Deset razloga zašto su mačke sjajni kućni ljubimci

Mačke ili psi – od trenutka pripitomljavanja, naša populacija je podijeljena na one koji preferiraju mačke i one koji preferiraju pse.

Mislimo da su oboje odlični ljubimci, ali ako ste zagriženi član team-a “Pas”, čitajte dalje. Ovaj popis od 10 razloga zašto su mačke sjajni kućni ljubimci možda će vam jednostavno promijeniti mišljenje.

1. Mačke su tihe

Ako Vam je razina buke bitna, mačke su izvrstan izbor kućnih ljubimaca. Čak će i najtiši lavež vjerojatno biti mnogo glasniji od najnapornijeg mijaukanja. Ovisno o mački, možda ćete se morati brinuti o drugim zvukovima kao što su odbijanje stvari s površine ili trčanje uokolo pri najvećoj brzini, ali je vjerojatno da će općenito biti tiše.

2. Mačke je lako održavati

U usporedbi sa psima, mačke su kućni ljubimci koji se lako održavaju. Ne zahtijevaju formalnu obuku, ne moraju se šetati više puta dnevno, a čak su u stanju brinuti se i za osnovno čišćenje same. Naravno, dugodlake mačke, poput Sibirske, i dalje će zahtijevati redovitu njegu, ali će vjerojatno uključivati manje redovitu njegu od dugodlakih pasmina pasa.

vlasnik draga macku

3. Mačke se lako nauči gdje se obavlja nužda

Jedan od najvećih izazova koje vlasnici pasa moraju prevladati je proces kućnog odgoja novog šteneta. Mačići, s druge strane, obično znaju koristiti posudu s pijeskom čim ih dovezete kući. Sve što trebate učiniti je pokazati joj gdje se nalazi i mačka će ju instinktivno koristiti.

4. Mačke su savršeni ljubimci za stan

Kada su u pitanju kućni ljubimci u stanovima, mačke su često bolje prilagođene od pasa. U usporedbi sa psima, mačke zahtijevaju manje prostora i mogu bolje iskoristiti vertikalni prostor. Čak i u stanovima s malom kvadraturom, prostor možete učiniti udobnim za mačke dodavanjem različitih vertikalnih razina i polica.

Osim toga, budući da koriste kutije s pijeskom, ne moraju se izvoditi van više puta dnevno – nešto što može oduzeti mnogo vremena ako živite u velikoj stambenoj zgradi.

macka na boku

5. Mačja njega je jeftinija

Prema istraživanjima, ukupni trošak skrbi za mačke niži je od srednjih ili velikih pasmina pasa. To je zato što zahtijevaju manje hrane, manje igračaka i imaju niže ukupne troškove njegovanja.

6. Mačke su neovisne

Jedna od najboljih stvari kod mačaka je to što su vrlo neovisna stvorenja. Za razliku od pasa, koji svaki dan zahtijevaju prilično visoku razinu pažnje, mačke su vrlo sretne kada imaju vremena za sebe. Zapravo, mačke će spavati oko 15 sati dnevno tako da se ne morate brinuti da će im biti pretjerano dosadno kada ste na poslu.

Kad ste kod kuće, mačke će također biti zadovoljne samo time što su u vašem društvu, dok psi mogu zahtijevati vašu neprekinutu pažnju.

macka zijeva

7. Mačke dugo žive

Svaki vlasnik kućnog ljubimca zna da je gubitak ljubimca uistinu srcedrapajuće iskustvo. Srećom, kada su kućni ljubimci u pitanju, mačke imaju prilično dug životni vijek. Prosječan životni vijek mačke je 12 godina, ali nije neuobičajeno da dožive visoke tinejdžerske godine ili čak rane dvadesete.

8. Mačke su dobre za zdravlje

Istraživanja su pokazala da mačke imaju smirujući učinak na svoje vlasnike, od umirujućeg djelovanja maženja do predenja koje pomaže u uspavljivanju. Mačke čak mogu igrati ulogu u snižavanju krvnog tlaka i rizika od srčanog udara.

Jedno 10-godišnje istraživanje čak je pokazalo da vlasnici mačaka imaju 30% manje šanse da umru od srčanog ili moždanog udara nego ljudi koji ne dijele život s ovim stvorenjima.

macka se cisti

9. Mačke pomažu kod alergija

U studiji Nacionalnog instituta za zdravlje otkriveno je da djeca mlađa od jedne godine koja su bila izložena mački imaju manju vjerojatnost da će razviti alergije. Zanimljivo je da ovo nije bilo ograničeno samo na alergije na kućne ljubimce, već na sve vrste alergija.

Čini se da će vas izlaganje kućnim ljubimcima u ranom djetinjstvu zaštititi ne samo od alergija na kućne ljubimce, već i od drugih uobičajenih alergija kao što su grinje, ambrozija ili trava.

macka u lovu

10. Mačke će držati neželjene štetočine dalje od vašeg doma

Mačkama je u genima da vrebaju, love i napadaju svoj plijen, što ih čini savršenima za čuvanje vašeg doma od neželjenih štetočina – bilo da se radi o miševima, bubama ili nečemu drugom. Čak i njihova prisutnost može biti dovoljno da odvrati glodavce jer njihov miris može djelovati kao dovoljno upozorenje.

Vaša životna situacija može utjecati na vrstu kućnog ljubimca kojeg možete imati, ali ako ste dovoljno sretni da imate neograničene mogućnosti za životinje, nadamo se da će vam ovih 10 razloga pokazati zašto je mačka idealan ljubimac.

Facebook Like Button