Priprema kože za skijanje i hladne zimske dane

Naša koža predstavlja štit koji nas brani od štetnih vanjskih utjecaja, niskih temperatura, vjetra, mikroorganizama i štetnih zračenja. Ono što možete priuštiti koži prije odlaska na skijanje su nježni kemijski piling te mezoterapija koja će ju dodatno obogatiti i nahraniti aminokiselinama, vitaminima, mineralima, antioksidansima i hijaluronskom kiselinom. Uz to će joj dobro doći njegujući tretman rehidracije i obnavljanja površinskog sloja bogatim koloidnim maskama.

Različiti tipovi kože

Svaki tip kože pa i one najnormalnije i najzahvalnije zahtijeva poseban tretman u ovim iznimnim uvjetima. Shvatite to kao ulog u budućnost jer svaka ekstremna situacija dugoročno šteti koži te se manifestira kroz znakove preranog starenja, vidljive krvne žile, pigmentaciju i izrasline koje mogu prerasti u maligna stanja.

Ako je vaša koža problematična i osjetljiva posvetite joj posebnu pažnju prije i za vrijeme izlaganja ovim štetnim utjecajima. Savjetuje se njega posebnim bogatim kremama za zaštitu, a ukoliko ste na nekom od tretmana za liječenje alergija, akni ili bilo kojeg oblika dermatitisa, razgovarajte sa svojim liječnikom oko pravilne njege na skijanju.

Preporuča se korištenje krema koje stvaraju barijeru na koži i sprečavaju njeno dodatno isušivanje. Nakon boravka na stazi važno je dodatno nahraniti kožu hranjivom masnijom kremom koja će joj dati snagu da izdrži ponovno izlagane vjetru i hladnoći. Nanošenje tek hidratantne kreme nije dovoljno jer se na vrlo niskim temperaturama vlaga pretvara u mikrokristale koji dodatno oštećuju izloženo područje lica, ruku i usana.

Svaki tip kože traži i zaštitu s visokim UVA i UVB faktorom, kako se sa skijanja ne biste vratili s opeklinama čak i nakon kratkog izlaganja suncu. Prije izlaska iz hotelske sobe obavezno nanesite zaštitnu kremu na sva izložena mjesta i pritom ne zaboravite na uške i usne. Za zaštitu usana postoje posebni stikovi bogate teksture i visokog zaštitnog faktora. Ponesite kremu i stik sa sobom, pa nakon nekoliko sati zimskih aktivnosti ponovo aplicirajte zaštitu.

Dodatni savjeti za njegu kože

Znači najprije ujutro valja nanijeti sloj kreme koja štiti kožu od isušivanja, a potom dodatni sloj druge kreme sa zaštitnim faktorom.

Dodatnu pažnju usmjerite na njegu kože vaših mališana. Djeci valja nanijeti deblji sloj masnije kreme poput Bepanthena, a nakon toga ona s visokim zaštitnim faktorom namijenjena isključivo dječjoj koži. U torbi se svakako treba naći i neka umirujuća krema za eventualna crvenila od jakog sunca i vjetra.

Ako vaše dijete pati od atopijskog dermatitisa ili suhe kože očekujte pojavu ekcema te ne zaboravite protuupalnu kremu koju vam je dermatolog preporučio. Na skijanju su česti i konjuktivitisi radi dodatnog isušivanja i nadraživanja očiju vjetrom, pa ponesite umjetne suze ili barem kapljice fiziološke otopine.

Facebook Like Button