Cirque du Soleil: Vrhunac svjetske produkcije i izvedbe uživo

Odbrojavanje je počelo! Ostalo je točno mjesec dana do dolaska najpoznatije svjetske izvođačke trupe u Zagreb, a domaća će publika imati priliku pogledati predstavu koja je visoko podigla ljestvicu kad je riječ o nastupima uživo te standarde koje će biti teško dostići.

Za početak pogledajte pozdravnu razglednicu koju su snimili izvođači Cirque du Soleila hrvatskoj publici:
Video pozdrav plesača zagrebačkoj publici

Cirque du Soleil je višeosjetilnim spektaklom TORUK – The First Flight, nastao prema filmskoj uspješnici AVATAR Jamesa Camerona, nadmašio sve što je bilo ikada moguće zamisliti na pozornici, a nastupi u zagrebačkoj Areni od 7. do 9. prosinca dio su završne etape velike svjetske turneje koja je započela prije čak tri godine.

cirque-solei-toruk-1

Prva je ovo produkcija Cirque du Soleila koja je nastala prema filmskom predlošku – na pozornicu dovodi svijet Pandoru, a priča slijedi trojicu ratnika u potrazi za spašavanjem Na’vija od izumiranja.

Heroji traže pet predmeta iz pet različitih klanova koji se moraju kombinirati kako bi ujedinili svijet i spasili svemoguće Drvo Duša od svoje vatrene sudbine.

Zbog svoje vrhunske tehnologije i inovativnog inženjering ova predstava budi sva osjetila. Naime, cijeli set je živ, kreće se, trese te je prisutna živahna energija koju publika itekako osjeća. Svjedoci su potresa, poplava, vulkana i još mnogo toga, a zvukovi dolaze iz različitih mjesta i udaljenosti oko Arene.

Iznenađujuća glazba ne samo da pojačava emocionalni učinak priče već postaje njezin sastavni dio, a osim zvukova eksplozija koji naglašavaju akciju, šuma vodopada i raznih stvorenja, glazbeni nastupi neprimjetno su utkani u koreografiju.

cirque-solei-toruk-2

A čudesne izvedbe koje uključuju elemente plesa, gimnastike, borilačkih vještina, zračnih akrobacija i još puno toga, djelo su Cirque du Soleil izvođača koji dolaze sa svih strana svijeta.

Koliko je nevjerojatna njihova spremnost i koliko su zahtjevne izvedbe ove kanadske trupe potvrdila je i naša istaknuta koreografkinja te plesačica Larisa Lipovac koju je oduševila vijest o njihovom dolasku u Zagreb. “Cirque du Soleil je trupa koja ima jako veliku tradiciju i uglavnom rade velike spektakle koji su vrlo zahtjevni i traže iznimnu virtuoznost plesača.

cirque-solei-toruk-3

Putuju po cijelom svijetu što je intenzivno i dinamično tako da uglavnom biraju plesače koji su po nečemu posebni i koji imaju neku posebnu vještinu – breakdance, gimnastika fleksibilnost, žongliranje, balansiranje, velika tehnička spremnost. Audicije održavaju po cijelom svijetu ali vrlo je teško proći i to uspije samo najtalentiranijima nakon jako puno krugova koje provode.

Prolaze samo vrhunski profesionalci pa vjerujem da će svi oni koji će sudjelovati u ovom showu ponuditi vrhunski spektakl i virtuoznost“ – izjavila je Larisa Lipovac.

cirque-solei-toruk-5

Predstave su izuzetno zahtjevne te pokazuju svu raznovrsnost izvođača, od klasičnog suvremenog plesa do totalno akrobatskih elemenata, nekih čak na rubu opasnosti izvođenja što daje posebnu čar i atraktivnost u izvedbi, potvrđuje Larisa kojoj će ovo biti prvi put da ih gleda uživo:

“Jako je puno stručnjaka koji sudjeluju i stvaraju ovu magiju teatra, a naravno da onda i sama predstava ljude ostavlja bez daha. Nisam nikad vidjela uživo neku njihovu predstavu ali jako dobro poznajem i pratim njihov rad. Veselim se što ću ih baš u Zagrebu pogledati prvi put, a to će me dodatno inspirirati i kao koreografa i kao izvođača.“

cirque-solei-toruk-4

U nastojanju da doživljaj publike podignu na potpuno novu razinu i što više ju uključe u performans, lansirana je i mobilna aplikacija TORUK – The First Flight, prvu takve vrste.

Aplikacija je napravljena u suradnji s dugogodišnjim tehnološkim partnerom SAP-om, a cjelokupno iskustvo diže na jednu novu razinu te omogućuje publici da bude dijelom akcije prije, tijekom i nakon same predstave!

TORUK – The First Flight bit će postavljen u Areni Zagreb, od 7. do 9. prosinca 2018., a ulaznice za četiri izvedbe koje su na rasporedu 7. prosinca u 20 sati, 8. prosinca u 15.30 i 19.30 sati te 9. prosinca u 15.30 sati, mogu se osigurati putem sustava Eventim.

Uz dopuštenje: XOXO (sve fotografije)

Facebook Like Button