Bordanje na snijegu – previše ekstremno?

Snowboarding ili popularno zvano bordanje je uz skijanje postala jedna od najboljih i najzabavnijih razbibriga na skijaškim stazama cijelog svijeta.

Bavite li se ovim, pomalo ekstremnim, sportom već duže vrijeme sigurno ste zaljubljenik u ovu vrstu rekreacije na snijegu.

Ako tek razmišljate o bordanju odlučili smo vas pobliže upoznati s ovim sportom

Bordanje se razvilo u SAD-u 1960-ih godina, kao popularna zimska sportska razbibriga neobičnih kombinacija ljetnih sportova kao što su surfanje i zimskih sportova poput skijanja te tako lagano preuzela sportska srca cijelog svijeta.

OVDJE pogledajte koji su još zanimljivi zimski sportovi od kojih svaki ima svoju priču

Kao što već znate, za sjajno boardanje na snijegu zahtijeva jednu “dasku”, na koju svoje buce pričvršćujete pomoću posebnih vezova, te na kojoj kližete niz padine bez podrške skijaških štapova već samim nagibom svog tijela kojim kontrolirate gdje i kako ćete se spustiti niz padinu.

OVDJE pročitajte intevju s Janom Podsednikom sjajnim border koji se ne odvaja od snowborda cijele zime

Izdvojeno

Potoji nekoliko vrsta bordanja a mi ćemo vas kratko upoznati s njima:
> najpoznatija vrsta bi bila freeride koja ne zahtijeva nikakve posebne padine već spuštanje niz iste je uvjetovano čisto obliku i specifičnosti staze i snijega niz koju se spuštate
> dosta zahtijevniji oblik je freecarve u kojem sportaš mora imati puno iskustva prvi bordanju, jer ova vrsta spuštanja na snowbordu podrazumijeva brzu i ujedno vrlo zavojitu vožnju na još netaknutoj stazi
> backcountry je dosta opasan jer zahtijeva spuštanje niz planinu van dometa skijališta i takozvane kontrolirane zone skijališta što znači da postoji velika opasnost od lavina i sličnih snježnih nepogoda pri bordanju
> najekstremnija vrsta jest freestyle jer se staza sastoji od raznih „pomagala“ kao što su razne skakaone i objekti koji pomažu pri izvođenju spektakularnih i esktremnih skokova, takozvanih flipova i sličnog

Bordanje je dosta zahtjevna skijaška disciplina koja iziskuje puno truda i fizičke kondicije i pripreme. Ako ste zainteresirani za ovu vrstu sporta prvenstveno se naoružajte voljom a onda neizostavnom opremom za bordanje:
od skijaškog odijela, posebnih čizama za snowbord pa sve do različitih vrsta dasaka za spuštanje po snježnim stazama.

U Hrvatskoj možete svoje prve snježne korake započeti i na Sljemenu ili na nekom od skijališta svijeta. Većina ljudi koja se bavi ili je barem probala ovaj sport na snijegu kaže da je bordanje čak dosta lakše od skijanja pa mi onda ne vidimo zašto ne biste probali spuštati se niz prekrasne planine upravo na nekom sjajnom bordu.

Mi kažemo….zašto ne?!

Autorica: Petra Mikloš
Slike: Shutterstock

Facebook Like Button