Hrvatska napokon ima europskog Oscara!

Nakon svjetske premijere na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu, gdje je popraćen ovacijama publike, turski film „Dani suše“ nastavlja nizati uspjehe na međunarodnim filmskim festivalima. Jedno od najistaknutijih priznanja dobio je od Europske filmske akademije, koja mu je dodijelila prestižnu nagradu za izvrsnost u kategoriji montaže!

film-dani-suse-1

Dani suše“ film je turskog redatelja Emina Alpera koji prati borbe mladog idealista po imenu Emre. Emre preuzima dužnost državnog odvjetnika u malom gradu u Turskoj koji već duže vrijeme pati od nestašice vode te tijekom svoje prve istrage biva uvučen u političke sukobe.

Film je nastao u suradnji između Turske, Hrvatske, Njemačke, Francuske, Nizozemske i Grčke. Od hrvatske filmske ekipe u produkciji je sudjelovala Anita Juka kao koproducentica zajedno s Laurom Sinovčić i Paulinom Križić iz tvrtke 4film. Goran Mećava sudjelovao je kao steadicam operater, Krešimir Rodić kao tonski snimatelj te Daniel Žuvela kao boom operater.

film-dani-suse-2

Podsjetimo, svjetska premijera filma „Dani suše“ održala se u sklopu prestižne kategorije Un Certain Regard na 75. Filmskom festivalu u Cannesu, nakon čega je započeo turneju po renomiranim festivalima u Europi i svijetu, uključujući filmske festivale u Sydneyu i Melbourneu, FilmFest München i Međunarodnom filmskom festivalu u Jeruzalemu.

Nacionalna premijera u Hrvatskoj održana je na Pulskom filmskom festivalu, gdje je osvojio čak tri nagrade: Zlatnu arenu za najbolji film u Međunarodnom programu, nagradu kritike za najbolji film u Međunarodnom programu te Zlatnu arenu za najbolju hrvatsku manjinsku koprodukciju.

film-dani-suse-3

Posljednje veliko priznanje stiglo je i od strane Europske filmske akademije, koja je Özcanu Vardaru i Eytanu İpekeru dodijelila nagradu za izvrsnost u kategoriji montaže. Ovo je prva EFA nagrada dodijeljena turskom filmu nakon 2000. godine – radi se o iznimnom ostvarenju za tursku, ali i hrvatsku kinematografiju.

Koproducentica filma Anita Juka osvrnula se na suradnju i uspjeh filma: “Ponosni smo što smo bili dio odlične ekipe koja je radila na stvaranju ovog filma.

film-dani-suse-4

Premijera popraćena ovacijama publike u Cannesu bila je nevjerojatno iskustvo, a izuzetno nam je drago da je film nastavio uspješni niz prikazivanja i nagrada na festivalima diljem svijeta i zahvalni smo Europskoj filmskoj akademiji što je prepoznala njegovu kvalitetu.“

Službena dodjela Europskih filmskih nagrada održat će se 10. prosinca u Reykjavíku.

Uz dopuštenje: 4film (sve fotografije)

Facebook Like Button