Zimski sportovi: svaki ima svoju priču

Uz “obično” skijanje i klizanje, postoji i pregršt drugih sportova kojima se možete baviti zimi.

Bob

Bob je sport u kojem se ekipa od dvoje ili četvero natjecatelja pokušava spustiti uskom, zavojitom i zaleđenom stazom u posebnim aerodinamičnim sanjkama. Taj zahtjevni spust, naravno, valja i izvršiti u što kraćem vremenskom roku, pri čemu brzina sanjki često dostiže i nevjerojatnih 130 km/h.

bob

Sport je rođen u slavnom Švicarskom naselju St. Moritz u 19. stoljeću, kada su avanturistički nastrojeni engleski gosti počeli modificirati dostavljačke sanjke i juriti niz seoske ceste i puteve. Budući da su se u svojim pustolovinama često sudarali s nedužnim pješacima, 1870. godine je u istom mjestu sagrađena i prva bob staza na svijetu, koja se koristi i dan danas kao jedna od samo 13 licenciranih bob staza na svijetu.  Bob je prisutan na Zimskim olimpijskim igrama od 1924. godine.

Skijaško trčanje

ski-trcanje
Skijaško trčanje datira još iz prethistorijskih vremena, te se na Skandinavskom poluotoku naširoko koristilo kao način putovanja od jednog mjesta do drugog sve do 19. stoljeća. Danas je ono popularni rekreacijski sport koji je također i prisutan na Zimskim olimpijskim igrama od njenih samih početaka.
Cilj skijaškog trčanja naizgled se čini jednostavnim – prelazak preko ravnih površina koristeći se skijama i štapovima – no nemojte ni slučajno pomisliti da je riječ o laganom sportu. Naime, skijaško trčanje zahtijeva korištenje svih većih mišićnih grupa, te se ono nalazi među sportovima koji sagorijevaju najveći broj kalorija!

Curling

zimski-sportovi-small
Curling je sport u kojem dvije četveročlane ekipe nastoje uz pomoć ˝metli˝ smjestiti osam granitnih kamena (u Hrvatskoj poznati kao stoneri) što bliže središtu ˝kuće˝ (house), koja je označena krugovima na ledu. 

Potrebna je velika doza strategiziranja i timskog rada kako bi se odabrala najbolja putanja i položaj stonera u svakoj situaciji, te se stoga curling često od milja naziva i ˝šahom na ledu˝. Iako počeci curlinga sežu u srednjovjekovnu Škotsku, on je uvršten među službene discipline na Zimskim olimpijskim igrama tek 1998. godine u Naganu. Ovaj sport je danas najpopularniji u Kanadi, a svoj vlastiti curling savez ima i Hrvatska.

Skeleton

Skeleton
Skeleton je još jedan sport koji je rođen u St. Moritzu, te je bio prisutan na Zimskim olimpijskim igrama jedino kada su se one održavale u tom slavnom švicarskom naselju (dakle, samo 1928. i 1948. Godine) sve do svog trajnog uvrštenja u Igre 2002. godine. 
I u skeletonu valja prijeći zaleđenu stazu na sanjkama u najkraćem mogućem vremenu, no razlika je u tome što se na sanjkama ne sjedi ili leži na leđima, već se na njima leži potrbuške, s glavom prema naprijed! Koriste se posebne sanjke koje su ime dobile po svojem minimalističkom dizajnu koji nalikuje ljudskom kosturu, dok se smjerom vožnje upravlja jedino – pokretima tijela.

Skijanje po hupserima

Tijekom svojeg zimskog odmora, budite li se rano kako biste uživali u skijanju dok su još staze svježe uređene i ravne, budući da je razrovani snijeg prepun grba vaša najgora noćna mora? Vjerovali ili ne, ima i onih kojima skijanje po divljim, neuređenim površinama predstavlja poseban izazov, pa čak i strast. Skijanje po hupserima, tj. grbama je olimpijska disciplina od 1992. godine, a ovaj zahtjevni oblik skijanja zahtijeva odličnu kondiciju i iznimnu tehniku.

Skijati po grbavom terenu može se na više načina – dok će početnici skijati po udolinama između grba, vrhunski skijaši juriti će preko samih vrhova grba. U ovom obliku skijanja često ne možemo sami birati kada ćemo savinuti ili opružiti noge, već su ti trenuci uvjetovani terenom, tj. smještajem grba – kako bi se uspješno savladalo skijanje na hupserima valja uloviti pravilan ritam savijanja i opružanja u skladu s grbama, te se ne ukočiti prilikom kontakta s grbom.

Daskanje na snijegu

daskanje-na-snijegu
Snowboarding, tj. daskanje na snijegu rođeno je sredinom šezdesetih godina dvadesetog stoljeća kada je Sherman Poppen, mladi zaljubljenik u surfanje iz Michigana, zavezao dvije dječje skije zajedno kako bi pružio svojim kćerkicama novi oblik zabave na snijegu.

Isprva poznat kao snurfing (snow surfing, tj. surfanje na snijegu), tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina novi sport započinje dobivati na popularnosti među obožavateljima zimskih sportova, iako su sama skijališta mnogo sporije prihvaćala novi trend.
Smatralo se da će nevješti daskaši upropastiti snijeg na stazama, pa je tako 1990. godine većina skijališta zabranjivala snowboarding, ili pak imala odvojene spusteve za snowboardere. Danas, pak, otprilike 97% svih skijališta u Europi i Sjevernoj Americi dozvoljava i daskanje na snijegu, te je ono službeno uvršteno i u Zimske olimpijske igre 1998. godine.

skijaski-poslovi

Snowkiting

snowkiting
Dojadile su vam neprestane vožnje žičarama na skijanju? Isprobajte snowkiting! Slično kao i kod njegovog ˝vodenog˝ rođaka, kitesurfinga, u ovom sportu se koristi energija zmaja (kite) kako bi se ostvario pokret, samo što se u ovom slučaju kliže po ledu, a ne po površini vode kao kod kitesurfinga, i to sa skijama ili snowboard daskom kao podlogom.

Tako se snowkiting razlikuje od ostalih skijaških sportova po tome da, ako imate sreće s vjetrom, možete skijati i uzbrdo i nizbrdo – dakle, bez korištenja žičara za uspon!  No, valja napomenuti da, uz to što je i veoma zabavan, snowkiting je i poprilično opasan sport, stoga nemojte kretati u snowkiting avanturu bez da vas je na nju pripremio iskusni instruktor.

Autor: Silvia Vidović

Facebook Like Button