Honduras zemlja koju je volio Kolumbo

U najsiromašnijoj zemlji Latinske Amerike divite se čudesnim životinjama.

Republika Honduras zauzima površinu od oko 112 tisuća četvornih kilometara. Smjestila se u Srednjoj Americi, a graniči s Gvatemalom i Salvadorom na zapadom, te s Nikaragvom na jugu. Na sjeveru izlazi na Karipsko more, a na jugu na Tihi ocean.

Honduras je zapravo španjolska riječ za dubinu. Zemlji je ime nadjenuo poznati moreplovac Kristofor Kolumbo, koji je pristao u dubokoj vodi njegove obale  1502. godine.

honduras-22

Honduras spada u najsiromašnije i najmanje razvijene države Latinske Amerike. Glavna gospodarska grana jest poljoprivreda, dok najveću izvoznu vrijednost predstavlja proizvodnja kave. U zemlji živi oko 7 milijuna stanovnika, koji su uglavnom potomci indijanskog stanovništva i europskih doseljenika. Glavni i najveći grad – Tegucigalpa – smjestio se na jugu zemlje u planinskoj kotlini, a predstavlja kulturno, gospodarsko i  političko središte zemlje.

Gastronomije Hondurasa počiva na banani i njenim brojnim kombinacijama. Primjerice, Plato tipico, ili najčešće jelo ovdje sastoji se od riže, govedine, graha i komadića banane. Isprobajte i kruh od kokosa, morske specijalitete ili kukuruzni kolač koji se poslužuje uz sir ili čili.
Ovdje se rado piju napitci od vrhunskih prženih zrna kave, voćni sokovi, pivo, rum te druga alkoholna pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije Hondurasa:
Tegucigalpa

Istražite glavni grad Hondurasa i njegove kulturne znamenitosti. Obiđite dobro očuvanu gradsku jezgru s kolonijalnim građevinama, mnogobrojne parkove s tropskim raslinjem i gradsku katedralu. Uspnite se i na brdo Juana Lainez na kojem ćete pronaći spomenik mira, ili na brdo Pichaco s monumentalnim spomenikom posvećen Isusu Kristu.

honduras-21

Morske aktivnosti

Uživate li u kupanju u prozirnom moru i sunčanju na pješčanim plažama – uputite se na jedan od honduraških otočja Bay. Otoci Utila, Roatin, Gunaja i Hog omiljena su turistička odrednica jer osiguravaju i neponovljivo iskustvo ronjenja u Karipskom moru.

honduras-23

Kišne šume

Uputite se i u najveću tropsku kišnu šumu Južne Amerike, koja je sastavni dio rezervata Rio Platano, koja se prostire na oko 5000 četvornih kilometara uz obale Karipskog mora. Ovdje živi velik broj različitih egzotičnih životinja poput tukana, majmuna, rijetkih leptira i morskih kornjača. U sklopu rezervata možete vidjeti i svakodnevni život domorodaca ovoga prostora.

Arheološka čuda

Želite li otkriti zapanjujući svijet Maja, uputite se u Copan. Riječ je o arheološkom lokalitetu na zapadu zemlje koji okuplja neke od najljepših skulptura i drugih umjetnina ovoga drevnog naroda, starijih od tisuću godina.

Pecačka meka

Ljubitelji pecanja odlaze na najveće jezero u Hondurasu – Yojoa, koje zauzima 285 četvornih kilometara. Riječ je o jezeru vulkanskoga porijekla s prosječnom dubinom od oko 15 metara. U njegovoj blizini raste osamsto različitih biljaka, a nastanjuje ga preko četiristo različitih ptičjih vrsta.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: španjolski
Religija: kršćanstvo
Valuta: lempira (HNL)
Viza:  nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Hondurasa jest Toncontin International Airport koja se smjestila nedaleko glavnoga grada
Kada putovati: Od prosinca do svibnja
Bolesti i prevencija: Preporučena cjepiva za trbušni tifus, žuta groznica (potrebna potvrda o cijepljenju), hepatitis A i B. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Repelent za komarce, tablete protiv malarije i za probavu su dobrodošli.
Smještaj:  Humuya Inn i hotel Guijarros u glavnom gradu, dobar su izbor.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su mudar izbor. Odličnu španjolsku spizu možete pojesti u restoranima El Patio i Oh Madrid.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH sugerira oprez prilikom putovanja u Honduras. U zemlji je vrlo visoka stopa kriminala, a postoji mogućnost i od izbijanja političkih motiviranih prosvjeda. Napominjemo i da se Honduras nalazi na seizmički aktivnom području. Od lipnja do studenog ovdje vlada sezona tropskih ciklona koji, praćeni jakim kišama i vjetrom mogu uzrokovati poplave i odrone zemlje.

Shawn Talbot / Shutterstock.com (djeca)