Sjajna serija koja prikazuje majstorstva svjetskih čuda ovog ljeta na vašim malim ekranima

Poučna serija Drevno inženjerstvo koja donosi i inženjerska majstorstva iz Hrvatske premijerno na programu Viasat History.

Po prvi put otkrijte tajne drevnog inženjerstva koje su omogućile nastanak svjetskih čuda i inženjerskih pothvata, uključujući i one koje su vezane uz Hrvatsku.

drevno-inzenjerstvo-1

Divovske piramide, zagonetni hramovi i spektakularni brodovi neki su od najvećih inženjerskih pothvata u povijesti. Ta čudesna graditeljska postignuća ostvarena su u doba prije izuma električnih alata i računalnog dizajna.

Neka od tih drevnih svjetskih čuda postojala su tisućama godina, a sad ćemo njihove misterije otkriti u novoj i ekskluzivnoj seriji programa Viasat History pod nazivom Drevno inženjerstvo, koju premijerno možete pogledati u ponedjeljak, 5. srpnja, u 21:00 sat.

Zahvaljujući odvažnim ekspedicijama, najnovijim znanstvenim otkrićima i temeljitim stručnim istraživanjima, ova nova desetodijelna serija prvi put otkriva tajne drevnog inženjerstva koje su omogućile nastanak tih svjetskih čuda i inženjerskih pothvata.

drevno-inzenjerstvo-2

Inženjerstvo se nalazi posvuda oko nas, od građevina, hrane i vode do energije, prometa i komunikacija – rješava svakodnevne probleme i oblikuje budućnost posvuda oko nas. Logično je pomisliti da živimo u tehnološki najnaprednijem dobu ljudske povijesti.

Međutim, inženjeri već tisućama godina pomiču granice, razvijaju zakone fizike i osmišljavaju izume koji su potresli svijet. Najutjecajnija i najšokantnija postignuća dolaze iz drevnih civilizacija, primjerice onih u Mezopotamiji, Egiptu, Grčkoj i Rimu. Svoja su inženjerska čuda ostvarili samo s najjednostavnijim alatima. Riječ je o istinskom trijumfu ljudske domišljatosti – ekstremnom inženjerstvu u najboljem izdanju!

drevno-inzenjerstvo-3

Danas možemo otkriti tajne prvih inženjera, dekodirati misterije koje su ostavili iza sebe te pokazati kako su njihova postignuća položila temelje našem suvremenom načinu života. Prvi su inženjeri stvarali prave inženjerske bisere.

Osmišljavali su svjetska čuda, od divovskih piramida, preko čudesnih hramova i moćnih utvrda, pa sve do jednostavnog kotača, koji i danas smatramo jednim od najvećih izuma svih vremena.

Emisija donosi revolucionarne činjenice i povijesna otkrića, uključujući i brojna povezana i s našim dijelom svijeta. Već u prvoj epizodi gledatelji će doznati sve o revolucionarnom nalazištu koje su arheolozi 2002. godine otkrili u Sloveniji, kao i o pravom inženjerskom majstorstvu pronađenom u Hrvatskoj 2019. godine.

Svaka epizoda ove poučne dokumentarne serije donosi najnovije dokaze i nudi svježe informacije o inženjerskim pothvatima. Znanstvenici i inženjeri odvode vas na putovanje tijekom kojeg ćete podrobno upoznati nastanak i način rada tih iznimnih mehanizama i struktura koji su bili toliko ispred svoga vremena.

Pomoću detaljnih arhivskih materijala i računalne grafike kojom su ilustrirane metodologija i tehnike korištene pri njihovom nastanku, emisija otkriva kako su postignuća ostvarena i na koji su način funkcionirala. A zatim istražuje moderne strukture i inženjerske tehnologije nadahnute tim drevnim otkrićima.

Od samih početaka, ljudska domišljatost i inovativnost rješavale su zapreke i izazove s kojima smo se suočavali, a sve o tome možete doznati u seriji Drevno inženjerstvo, čiju premijeru možete pogledati na programu Viasat History u ponedjeljak, 5. srpnja, u 21:00 sat.

Za više informacija o programu Viasat History, pronađite OVDJE

Pratite nas i na Facebooku

Uz dopuštenje: Grayling (sve fotografije)

Facebook Like Button