Cijena dijamanata

Dijamanti nose onoliku vrijednost koliko su zadovoljeni faktori reza dijamanta, boje, prozirnosti i težine dijamanta.

Da li ste se ikad zapitali kako se dijamantima određuje cijena? Koji su ključni faktori koji utječu na cijenu? Ne znate? E pa krenimo redom. Budući da se svi dijamanti u svom prirodnom stanju nalaze u oblicima koji nikako ne odgovaraju slici koju vjerujem sad imate pred očima, već su nepravilnih, grubih oblika, prvo što dijamantu daje vrijednost je rez.

Zadaća majstora da iz grumena fino i precizno izreže lijepo oblikovan, blistav dijamant nije lagana te su ponekad potrebni tjedni ili čak mjeseci dok se ne postigne željeni rezultat uz napomenu da svaka pogreška pri rezanju drastično obara cijenu dijamanta.

Kako se čistim dijamantima nazivaju samo oni bezbojni i prozirni, pretpostavljam da već znate koji se sljedeći ključni faktor pri procjeni dijamanta. Boja dijamanta igra veliku ulogu, jer prisutnost nečistoća unutar strukture dijamanta, kao što je npr. dušik, daju dijamantu žućkastu ili smeđu boju, opada ukupni intenzitet svijetla koji upada u dijamant smanjujući mu blistavost i time postaje obični mali, mutni kamenčić daleko od onog savršenstva kojeg bi trebao predstavljati.

Kad smo već kod mutnog. Bistriji dijamanti koji propuštaju više svjetla čineći ga svjetlucavim i živahnim vrijede mnogo više, dok oni kod kojih stijenke odbijaju upadnu svjetlost, zatim dijamanti koji se zbog inkluzija čine tamniji ili s crnim točkama vrijede mnogo manje.

Težina dijamanta je jednako važna za njegovu procjenu ali je zanimljivo da cijena dijamanta eksponencijalno raste s linearnim porastom cijene. Da pojednostavimo. Težina dijamanta izražava se u karatima, a jedan karat iznosi 0.2 grama. Recimo da dijamant od jednog karata košta 1kn, dijamant od 2 karata koštat će recimo 4kn i tako u nedogled. Sad vam je možda malo jasnije zašto 40 karatni dijamanti koštaju milijune a samo su 40 puta teži od jedno-karatnog dijamanta.

Kad se svi ovi čimbenici zbroje dobije se konačna odluka o vrijednosti dijamanta, baka shvati da zapravo nema dijamantni prsten, mali Ivica u vrtu pronađe jedan koji svojim sjajem zaslijepi gospodina u draguljarnici, a vi znate nešto o procjeni vrijednosti dijamanata.

Više o dijamantima možete pronaći na stranicama : Dijamanti

Facebook Like Button