Malta zemlja za sva osjetila

Zapanjujuće otočje Sredozemnog mora u kojem uživaju sva osjetila, Malta predstavlja najpoželjnije mjesto za vaš odmor.

Republika Malta otočna je zemlja u središnjem dijelu Sredozemnog mora, koja okuplja desetak otoka i otočića, a prostire se na 316 četvornih kilometara. Naseljena su samo tri otoka: Malta (najveći), Gozo i Comino.

Malteško otočje nalazi se u blizini talijanske Sicilije, te je tristotinjak kilometara udaljena od Crnog kontinenta. Teritorijem se uglavnom prostiru mala brda i polja, dok se najviša točka – Ta’Dmejrek – izdiže na tek 253 metara na najvećem otoku.

malta malteški križ

U državi živi oko pola milijuna stanovnika, pa se ovaj prostor smatra i među najgušće naseljenim na svijetu. Većinu populacije čine Maltežani, dok najveću manjinu predstavljaju Britanci.

Glavni grad Malte Valletta smjestio se na istoimenom poluotoku na istoku Malte. Smatra se kulturnim, gospodarskim i upravnim središtem države.

Valletta

Malteška kuhinja temelji se na svježim i lokalno proizvedenim sezonskim namirnicama te plodovima mora. Možemo reći da se Maltežani hrane tipično mediteranski, a u lokalnoj gastronomiji osjećaju se talijanski, tuniški i španjolski utjecaji.

Tipično jelo Malte jest fenkata, a sastoji se od marinirane zečetine, pripravljene s nekoliko kuharskih tehnika. U zemlji se rado pije sok od naranče, lokalno pivo i vino te druga alkoholna pića.

Znamenitosti i turističke atrakcije na Malti:
Morska meka

Malta je zemlja za ljetni odmor, a ponosi se brojnim pješčanim plažama, kao i prekrasnim Sredozemnim morem. Najpopularnija turistička destinacija jest grad Mallieha na sjeveru malteškog otoka, selo Ghajn Tuffieha na sjeverozapadu te Ramla na sjeveru otoka Gozo.

Ovdje možete unajmiti brodicu i krenuti u istraživanje nenaseljenih otočića malteškog arhipelaga.

Glavni grad

Istražite bogatu kulturu i povijest Vallette. Na raspolaganju vam je šetnja užim središtem grada pod zaštitom UNESCO-a, u kojem se miješaju manirizam, barok, neoklasicizam i moderni funkcionalizam. Obavezno posjetite Konkatedralu sv. Ivana, Palaču Velikog majstora, Muzej nacionalne umjetnosti, kao i gradske zidine.

Valletta-1

Morske špilje

Pravi istraživači i pustolovi posjetit će skupinu morskih špilja poznatih po imenu Blue Grotto ili malteški That il-Hnejja. Zaronite u čarobni svijet na jugoistočnoj obali malteškog otoka i uživajte u krajoliku.

Ovdje je djelomično snimljen i povijesni filmski spektakl Troja s Bradom Pittom u glavnoj ulozi.

blue-grotto-spilja

Arheološko čudo

Važna turistička odrednica jest megalitski hram Ggantija, koji se smjestio u selu Shara na otoku Gozo. Izgrađen je oko 3600. godine prije Krista, pa se smatra i jednim od najstarijih religijskih lokaliteta na svijetu.  

Hram se sastoji od pet velikih apsida, a okružen je zidinama koje na nekim mjestima dosežu i šest metara visine.

Gozo

Šoping

Prošećite malteškim tržnicama i nagradite se nekim suvenirom. Ne zaboravite kupiti popularni malteški križ, ručno rađene tkanine i čipku, predmete od lijevanog stakla, a na raspolaganju vam je i prekrasan nakit od srebra ili zlata.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: malteški i engleski
Religija: kršćanstvo (98 posto stanovništva)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka zemlje jest Malta International Airport nedaleko naselja Luqa.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Phoenicia i Grad Hotel Excelsior u glavnom gradu odličan su odabir.
Restorani: Hotelski restorani siguran su izbor, no lokalnu kuhinju možete probati i u restoranima Capistrano te Il-Horza, u glavnome gradu.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih središta.

Facebook Like Button