Grožnjan istarska meka za potpuni odmor

Pitoreskni gradić sjeverozapadne Istre – nepresušno nadahnuće brojnih umjetnika iz svih krajeva Hrvatske i svijeta.

Grožnjan svakoga ljeta u srpnju i kolovozu okuplja istinske zaljubljenike u jazz glazbu, općenito glazbu, slikanje i sve one koji vole umjetnost iz svakog ugla.

groznjan4

Tijekom festivala ovaj se gradić pretvara u spektakularnu pozornicu na kojoj možete slušati i vidjeti vrhunske glazbenike i uživati u njihovim senzacionalnim izvedbama. Grožnjan tada postaje najmelodičniji gradić na svijetu, a atmosfera ugodnog druženja na popularnom Balwan Cityju i plesa uz zvuke jazza ostat će vam u sjećanju za čitav život. 

groznjan-1225454_960_720

Jazz festival u Grožnjanu

Grožnjanski jazz festival manifestacija je koju cijene umjetnici i stručnjaci izvan granica Lijepe naše. Ponosni je vlasnik titule najboljeg malog, tzv. boutique jazz festivala u Europi, koju je osvojio 2008. godine od strane European Jazz Award Committee-ja.

groznjan-1

Zaneseni zvucima jazza krenite u istraživanje Grožnjana. Primijetit ćete umjetnički duh utkan u srednjevjekovne zidine grada gotovo na svakom koraku. Svoja vrata će vam otvoriti nekolicina umjetničkih galerija, u kojima možete razgledati slike raznih autora, ali i ostale umjetničke predmete nadahnute ovim prekrasnim krajem.

groznjan

Suvremene radionice

Ukoliko se i sami bavite umjetnošću, primjerice, glumom, pjevanjem ili sviranjem nekog instrumenta, Grožnjan je idealno mjesto da usavršite svoje znanje i tehnike. Naime, ovdje možete na jednome mjestu pohađati tečajeve i međunarodne radionice za glasovir, violinu, harfu, klavijature, gitaru, udaraljke, čembalo, flautu, violončelo i druge instrumente te pjevanje. Organiziraju se radionice suvremenog plesa i plesno kazalište za djecu i mladež, kao i radionice suvremene popularne glazbe.

groznjan-196832_960_720

U Grožnjanu možete “nahraniti dušu” fantastičnim kulturno-umjetničkim atrakcijama, među kojima posebice preporučujemo koncerte klasične glazbe, kao i poznatu slikarsku manifestaciju “Ex tempore” te brojne izložbe koje imate prilike posjetiti u gradskoj galeriji i ostalim privatnim galerijama.

Gastronomija Grožnjana

Osim svojom umjetnošću, ovaj gradić u sjeverozapadnoj Istri “nahranit” će vas i svojom autentičnom i izvanrednom gurmanskom ponudom. Na jednom od brojnih seoskih imanja koji su dio bogate turističke ponude Grožnjana, uživat ćete u domaćim specijalitetima od ribe, fuža, tartufa, domaćeg sira i pršuta s dodatkom maslinovog ulja, te domaće rakije ili vina. 

TURISTIČKE ATRAKCIJE:

Župna Crkva Sv. Vida, Modesta i Krešencije u pisanim se dokumentima prvi put spominje 1310. godine. Jednobrodna apsidna crkva rekonstruirana je tijekom 18. stoljeća u baroknom stilu. U crkvi posvećenoj zaštitnicima Grožnjana nalaze se Girardijeve orgulje iz 1846. godine.

groznjan

Međunarodni centar hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu okuplja mlade iz cijelog svijeta i pruža im mogućnost kvalitetne nastave i usavršavanja te razmjene iskustava kroz bogatu ponudu glazbenih i neglazbenih radionica i tečajeva.

grožnjan2

U gradskoj galeriji Fonticus mogu se vidjeti recentni likovni radovi hrvatskih i inozemnih autora.

groznjan-2

KORISNE INFORMACIJE

Smještaj: na raspolaganju su vam ugodna obiteljska domaćinstva: Villa San Vito, Casa Margherita, Obitelj Vanja Mofardin i drugi.

grožnjan3

Restorani: autentičnu istarsku kuhinju nude: konoba Bastia, Montižel ili Monticello, konoba Pintur i drugi. 

IZDVOJENO:
PROGRAM MANIFESTACIJA ZA 2020. GODINU

Renata Cisar
Fotografije: James Stringer, Mario Fajt,

Facebook Like Button