Kako vrijeme utječe na naše srce

Dolaskom hladnijih dana i padom temperature organizam doživljava promjene koje mogu utjecati i na rad srca.

Vrlo često su niske temperature uzrok prvim tegobama i srčanim bolestima. Mnogi bolesnici koji imaju kronične bolesti ili se liječe zbog bolesti srca dožive pogoršanje svojih tegoba, ponekad i do razine koja je životno ugrožavajuća.

Mnogi ljudi nisu spremni za pojačane napore, a prilikom izlaganja hladnoći, zbog pojačanog opterećenja kardiovaskularnog sustava mogu se pojaviti tegobe kao što su lupanje srca, preskakanje i nepravilan rad srca, otežano disanje, bolovi u prsima ili čak srčani udar.

Poseban je oprez potreban kod starijih osoba zbog veće ranjivosti i češće pojave ovih bolesti u toj dobi. Starije osobe s manje potkožnog masnog tkiva posebno su osjetljive na niske temperature.

srce srca

Izdvojeno:

> Slične ili iste tegobe mogu se pojaviti i kod osoba mlađe dobi zbog stresnog načina života

Češća je pojava bolova u prsima kod bolesnika koji boluju od angine pektoris. Pojačan je rad srca, a zbog hladnoće može doći do sužavanja krvnih žila i povećanog otpora protoku krvi. Ovo zajedno dovodi do većih potreba srca za kisikom i veće mogućnosti pojave boli u prsima. Ponekad je srčani udar ili nagla smrt prva manifestacija ovih promjena.

Zbog pojačanog rada srca na hladnoći može doći do ubrzanog rada srca, tahikardije ili duljeg nepravilnog rada srca (treperenja, tzv. fibrilacije atrija). Ova je aritmija posebno opasna jer dovodi do pojave ugruška u nekim strukturama srca. Kada se ugrušak pokrene i strujom krvi dođe u mozak nastaje moždani udar, ponekad vrlo opsežan i s brojnim neurološkim posljedicama.

Bolesnici koji se liječe od slabosti srca, popuštanja srca ili kardiomiopatije, mogu osjetiti značajno pogoršanje s otežanim disanjem, slabijim podnošenjem napora i drugim tegobama.

Ako osjećate neke od navedenih tegoba svakako je potrebno konzultirati kardiologa radi testova koji otkrivaju poremećaje koji se mogu liječiti. Ako bolujete od kroničnih bolesti kao što su šećerna bolest, bolest bubrega, visok tlak potrebno je povremeno provjeriti status srca.

Ako ste fizički aktivni i nemate tegoba ili se spremate započeti s rekreativnim sportskim aktivnostima preventivni sistematski pregled je opcija za vas.

Facebook Like Button