Fine dining uparivanje hrane i vina vinarije KUTJEVO u MasterChefu

Medvegrad, srednjovjekovna utvrda s koje se pruža spektakularna panorama na Zagreb i okolicu, predstavljala je idealan ambijent za održavanje uzbudljivog MasterChef gastroduela.

Ovoga puta zadatak kandidata bio je odabrati vino koje će poslužiti uz pomno kreiran fine dining menu kako bi cjelokupni gastronomski i prezentacijski doživljaj podignuli na viši nivo. Fine dining menu sadržavao je hladno i toplo predjelo, glavno jelo te desert, a vinarija KUTJEVO pripremila je impresivan broj stilski različitih vina, kako bi kandidati imali prilike savladati osnove pravilne degustacije koja će im pomoći pri zahtjevnom zadatku eno-gastronomskog uparivanja.

kutjevo-masterchef-1

Vinarija KUTJEVO predstavlja simbol hrvatske vinske kulture s tradicijom proizvodnje vina koja seže u daleku 1232. Iznimno značajan potencijal kutjevačkog terroira, chefovi i suchefovi upoznali su kroz degustaciju vrhunskih i premium serija nagrađivanih vina.

Kušanje je započelo s Vrhunskom Graševinom, koncentriranim i karakternim vinom ugodnog trajanja, a nastavilo se Rosé Premium vinom naglašene svježine i suptilnih aroma fine voćnosti. Uslijedili su odležaniji i kompleksniji Maximo Oro, kupaža graševine i chardonnaya, zaokruženog, skladnog vina, fine slasne aromatike i ugodno definiranog voćnog karaktera te Graševina de Gotho, nasljednice prošlogodišnjeg Decanterovog platinuma koju krasi profinjen, elegantan i vibrantan okus dugog trajanja.

Od crnih vina kušan je Pinot crni de Gotho, vino laganijeg tijela, ugodne svježine, dobro ukomponiranih tanina te naglašenog karaktera crvenog bobičastog voća, nakon kojega su kandidati degustirali Maximo Nero, kupažu cabernet sauvignona, merlota i syraha, vino kojim dominiraju okusi crnog bobičastog voća, punije tijelo i naglašenija taninska struktura. Ledena berba graševine 2009. i traminca 2011. nikoga nije ostavila ravnodušnim, a upravo je odabir gustih, slatkih i slasnih predikatnih vina predstavljao pravi izazov prilikom uparivanja.

kutjevo-masterchef-2

Vina koja su kandidati imati prilike kušati i odabrati za uparivanje idealna su za vrhunske gastronomske restorane i chefove koji znaju prepoznati potencijal sljubljivanja složenih aromatskih profila vina s raznovrsnim jelima i različitim gastronomskim stilovima kuhinja. Cilj nam je bio educirati kandidate te potaknuti njihovu kreativnost kroz degustaciju i prepoznavanje različitosti tekstura, aroma te stila svakog pojedinog vina.

Način pripreme jela važan je koliko i izbor glavne namirnice. Isto tako, razmišljanje o teksturi jela prilikom uparivanja s vinima predstavlja jednako važan proces. Postići harmoniju okusa te povećati intenzitet užitka, kako u hrani, tako i u vinu, nije lak zadatak, ali kandidati su pokazali hrabrost i želju da usvojene informacije prezentiraju na najbolji mogući način.

MasterChef, jedan od popularnijih i gledanijih zabavnih TV formata u RH, okuplja natjecatelje odlučne da usavrše znanje i vještine, a strast prema kulinarstvu prezentiraju stručnom žiriju i široj javnosti. Ocjenjivački žiri sastavljen je od vrhunskih chefova koji iz epizode u epizodu ocjenjuju kulinarske, prezentacijske, timske i brojne druge sposobnosti kandidata.

Iz sezone u sezonu, MasterChef popularizira gastronomiju, stvara i otkriva potencijal kandidata čiji talenti zaslužuju pažnju struke, često mijenjajući živote sudionika.

„MasterChef koncept potpuno je usklađen s našim ciljem, a to je populariziranje kulture vina i stola, kao neizostavnog segmenta kreiranja istinskog doživljaja. Ponosimo se sudjelovanjem u promociji eno-gastronomije s obzirom da smo zemlja koja ima bogatu, raznoliku gastronomsku tradiciju i vinsku scenu koja zaslužuje pažnju kako domaće, tako i svjetske javnosti.

Pronalaženje najboljeg kulinarskog talenta kroz niz kuharskih izazova, nadahnjuje milijune gledatelja ove hit TV emisije diljem svijeta i mijenja percepciju gastronomske scene, koja je uvijek u potrazi za ljudima koji će ponuditi nove interpretacije i kreacije u pripremi jela, ali i uparivanju pripremljenog s vinima“, zaključuju.

Jednu od najgledanijih emisija MasterChefa – gastroduel na Medvedgradu pogledajte besplatno na novatv.hr!

Facebook Like Button