Degrassijev Syrah Contarini Riserva 2012 ljubavno je vino za Valentinovo!

Održano prvo ocjenjivanje Vinskih zvijezda u 2023. u zagrebačkom restoranu Vinodol, a pobijedio je Degrassijev Syrah Contarini Riserva 2012!

U srijedu, 8.2.2023. održano je prvo ocjenjivanje projekta Vinske zvijezde u novoj sezoni i s novim sastavom. Naime, od ove godine u stalni je tim (Marija Vukelić i Saša Zec), ušla mlada blogerica Andrea Pančur, koja će, uz vinske vještine ocjenjivanja pokazati i svoju umiješnost vođenja društvenih mreža projekta. Dodatno, od ove godine veća će pozornost biti na mladim ocjenjivačima koji su vinski školovani i djeluju u vinskom svijetu. Tako je u zagrebačkom restoranu Vinodol zasjedala komisija od šest članova (većinom mladih, ali stručnih): dvije studentice 5. god.

ocjenjivanje vina 2023  Damir Tomić sommelier restorana vinodol Vinodol  Sasa Zec Andrijana Oreški Marija Vukelić Tina Lovin Mrak Andrea Pančur Hungry Mile Mile Butorac

Vinarstvo i vinogradarstva Agronomskog Fakulteta u Zagrebu (pred diplomu) – Tina Lovin Mrak (nedavno došla s američke stipendije u vinariji Grgich Hills) i Andrijana Oreški, poznati gastro bloger Hungry Mile (Mile Butorac) te Andrea Pančur (certifikat HSK 1), Saša Zec, enolog i Marija Vukelić, voditeljica projekta i predsjednica komisije. Vina je posluživao iskusni Vinodolov konobar i sommelier Damir Tomić.

Tema ocjenjivanja su bila „ljubavna vina“, vina koja bismo rado pili uz svečanu večeru na Valentinovo. U nekim su vinima tražena i afrodizijačka svojstva (jači alkoholi, punoća, zavodljivost).

Vinodol rucak

Nakon ovog zanimljivog ocjenjivanja, restoran Vinodol počastio je članove komisije ukusnim ručkom – posebnom osmišljenim jelovnikom za Valentinovo koji od srca preporučujemo: predjelo je cikla s kremom od kozjeg sira, tostiranim orahom i crnim tartufom; glavno jelo su ravioli nadjeveni vrganjima s raguom od patke i kremom od pečenih krušaka, a desert – choux od vanilije sa čokoladom od jagode.

Vinodol desert valentinovo

Na prvo ovogodišnje ocjenjivanje je pristiglo 20 odličnih uzoraka, od toga su 3 vina dobila veliko zlato (95 -98,9 bodova), 9 vina dobilo je zlatno priznanje (90 -94,9), a ostala su vina osvojila srebrna priznanja (85-89,9 bodova). Niti jedno vino nije ocijenjeno ispod 85 bodova.

Najbolje ocijenjeno vino bio je Syrah Contarini Riserva Degrassi 2012 s 96,25 bodova, slijedi Cuvée Jakob 2016 s 95,25 i Dingač Hilić 2016 s 95 bodova.

Vinodol vina Degrassi Jakob Hilic

Svi rezultati

Pet zvjezdica ***** (95-98,9):
Syrah Contarini Riserva Degrassi 2012, Cuvée Jakob 2016; Dingač Hilić 2016

Četiri zvjezdice **** (90-94,9):
Svrdlovina Bora 2021; Terre di Paradiso Valenta 2020; Divjok Luviji Hvar 2019; Clemente crni
Damjanić 2017, Postup Mikulić 2017, Babić Slamić 2016, Grande Cuvée Pilato 2015, Muškat žuti
Sokač 2021, Crna šuma Buhač 2021

Tri zvjezdice *** (bodovi: 85 – 89,9)
Plavac mali Romazin 2021, Merlot Brzica 2020; Gladiator Punta Skala Kraljevski vinogradi 2019,
Postup Radović 2019, Frankovka Martin Albus 2018, Teran Arman 2017, Traminac Principovac
kasna berba Iločki Podrumi.

U ovoj godini Vinske zvijezde planiraju još pet zagrebačkih ocjenjivanja (proljetno, ružičasto, ljetno, jesensko i blagdansko) te veliko hvarsko ocjenjivanje – 5. Jelsa Summer Wine Tasting na tradicionalnoj jelšanskoj fešti vina, potkraj kolovoza.

Više informacija možete vidjeti na stranici Vinske zvijezde
Fotografije: Julio Frangen
> komisija (s lijeva na desno): Damir Tomić (somm. Vinodol), Saša Zec, Andrijana Oreški, Marija
Vukelić, Tina Lovin Mrak, Andrea Pančur, Hungry Mile (Mile Butorac)
> tri najbolja vina: Degrassi, Jakob, Hilić
> najbolje ocijenjeno vino Syrah Contarinio Riserva 2012 Degrassi
> ručak – glavno jelo: ravioli nadjeveni vrganjima s raguom od patke i kremom od pečenih krušaka
> ručak: desert: choux od vanilije sa čokoladom od jagode.

VINSKE ZVIJEZDE – o projektu
PRAVILNIK: Projekt traje od 2014 godine, vinari se pozivaju na sudjelovanje ili se sami prijave. Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, vinski znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari.
Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova OIV, anonimno i naslijepo. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe, alkohol i kategorija prema ostatku šećera.
Komisija zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Javno se objavljuju i opisuju zlatna i srebrna priznanja.
Vina ukratko opisuju ocjenjivači.
LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko
zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova –  odličan odnos cijene i kakvoće.

Info: Marija Vukelić, prof.; voditeljica projekta, marijavukeliczg@gmail.com

Facebook Like Button