Jan Podsednik sjajan border koji se ne odvaja od snowborda cijele zime

Razgovarali smo s predstavnikom mlađe generacije snowbordera u Hrvatskoj, Janom Podsednikom.

Nakon uspješno završene Akademije likovne umjetnosti zapošljava se u struci, a paralelno se aktivno bavi ovim posebnim i ekstremnim sportom.
Snowboard ili daskanje na snijegu zimski je sport u kojem snowboarderi stoje na dasci, a kao službeni sport ušao je u program olimpijskih igara 1988.godine.
Posebno za Wish portal Jan Podsednik govori o svojim iskustvima s bordanjem, ljubavi prema snowboardu i stanjem na hrvatskoj sceni.

OVDJE saznajte nešto više o bordanju na snijegu :)

W: Kako to da si se odlučio baviti snowboardom? Što te potaknulo na to?

Bordanjem sam se počeo baviti s nepunih 14 godina. Razlog zbog kojeg sam se odlučio za ovaj sport bilo je očevo konstantno ispravljanje i korekcija mog skijaškog stila.

Njemu u inat krenuo sam se baviti sportom gdje me ne može ispravljati, a rezultat cijele priče je da sam se našao u tom sportu, a na kraju i zaljubio. Njime se bavim već punih 15 godina, a danas se zbog toga mogu zahvaliti svom ocu.

W: Prednosti i nedostaci snowboarda?
Kada uspoređujem snowboard sa skijanjem rekao bih da je to puno kreativniji, zabavniji i slobodniji sport. Nedostaci u ovakvim ekstremnim sportovima su brojne opasnosti i mogućnosti ozbiljnog ozljeđivanja zbog kratkog užitka i adrenalina.

W: Kakvo je stanje s bordanjem u Hrvatskoj. Postoji li interes i zanimacija za ovaj sport?

Snowboard u zadnje vrijeme postaje sve više popularan sport i bilježi veći broj zainteresiranih nego ikada prije. No potrebno je naglasiti da je razlika kada je čovjek zainteresiran, a drugo kada se odvaži baviti ovakvim sportom.
Mnogi ljudi budu zainteresirani, a na kraju priče odustanu kada vide da to nije toliko jednostavno kao što su mislili.

W: Što jedan snowboarder mora znati o snowboardu?

Što se tiče početnika smatram da bi svi trebali imati profesionalne instruktore. Ulaganje o ovakvu vrstu sporta je skupo, ali vjerujte mi da se isplati.

Kako zbog vas tako i zbog drugih sudionika. Trebate biti pripremljeni na ekstremne sredine, dehidracije, velike visine, teške uvjete i dr., a to nikako ne možete sami.

W: Gdje se nabavlja oprema za snowboardere i da li je to “skup” sport?

Što se tiče opreme isto je kao i u drugim vrstama sporta. Koliko ulažeš, toliko ćeš i dobiti. Snowboard je skup sport, ali nije apsurdno skup. Međutim ukoliko se uđe u profesionalne vode tada vam ni banka neće biti dovoljna;).
U Zagrebu postoji nekoliko dućana specijaliziranih za ovakvu vrstu opreme, a izdvojio bih EXTREME SHOP.

406608_10151171510322343_637823266_n
 
W: Što snowboarderima predstavlja najveći užitak u ovom sportu?

Kao što sam već napomenuo snowboard je kreativan sport gdje postoji nekoliko disciplina pa je prema tome i užitak drugačiji. Meni je naprimjer potpuni užitak strma padina sa 1,5-2 m svježe netaknutog snijega gdje potpuno uživam i onaj osjećaj slobode u letu „Big air“ kickerima.

W: Postoje li u Hrvatskoj neka posebna mjesta gdje dolaze borderi?

Što se tiče planina u Hrvatskoj nismo baš brdovita zemlja, ali imamo nekoliko skijališta. Međutim u Hrvatskoj ne postoji niti jedan snowpark. Također bih volio pohvaliti susjednu Bosnu koja puno više ulaže u razvoj ovog sporta i buduće nade.

W: Da li je snowboard opasan sport?

Snowboard je ekstreman sport i s njime nema šale. Ozljede su konstantne i neizbježne, no ništa više nego prilikom vožnje bicikla. Kada voziš bicikl nije pitanje hoćeš li pasti već kada ćeš pasti. Rekao bih da je snowboard opasan sport, a ozljede poput oštećenja ručnog zgloba, podlaktice, ključne kosti, trtice i plavih modrica na koljenima već su uobičajene. Ovaj sport zahtjeva dobru fizičku spremu i to je jedan od najvažnijih faktora u svemu tome. Znači ne možete ustati iz kreveta i odlučiti se baviti ovim sportom jer to želite. Ipak morate imati neke osnovne preduvjete za to.

Autor: Marina Jakšić

Fotografije: uz dopuštenje Jana Podsednika/ na bordu fotografija – Sven Ščukanec

Facebook Like Button