Jednostavne tehnike i mali trikovi za vrhunsku fotografiju

Autor jedne od najpoznatijih fotografija ikad, Steve McCurry nagrađivani fotoreporter i kreator fotografije “Afganistanska djevojka”, savjetuje kako snimiti savršenu fotografiju.

U nastavku se pridružuju i ostali svjetski poznati fotografi koji donose konstruktivne savjetuje kako snimiti savršenu fotografiju.

foto-natjecaj-huawei-1

Umijeće pripovijedanja

Fotografija se često naziva tekstom kulture. Baš kao i pisani oblici, ona priča priču i budi u promatraču specifične emocije koje ga potiču da intenzivno prati objekte unutar kadra. Ekspresija fotografije je neizmjerna, a uloga fotografa je da je svjesno sastavi i vješto izgradi narativ priče.

Postoji nekoliko trikova koji mogu pomoći prilikom pričanja neke priče kroz objektiv fotoaparata

Prilikom snimanja portertnih fotografija, moguće je zauzeti drugačiju perspektivu te postati sudionik ili promatrač prikazane priče.
Prvi pristup uključuje fotografiranje iz vlastite perspektive i uspostavljanje kontakta s glavnim subjektom, dok drugi podrazumijeva gledanje iz daljine i ne miješanje u priču koja se pripovijeda.

foto-natjecaj-huawei-3

Koja god se perspektivu koristi, treba imati na umu da je najvažnije u portretima uhvatiti autentičnost i usredotočiti se na promišljanje prolaznih emocija. Ipak, valja imati na umu da se uspjeh iza ispričane priče sastoji u fasciniranju ljudi i pravilnom pristupu.

„Ključni element za snimanje dobrog portreta je strpljenje i čekanje pravog trenutka, onog u kojem se pokazuje nečija osobnost.

Rad s prirodnim svjetlom i pozadinom su stvari koje mogu potrajati. Osobno potražim taj nezaštićeni trenutak i pokušavam vam prenijeti dio onoga što znači biti ta osoba”, istaknuo je Steve McCurry, nagrađivani fotoreporter i kreator fotografije “Afganistanska djevojka”.

Predstavite nove perspektive

Na fotografijama promjena gledišta čini pravilnu sliku intrigantnom, onom koja ima priliku ispričati priču na potpuno novi način.
Zato je važno biti upoznat s tajnama fotografiranja u različito doba dana i noći i otkriti da, ovisno o svjetlu, ispričana priča varira kao da se koristi čarobni štapić.

„Za mene osobno je kreativnost oduvijek bila način na koji sam ne samo uživala i obogatila svoj život, nego i preživjela – ona mi je neprestano donosila motivaciju da želim vidjeti sutrašnjicu i ono što ona donosi meni i mojoj umjetnosti.

Nadam se da će ova tema podsjetiti i ohrabriti ljude da koriste raspoložive resurse za stvaranje nečega što nikada ne bi smatrali mogućim”, izjavila je Elizaveta Porodina, umjetnica, fotografkinja i klinička psihologinja.

foto-natjecaj-huawei-2

Izgradite tenziju

Vrhunac je ključni element u izgradnji priče. Fokusiranje na određeni element fotografije – zanimljiva tekstura, intenzivna boja ili detalji koji nisu vidljivi na prvi pogled, mogu izazvati vrlo snažne emocije kod promatrača.

Stoga je važno je testirati različite funkcije kamere i otkriti višestruke perspektive fotografiranja. Slike snimljene iz daljine zumiranjem, makro fotografije ili neobično kadriranje mogu biti presudni za stvaranje istaknutih priča i rezultirati predivnim fotografijama.

„Makro fotografije mogu pokazati toliko detalja u svakom dijelu kuće. Biljke i hrana donose čitav svijet malih tekstura koji treba istražiti”, rekao je Reuben Krabbe, fotograf pejzaža i ekstremnih sportova.

Inspirirajte druge

Najbolje su priče one koje nose poruku i o kojima se želi saznati više. Fotografija omogućuje pričanje kroz jezik slika, pa čak i pričanje u epizodama.
Ako se odabere oblik fotoreportaže, važno je osigurati da priča koju se snima ima jasnu temu, ali istodobno i nadahnjujuće elemente koji će privući pažnju gledatelja.

„Pokušavam ispričati priču kroz vizije i interpretacije koje vidim u svojoj glavi, ali za mene je ta priča ustvari unutar gledatelja.
Oni kontempliraju i stvaraju svoju osobnu priču temeljenu na vlastitim iskustvima i gledištem na moju, a nadam se da ih svojim fotografijama potičem na to stvaranje priče”, zaključuje Karolina Henke, poznata modna i vrsna umjetnička fotografkinja.

Inspirirajte druge svojim fotografijama

Kroz razne perspektive otkrijte vizualnu ljepotu oko sebe kroz pet različitih kategorija:

Blizu daleko: Koristite kameru svog pametnog telefona za snimanje skrivenih dragulja i različitih perspektiva – bilo da ste u zatvorenom prostoru ili na otvorenom.
Laku noć: Snimite zabavne trenutke noću ili pri slabom svjetlu. Odrazite atmosferu trenutka i budite kreativni.
Zdravo, živote!: Slika vrijedi tisuću riječi – zato zabilježite i podijelite emociju ili inspiraciju koju crpite iz svoje svakodnevice.
Lica: Eksperimentirajte s identitetom i snagom portretne fotografije. Snimite lica vama dragih osoba.
Pripovjedač: Iskoristite niz fotografija koje odražavaju emociju kako bi ispričali svoju osobnu priču.
Svaki natjecatelj ima priliku osvojiti sljedeće nagrade na globalnom natjecanju:

Više informacija o “>Next Image foto natječaju moguće je pronaći na službenoj web stranici

Uz dopuštenje: 404 (sve fotografije)