Kanada je idealna destinacija za ljubitelje zapanjujućih prirodnih ljepota

Zemlja divljih i nepreglednih prostranstava idealna je destinacija za ljubitelje zapanjujućih prirodnih ljepota.

Kanada je druga po veličini država na svijetu s površinom od 9.984.670 km². Nalazi se na sjeveru sjevernoameričkog kontinenta, graniči sa SAD-om i Aljaskom, a ukupna dužina kopnene granice je 8.893 kilometra. Na zapadu izlazi na Tihi, a na istoku na Atlantski ocean, dok je na sjeveru Sjeverno ledeno i Labradorsko more. Najviši vrh uzdiže se na visini od 5.951 metra, najduža rijeka je Mackenzie (4.240 km), a od brojnih jezera najveće je Gornje jezero ili Superior, koje zauzima površinu 83.270 četvornih kilometara.

Od Britanaca su se osamostalili 1867. godine, a prema ustavu iz 1982. Kanada je parlamentarna monarhija u okviru Commonwealtha s dva zakonodavna doma. Državnim poglavarom smatra se kraljica Elizabeta II, koju predstavlja generalni guverner, dok kanadski parlament imenuje premijera koji ima stvarnu izvršnu vlast.

Gospodarstvo se temelji na izvozu nafte, zemnog plina, drva i žitarica te rudnih bogatstava kao što su nikal, cink, bakar i ugljen, a značajno je i ribarstvo. Zbog toga što dobro raspolaže velikim prirodnim bogatstvima, Kanada je jedna od najrazvijenijih zemalja svijeta, s bruto nacionalnim proizvodom po stanovniku od 34.273 dolara (2005.), uz nezaposlenost od 6,1 posto. Kanada izvozi automobile, strojeve, industrijska postrojenja, papir i razne poljoprivredne proizvode, a bogata je i hidroenergijom.

Ovdje ćete po mnogočemu osjetiti spoj autohtonog kanadskog, britanskog i francuskog tradicijskog nasljeđa, a posebno divljenje izaziva i Aurora Borealis koja je u Kanadi gotovo nadnaravni doživljaj. Prema podacima iz 2006. godine, u Kanadi živi više od 33 milijuna stanovnika, među kojima su 34 značajnije etničke zajednice. Najviše je Britanaca (40 posto), potom Francuza (27 posto), ostalih Europljana je 20 posto, starosjedilaca Indijanaca i Eskima svega 1,5 posto, a svih ostalih 11 posto.

Glavni grad je Ottawa, u kojem živi oko 350.000 stanovnika, a najveći je Toronto s više od 2,6 milijuna. Potom slijede Montreal, Calgary, Edmonton, Vancouver i brojni drugi čije ljepote i specifičnosti svakako vrijedi otkrivati.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Kanadi

Montreal je drugi grad po veličini s više od milijun stanovnika, a najvažnije znamenitosti su stari grad s bazilikom Notre Dame, stara luka, trg Jacques Cartier i park Mount Royal. U okolici su prekrasna izletišta St. Adele i St. Sauveur.

Quebec je frankofono središte, koje odiše duhom stare Europe. Svakako treba vidjeti Chateau Frontenac i Dufferin Terasse, dvorac i vidikovac koji su simboli grada, trg Royal, donji i gornji grad, kvart Petit Champalain i katedralu Notre Dame.

U indijanskom selu Huron Village možete upoznati njihov tradicionalni način života.

Preko ljeta na ušću rijeke St. Lawrence je ljetno hranilište kitova, dupina i morskih lavova te raznih vrsta ptica, koje možete promatrati prilikom vožnje brodom.

Najveća atrakcija svakako su jedinstveni Slapovi Nijagare između jezera Erie i Ontario, gdje se nalazi i spomenik Nikoli Tesli te hidroelektrana koju je on projektirao.

Nacionalni park Tisuću otoka (Thousand Islands) obavezno treba posjetiti jer krije najpoznatije i najljepše lokalitete na tom području.

U glavnom gradu Ottawi vrijedi vidjeti muzeje i zgradu parlamenta, a u Torontu, koji je gospodarsko i financijsko središte, najbolje je obaviti shopping.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: engleski, francuski

Religija:  katolici (46,5 posto), protestanti (41,2 posto), pravoslavci (1,5 posto), židovi (1,2 posto), ostali (9,6 posto)

Valuta: 1 kanadski dolar = 100 centa

Klima: u sjevernom dijelu zemlje prevladava snježno-šumska klima, a na krajnjem sjeveru polarna; ugodnija klima je uz Pacifik, područje Velikih jezera i dolinu rijeke St. Lawrence.

Vremenska razlika:  od -4.30 do -9 sati u odnosu na Hrvatsku

Kako putovati: najbolje je zrakoplovom do zračnih luka u Montrealu, Torontu ili Ottawi

Kada putovati: možete putovati tijekom cijele godine ako ste ljubitelji ljetnog i zimskog turizma.

Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno. Prije putovanja detaljnije se informirajte na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO www.who.int).

Viza: za hrvatske državljane nije potrebna.

Hoteli: izbor hotela zaista je širok diljem zemlje; najluksuzniji koštaju po 200 i više aura, a ovdje ćemo dati kratki pregled onih najpovoljnijih s tri zvjezdice: Montreal Espace Confort (62 eura) , Holiday Inn Toronto Downtown Centre (75 eura), Sandman Hotel Calgary City Centre (70 eura), Lonsdale Quay Hotel u Vancouveru  (76 eura)

Restorani: internacionalna kuhinja  može se kušati u restoranu 360° smještenom u pokretnom CN Toweru u  Torontu , morska hrana u Go Fish u Vancouveru, kineska kuhinja La Maison Kam Fung u Montrealu, a bogati sendviči i salate u Paillard Café-Boulangerie u Quebecu.

Oprez!

Vodu slobodno pijte iz slavine, posebice zato što je flaširana poprilično skupa.

Pripremio: M. T.; Photo: Shutterstock.com

Facebook Like Button