Istarske Toplice usred netaknute prirode

Netaknuta priroda i ljekovita voda čine čuda za vaše zdravlje.

Istarske Toplice, smještene usred zelenila netaknute prirode i podno poznate stijene Gorostas, jedino su lječilište za gornje dišne putove u Hrvatskoj s termomineralnom i radioaktivnom vodom. Izvor ove ljekovite vode koristio se još u antičko doba, a po svojoj kvaliteti uvršten je na treće mjesto u Europi.

Ljekovita voda Istarskih Toplica obogaćena je sa četrnaest različitih vrsta minerala, među kojima je najzastupljeniji sumpor, po čemu se i izdvaja od ostalih europskih termalnih izvora. Iznad samog Lječilišta uzdiže se 85 metara visoka i nadaleko poznata stijena Gorostas, ispod koje se nalazi izvor ljekovite vode Sv. Stjepan.

Što se liječi u Istarskim Toplicama

Zbog visoke koncentracije sumpora, kao i optimalno radioaktivnoj i toploj vodi bogatoj mineralima, dokazano je da ova ljekovita voda pospješuje liječenje kroničnih reumatskih bolesti, dermatoloških bolesti, bolesti gornjih dišnih putova, ginekoloških bolesti te post operativnu rehabilitaciju.

U blizini izvora ove jedinstvene ljekovite vode, koja ljudima kroz stoljeća pomaže u liječenju i rehabilitaciji, pronađeni su natpisi u kamenu, stari rimski novac i nakit. Prvi pisani dokumenti potječu iz davne 1650. godine, kada biskup Tomassini opisuje: “U motovunskim šumama izvire topla voda sa sumporom, čiji se potok ulijeva u rijeku Mirnu. Seljaci se peru u toj vodi i time liječe reumatizam i razne bolesti kože.”

Prva analiza vode napravljena je već 1858. godine, a rezultati ispitivanja jednaki su današnjima. U to su vrijeme Toplice bile poznate pod imenom «Terme Santo Stefano» te su u stručnim i znanstvenim krugovima preporučane kao jedna od boljih voda u Austro-Ugarskoj Monarhiji.
Nakon drugog svjetskog rata, Istarske Toplice rade kao odjel za fizikalnu terapiju i medicinsku rehabilitaciju. Početkom 70-ih godina prošloga stoljeća gradi se suvremeni objekt i povećava terapijska ponuda što je rezultiralo velikim zanimanjem i dolaskom gostiju većinom iz Švicarske i Italije.

Istarske Toplice jedino su lječilište za gornje dišne puteve u Hrvatskoj s termomineralnom i radioaktivnom vodom. Izvrsni rezultati ostvaruju se kod liječenja bolesti upale paranazalnih sinusa, alergijskog i kroničnog rinitisa, kroničnih upala grla, glasnica, elektrostimulacija za jačanje mišića grkljana kod pjevača i govornika te kod pareza glasnica različitih uzroka. 

KORISNE INFORMACIJE

Smještaj: na raspolaganju su vam Istarske Toplice, hotel Sveti Stjepan i hotel Mirna.

Restorani: Ugostiteljski objekt Mirna poznat je po autentičnim istarskim specijalitetima, a ovdje svakako kušajte ovčji sir s tartufima, fuže i pljukance te originalnu slasticu – sladoled s tartufima.

Renata Cisar

Facebook Like Button