Ispod raskošnog neba Malte

Provedite dio nezaboravnog ljeta ispod raskošnog neba Malte. Neka ovo ljeto bude idiličan provod kroz znamenitosti i kulturu sredozemnog otoka Malte koji se ne zaboravlja.

Upoznajmo Maltu uz učenje engleskog jezika

Obasjana suncem i okružena valovima Sredozemnog mora, otočna republika Malta smjestila se nadomak talijanske Sicilije i nešto više od 300 kilometara nedaleko Afrike. Ova malena država broji preko pola milijuna stanovnika što ju, posve zanimljivo, smješta u kategoriju jedne od najgušće naseljenih zemalja svijeta.

Također, svojim se teritorijem dijeli na nekoliko otočića i otoka ali su naseljena samo tri – Malta, Gozo i Comino. Najveći udio stanovnika Malte čine Maltežani, a najveća manjina koja ju nastanjuje su Britanci pa ne čudi kako je osim malteškog, engleski također službeni jezik države.

malta naslovna

Riječ je o izrazito kršćanskoj zemlji, a rimokatoličanstvo je državna religija koja svoje korijene pronalazi u 70-oj godini po. Kr. kada se Sv. Pavao svojim brodom nasukao na ove otoke. Nekoliko je crkvi tako smješteno u špiljama, a nezaobilazno srednjovjekovno hodočašće za mnoge predstavlja špilja u mjestašcu Mellieha.

Jedan od faktora kojim Malta prednjači pred mnogim drugim turističkim destinacijama krije se u vrlo povoljnoj mediteranskoj klimi koja je pogodovala obilju zelenila rasprostranjenom na otočnim poljima i mnogobrojnim brdima. Najljepši pogled na Maltu seže s njenog najvišeg – 253 metara visokog vrha Ta’ Dmejrek na planini Dingli.

malta8

Ljubitelji arhitekture i povijesti oduševit će se razgledavanjem glavnog grada Valette čije građevine odišu barokom, neoklasicizmom ali i modernim funkcionalizmom – umjetničkim stilovima koji su grad 1980-ih smjestili na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi.

Radi se o prvom planski konstruiranom europskom gradu koji je zapravo poluotok okružen s dvije prirodne luke od kojih je Velika luka najveća na Malti. U Valetti osim konkatedrale Sv. Ivana u kojoj se nalaze najveća djela Caravaggia, vrijedi posjetiti palaču Auberge de Castille et Leon, nacionalni muzej umjetnosti te kazalište Manoel koje je 1731. godine izgrađeno u svega deset mjeseci i jedno je od najstarijih operetnih europskih kazališta.

malta3

Maltu obilježava i njezin stari glavni grad Mdina, poznat i pod imenom „tihi grad“ koji obiluje povijesnim palačama nekadašnjih malteških vitezova, a koje u današnje vrijeme čine domove malobrojnom lokalnom stanovništvu.

Kada je riječ o malteškoj kuhinji, može se pretpostaviti kako se radi o specijalitetima dobivenim stoljetnim miješanjem otočne kulture i kultura Grka, Arapa, Francuza i Engleza koji su svojevremeno okupirali otočje. Ukratko, radi se o šarenom eklektičnom miksu koji oduševljava na prvu.

malta6

Tradicionalna kuhinja ponajviše ovisi o sezonama, a diči se specijalitetima kao što je „Lampuki pita“ koja se spravlja od ribe; „Kapunata“ odnosno malteške verzija Ratatouilla; bogata pašteta od češnjaka i graha „Bigilla“, a mnogima su omiljeni „hobz biz-zejt“, otvoreni sendviči punjeni tunom, lukom, češnjakom i rajčicom.

Osim vrhunske hrane, Malta se može pohvaliti i visokokvalitetnim sortama vina koja uključuju Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Muškat i mnoge druge. Odličan odmor i kupanje najbolje je potražiti na zapadu Malte te tako posjetiti prekrasnu pješčanu plažu Golden Bay koja se smjestila između klisovitih stijena na čijem se vrhu nalazi Ghajn Tuffieha Tower – jedan od sedam tornjeva koji je služio za obranu od iskrcavanja turskih vojnika i muslimanskih gusara.

malta10

Malta svojim jedinstvenim kulturnim, arhitektonskim i prirodnim ljepotama sačinjava bajkovito mjesto za savršen turistički provod

Slobodno vrijeme

Iako se radi o zemlji male površine – svega 316 km², Malta obiluje raznim atrakcijama koje je zadovoljstvo istraživati neovisno o količini provedenog vremena na njoj.

U trajektnoj luci Cirkewwa moguće je ukrcati se na brodić koji vozi na otok Comino i odvesti se do njegove najljepše plaže Blue Lagoon, čija boja mora oduševljava, a plaža osigurava nesmetano sunčanje i kupanje. Pri povratku je moguće razgledati usputne pećine koje je napravilo more.

Ukoliko pak krenete put otoka Gozo, nezaobilazno je razgledati Victoriju – glavni grad otoka i tako posjetiti tvrđavu Citadella, Baziliku St. George, arheološki muzej, zgradu nekadašnjeg zatvora te prošetati mnogobrojnim uskim uličicama ili divnim Villa Rundle vrtovima.

malta1

Ukoliko imate vremena, autobusom posjetite zaljev Dweira gdje je smještena stijena koja podsjeća na divovski prozor. Ipak, posjetiteljima je veoma zanimljiva špilja Calypso Cave za koju se vjeruje kako je u njoj boravio veliki Odisej, a u njezinoj se blizini nalazi i megalitski hramski kompleks Ggantija Temples.

Za sve ljubitelje morskih poslastica tu je ribarsko mjesto Marasxlokk, koje je osim svih vrsta malteške ribe poznato i po simpatičnoj luci ispunjenoj tradicionalnim ribarskim brodićima koje Maltežani zovu luzzu. Običaj je na sredini brodića nacrtati oko boga Ozirisa jer se vjeruje kako baš on od nevolje štiti ribare na moru.

malta5

Nedjeljom se ovdje održava veliki sajam i upravo je tada moguće doživjeti iskonsku energiju čitave Malte. Ukoliko poželite nešto kušati, znajte kako se cijene za porcije kreću od oko 10 eura, ali su prilično obilate. Svakako vrijedi posjetiti prastari podzemni hram Hypogeum koji je slučajno otkriven 1902. godine i prostire se na tri razine. Ništa manje zanimljiv nije ni kompleks hramova u Tarxienu za koje se smatra da su stari između 4.500 i 5.100 godina.

malta2

Treća najveća kupola i katedrala na svijetu nalazi se u mjestu Mosta, a sama građevina je u najmanju ruku zaista veličanstvena. Njezina posebnost leži u zanimljivoj činjenici kako je za vrijeme rata u prepunu crkvu pala njemačka bomba, međutim, nije došlo do eksplozije što pobožni Maltežani smatraju Božjim znakom.

Iz Moste se nadalje može posjetiti Mgarr, gdje se mogu vidjeti hramovi Hagrat koji su pod zaštitom UNESCO-a. Ipak, treba pripaziti na dan kada ih posjećujete jer su za razgledavanje otvoreni samo utorkom, međutim, većina kamenja može se vidjeti i kroz ogradu.

Mladima će posve sigurno najveću zabavu i radost predstavljati odlazak u Marine Aquapark gdje se održavaju show programi s delfinima, morskim lavovima i papagajima u glavnim ulogama. Za 120 eura moguće je plivati s delfinima, a u sat vremena koliko druženje s njima traje, posjetitelji saznaju korisne informacije o njihovom životu.

Za dobar shopping savjetujemo šetnju malteškim tržnicama gdje je moguće pribaviti posve unikatne suvenire. Tako se nude inačice poznatog malteškog križa, ručno izrađene tkanine i čipka, predmeti od lijevanog stakla, a na raspolaganju je i nakit od srebra ili zlata.

malta4

Zanimljivosti Malte

> Na Malti se vozi lijevom stranom, što je ostavština vladavine Britanskog carstva.
> Vezano za vožnju – stari grad Mdina vožnju automobilima dopušta isključivo autohtonim stanovnicima toga grada.
> Sam vrhunac ljetne sezone traje sve do sredine jeseni.
> Malta nudi najbolja mjesta za ronjenje na cijelom Mediteranu te godišnje tako privlači preko 50 tisuća ronioca.
> Na Malti raste minimalna količina drveća, a visoke planine ili pak rijeke nemoguće je vidjeti.
> Ime ove otočne nacije inačica je grčke riječi „meli“ koja u prijevodu znači „med“, a samo otočje obiluje pčelama koje proizvode jedinstvenu i prepoznatljivu vrstu meda u svijetu.
> Nakon 150 godina provedenih pod britanskom krunom, Malta postaje neovisna 1964. godine, a republikom se naziva od 1974. godine. Također, članstvo u EU dobiva 2004. godine.
> Ljubitelje hollywoodskih filmova posebno će oduševiti saznanje kako su na Malti snimljeni dijelovi filmova „Gladijator“, „Troja“ te „Kapetan Philips“ te planetarno popularna serija „Game of Thrones“.
> Iznenađuje činjenica kako više Maltežana zapravo živi u Australiji nego na samoj Malti, a malteški jezik koristi najmanje milijun ljudi diljem svijeta.
> Pošto se radi o otočnoj državi, treba imati na umu kako Malta ima ograničen izvor pitke vode. Tako je voda iz slavine dobivena desalinizacijom ali je sigurna za konzumiranje. Ipak, preporuča se kupovina flaširane vode.
> Malta predstavlja pravi raj za pješake sa svojim mnogobrojnim stazama i turama koje posjetitelje vode duž cjelokupne obale.
> Također, uz obalu se nalazi i nekolicina potopljenih brodova iz II. svjetskog rata.

malta7

Korisne informacije

Jedino sredstvo javnog prijevoza na Malti su autobusi, a redovne linije povezuju sve dijelove otoka te postoje i direktni autobusi koji povezuju odmarališta s turističkim znamenitostima bez prolaska kroz grad. Putne karte su vrlo jeftine pa je dobra opcija uvijek imati viška sitniša. Također, moguće je kupiti i propusnice koje daju mogućnost povoljnijeg putovanja, a vrijede za jedan, tri, pet i sedam dana.

Osim autobusa, moguće je unajmiti automobil te koristiti usluge taksija ili pak karozzina – kočija koje vuku konji. Unajmljivanje bicikala se ne preporučuje zbog lošeg stanja cesta te vrlo gustog prometa.
Za putovanje na Maltu neće vam treba viza, no za ulazak u zemlji potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma ulaska u zemlju! Također, posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.

Više informacija za potražite na:
PBZ Card Travel
PBZ Card d.o.o., putnička agencija
Radnička cesta 44,
10000 Zagreb
Telefon: 01/612 42 22 Faks: 01/ 636 30 99
travel@pbzcard.hr

Facebook Like Button