Hanuka blagdan svjetlosti

Hanuka je veliki blagdan u židova koji se još zove i Festival svjetlosti, a traje osam dana i noći te prema gregorijanskom kalendaru pada u studenom ili prosincu. Prema židovskom kalendaru Hanuka se slavi dvadesetpetog dana mjeseca Kisleva i traje osam dana do 2 ili 3 dana mjeseca Teveta jer mjesec Kislev može imati 29 ili 30 dana.

Hanuka je spomen na dan ponovnog posvećenja jeruzalemskog hrama. U doba Aleksandra Velikog, koji je pokorio židovski narod, vlada je sloboda vjeroispovijesti i određena autonomija. Nažalost, njegov nasljednik Antioh IV. oskvrnuo je jeruzalemski Hram prinoseći nečiste žrtve na oltaru i zabranjujući židovsku vjeru uveo je štovanje Zeusa kao glavnog božanstva. Pod vodstvom Jude Makabejca židovski narod mu se suprotstavio i hrabrim ustankom oslobodio Judeju.

Kako se dogodila svjetlost

Prema pisanoj tradiciji u Hramu se trebala zapaliti menora, koja gori svake večeri. Kako su Grci oskvrnavili Hram, ulja za svijećnjak dostajalo je za samo jednu noć. I tada se dogodilo čudo svijetla, ta mala i nedostatna količina ulja gorjela je punih osam dana i noći, sve dok nisu dopremljene nove zalihe ulja.

Sjećanje na ovo čudo svijetla obilježava se svakodnevnim paljenjem jedne svijeće na Hanukiji, svijeći sa devet krakova od kojih je jedna povišena. Budući židovski dan počinje u suton, svijeće se pale otprilike jedan sat po zalasku sunca. Obično se prilikom prvog dana paljenja svijeća izgovaraju tri blagoslova dok se u ostale dana izgovaraju samo dva blagoslova.

zvrk

Običaji u vrijeme Hanuke

Hanuka predstavlja veseli blagdan i za odrasle i za djecu, jer se poslije paljenja svijeća obitelj okuplja oko stola, kada uz pjesme, objed i igre slavi ovaj prekrasni blagdan. Najpopularnija je igra sa drvenim zvrkom sevivonom. Djeca se daruju poklonima i tradicionalnim davanjem džeparca.

Prema običaju u dane blagdana hrana se priprema pečena na maslinovu ulju, a tradicionalne su odlične krumpirove palačinke i krafne punjene džemom od jagoda.

Piše: Wish.hr
Fotografija:
Robert Couse-Baker, Marina Shemesh

Facebook Like Button