iskreno i predano kuhanje uvijek mi je bilo prioritet , tako da sam ovo priznanje doživio kao nagradu za trud, da ne kažem kao nagradu za životno djelo.“

Da je trofej i više nego zaslužen uvjerili su se i sudionici njegove kulinarske radionice u Kotanyi Gourmet klubu. Pokazao je kako od namirnica iz mora radi vrhunske delicije te otkrio tajne kojima postiže savršenost okusa.

srdelice

U pripravci svojih maštovitih jela koristio je Kotanyi začine, a pomno promišljen meni zaokružen je ukusnim vinima

Sudionici su tako imali priliku uživati u spoju Mediterana i kontinentalne Hrvatske uz odabrana vina vinarije Feravino: Graševinu Dika 2019 koju krase lijepa zelenkasta boje, miris srednjeg intenziteta te živ i mineralan okus i Frankovku Miraz 2016, vino duboke crvene boje s ljubičastim odsjajem, naglašenog sortnog mirisa te intenzivnog okusa s jasnom taninskom strukturom.

hrvoje-zirojevic-1

Ova kreativna radionica na najbolji je način najavila dodjelu kulinarskih Oscara 3. ožujka u Hotelu Esplanade Zagreb U gastronomski vodič Gault&Millau Croatia 2020 uvršten je dosad najveći broj raznovrsnih restorana, i njihovih chefova, predanih profesionalaca različitih dobnih skupina i stilova, koji slave ljubav prema gastronomiji.

U posljednje tri godine, inspektori čija je nezavisna, poštena, kompetentna i pouzdana metodologija ocjenjivanja stekla svjetski priznat ugled među strukom, obišli su gotovo 600 ugostiteljskih objekata u svim dijelovima Hrvatske želeći svim domaćim i stranim ljubiteljima hrane i finih vina, preporučiti prava mjesta za uživanje.

Gault&Millau vodič 2020 bogatiji je za 52 nova restorana te 12 novih POP objekata, a njihova imena i imena chefova koji će ove godine odnijeti prestižne kulinarske trofeje, saznat ćemo 3. ožujka na gala večeri u Hotelu Esplanade Zagreb.

Saznajte više

Uz dopuštenje: Light komunikacije (sve fotografije)