Mačke na putovanju – kako krenuti bezbrižno na put s macom

Kako krenuti bezbrižno na putovanje sa svojim preslatkim mezimcem, svojom ljubljenom mačkom.

Bez obzira vodite li svoju mačku veterinaru, u ustanovu za čuvanje mačaka ili u vaš novi dom, morat ćete je staviti u nosiljku za mačke gdje će biti tijekom cijelog putovanja. Prije nego što to učinite, morat ćete, naravno, uloviti svoju mačku, što može biti pravi izazov ako, poput naših, pobjegne čim ugleda nosiljku.

Naučili smo da je najučinkovitiji način stavljanja naših mačaka u košaru, kutiju ili kavez za nošenje najprije zatvoriti sve izlaze iz kuće, a tek potom izvaditi nosiljke iz spremišta.

Zatim mirno povedemo naše mačke u jednu prostoriju, zatvorimo vrata i tek tada svaku smjestimo u njezinu nosiljku. Njihova reakcija na “stavljanje u kavez” je neprestano tjeskobno zavijanje, što neko vrijeme traje i u automobilu, premda se za duljih putovanja ipak na koncu smire i nemirno drijemaju.

maca

Ako vašu mačku očekuje doista dugo putovanje, možda bi bilo mudro da joj nekoliko sati prije polaska ne dajete hranu ni vodu ako joj putem ne možete osigurati uporabu posude s pijeskom (unutar zaustavljenog vozila sa zatvorenim vratima i prozorima).

Vodite li svoju mačku u inozemstvo, imajte na umu da će joj trebati staviti mikročip i morat će putovati s vlastitom putovnicom za kućne ljubimce (koju će vam dati vaš veterinar), a ukoliko će letjeti, unaprijed provjerite kod zrakoplovne tvrtke i zemlje u koju putujete kako biste znali što sve morate organizirati.

Kad se selite u drugi dom, morat ćete poduzeti korake kako dramatične promjene u njezinu domu ne bi uzrujale vašu mačku, što bi moglo rezultirati njezinim nestankom. Prije nego počne strka na dan selidbe, zatvorite mačku u jednu prostoriju, zajedno s njezinom zdjelom za vodu i posudom za pijesak, te ljude koji nose vaše stvari upozorite da ne ulaze onamo; ako to nije moguće, manje ugodna alternativa je smjestiti je u njezinu nosiljku.

Kada dođe vrijeme za napuštanje starog doma, ni slučajno nemojte mačku ukrcati u kamion za selidbu, već je uzmite sa sobom kako bi je vaša nazočnost umirivala tijekom putovanja. Pobrinite se da mačje zdjele za hranu i vodu, te posuda za pijesak budu lako dostupni – idealno bi bilo da ih stavite u prtljažnik automobila.

Kad stignete u svoj novi dom, ponovno držite mačku zatvorenu u nosiljci, ili je pustite u jednoj prostoriji gdje je nitko neće uznemirivati i zatvorite vrata.

OVDJE saznajte da li je mačka pravi kućni ljubimac za vas?

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a

Facebook Like Button