Film Free Solo nagrađen Oscarom

Film namijenjen svima koji vjeruju u nemoguće.

Na 91. dodjeli nagrade Oscar film „Free Solo“, posvećen nevjerojatnom solo penjaču Alexu Honnoldu, dobio je Oscara za najbolji dokumentarni film!

Tvorci filma, nagrađivana redateljica dokumentarnih filmova Elizabeth Chai Vasarhelyi i svjetski poznati fotograf i planinar Jimmy Chin, prihvatili su nagradu s riječima: „Hvala National Geographic-u što ste nam povjerovali.
Hvala Alex Honnold što si nam dao hrabrost i učio nas kako da vjerujemo u nemoguće i inspirirao nas. Film je namijenjen svima koji vjeruju u nemoguće. ”

free-solo-1

FREE SOLO je napeti triler i nadahnuta priča o sportašu koji na kušnju stavlja i svoje tijelo i svoja uvjerenja u pohodu da postigne nemoguće, otkrivajući osobnu cijenu izvrsnosti.

Dok penjač započinje s treningom, oklop nepobjedivosti koji je desetljećima gradio neočekivano puca kada se Honnold počinje zaljubljivati, što prijeti njegovoj usredotočenosti i stvara mogućnost ozljeda i nazadovanja.

Vasarhelyi i Chin predivno su uhvatili ovu borbu, uvodeći rad kamerom koji izaziva vrtoglavicu. Rezultat je trijumf ljudskog duha.

free-solo-2

“Kad smo snimali ovaj film, nismo mogli zamisliti ovakve reakcije,” rekli su redatelji Vasarhelyi i Chin. “Dok većina nas ne bi sanjala o solo usponu na 975 metara, s Alexovom pričom o hrabrosti, predanosti i odlučnosti lako se povezati. ”

free-solo-3

„Za Alexa je free solo jedni način života za vrijeme kojeg se osjeća najviše živim, najviše…sve! I kako uopće pomisliti da se tako nešto može od nekoga oduzeti“ rekla je Alexova majka u filmu.

„Ovo je moj najveći životni cilj već godinama“ rekao je Honnold u intervjuu za National Geographic „…i rad na ostvarenju sna mi je omogućio da živim najbolji život, što me, nadam se, čini najboljom verzijom mene“.

IZDVOJENO:
Na festivalu će se održati dvije projekcije u subotu, 2. ožujka u 13:00h i još jedna projekcija istog dana u 19:00h.
Premijeru na National Geographicu, gledatelji će moći gledati već 3. ožujka u 20:55h.

free-solo-4

“Osim što prenosi nadahnjujuću poruku o ustrajnosti i odlučnosti, „Free Solo“ je također zadivljujuće filmsko ostvarenje koje prikazuje ljepotu i veličanstvenost nacionalnih parkova”, rekla je Carolyn Bernstein, EVP za globalni skriptirani sadržaj i dokumentarne filmove za National Geographic.
“Film služi kao moćan podsjetnik i važno je da svi mi čuvamo svijet prirode oko nas.”

U Hrvatskoj će premijerno biti prikazan u sklopu međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox koji se održava od 24. veljače do 3. ožujka, 2019.

Uz dopuštenje: Impressum komunikacije (sve fotografije)