Dodijeljene WOW nagrade

Finale akcije Što žene žele koju već sedmu godinu za redom uspješno organizira udruga WOW, održan je još u lipnju u renomiranom zagrebačkom restoranu Balon.

Nagrade su dobitnicima uručene sinoć na glamuroznoj i svečanoj dodjeli Vinartovih godišnjih nagrada za vinska postignuća. WOW izbor vina je „ženski“ izbor vrhunskih domaćih vina kušanih u prethodnoj godini. Pobjednička se vina biraju u nekoliko razina i to u 5 kategorija: pjenušci, bijela, ružičasta, crvena i slatka vina.

U akciji priliku ima glasovati 200 redovnih članica udruge WOW i četiristotinjak WOW simpatizerki koje elektroničkom poštom šalju svoj izbor, a odvija se prema autorskoj listi sommeliera. Do sada su to bili odreda ugledni sommelieri i sommelierke – Karin Rupena-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac i Jelena Šimić-Valentić, a ove godine je ta čast pripala Željku Bročiloviću Carlosu.

U posljednjoj fazi izbora o pobjednicima u svakoj kategoriji odlučivao je žiri na slijepom kušanju u vinoteci i wine-baru Bornstein, a ovogodišnji je djelovao u sastavu: Marija Mrgudić, vinarka; Margita Belušić-Gobić, dopredsjednica WOW, ASI; Maja Kuzmanović, 2.stupanj WSET), odreda vrlo stručne i verzirane u ocjenjivanju vina.

Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u WOW akciji Što žene žele – pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju konkretne nagrade, tj. vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju.

Tako je 2012. Gianfranco Kozlović putovao u Bordeaux, 2013. Saša Senjković u Champagnu, Moreno Coronica u Barcelonu i Penedes, Luka Krajančić u Burgundiju, Frano Milina Bire u Austriju, a lani je pobijedila kupaža Meneghetti Red i odvela predstavnicu vinarije Meneghetti u Toscanu.

Pobijedili su CENTURION GOLD, vinarija Bolfan; GRAŠEVINA PREMIUM 2013, Jasne Antunović Turk; TEUTA 2017 vinarije Prović; TERAN 2105, Benvenuti i PROŠEK AMBRA, vinarije Bibić. Svi su kući ponosno ponijeli skulpturu koju im je uručila predsjednica udruge i osnivačica nagrada, novinarka Sanja Muzaferija a čiji dizajn potpisuje „Grupa“.

WOW Grand Prix je osvojio Proške Ambra pa će ukupni pobjednik Alen Bibić na putovanje na neku vinsku destinaciju a u režiji udruge WOW.