Karen Hamilton – Žena iz snova

Otkačeni psihotriler izvrsnog stila pisanja koji zalazi u mračna područja ljudske psihe.

Od autora prvijenaca, posebno onih unutar žanra, ne očekuje se mnogo. I upravo iz tog se razloga čitatelj ugodno iznenadi kad naiđe na knjigu mladog autora ovakve kvalitete. Autorica Karen Hamilton nekad je bila stjuardesa te je svoje iskustvo iskoristila u pisanju trilera o savršenoj antijunakinji Juliette.

zena-iz-snova-1Ljubavna veza između nje i Natea, pilota koji joj je osvojio srce, završila je. Barem za njega. No ona je uvjerena da je on samo u zabludi te da će ga proći njegovo „ludilo“ i vratit će joj se u suzama, moleći je za oprost. A Juliette je inteligentna i uporna žena koja neće stati sve dok sa svojom ljubavi života ne ostvari bračnu sreću.

Ona se, kako bi mu bila blizu – i ostvarila svoj pomno planirani plan – zapošljava kao stjuardesa u njegovoj kompaniji. Tijekom knjige pratimo njezin novi put, ali se i sjećanjima vraćamo u njihovu prošlost. Veza im je bila kratka, no na junakinju je ostavila duboki trag. Upoznajući Juliette, čitatelj će često pomisliti kako joj nisu baš „sve daske u glavi“, ali prateći je iz jedne sulude situacije u drugu, ipak će je zavoljeti.

Upornost kojom salijeće svojeg nesuđenog životnog partnera izaziva oprečne osjećaje u čitatelju. Na jednoj se stranici pitamo kako je moguće da nekom takve stvari padaju na pamet, ali već na drugoj, kada nas Juliette uputi na prošle događaje, nekim čudom stanemo na njezinu stranu. Ovo je velika vještina autorice jer nema mnogo razloga zbog kojih bismo navijali za jednu, bez sumnje poremećenu osobu – no to se ipak dogodi.

Autorica se koristi junakinjom kako bi nam pokazala da prilagođeni ljudi, oni koji su u knjizi prikazani kao sasvim normalni, skrivaju brojne nemoralnosti te da su njihovi karakteri u najboljem slučaju upitni. Možete svoj život okružiti lijepim stvarima i statusom, ali ono nečisto uvijek će izići na površinu. Ti trenuci istine vrlo su snažni i izazivaju vrtlog emocija u čitatelju jer mu nije jasno na čiju stranu želi stati. Također, likovi su dobro ocrtani te se lako možemo poistovjetiti s njima i činimo to bez razmišljanja.

Na kraju, znajući da čitamo psihološki triler, a ne neku znanstvenu studiju, moramo pohvaliti autoricu na njezinu razumijevanju kompleksnih psiholoških problema. Posebno je pohvalno to što je knjiga istodobno i vrlo zabavna – na trenutke i urnebesna – pa je doživljaj sasvim zaokružen.

Ako volite knjige koje vam pružaju zabavu ali i poštuju vašu inteligenciju, „Žena iz snova“ mogla bi vam se jako svidjeti. Otkačeno, poremećeno, napeto i neočekivano emotivno štivo koje se ne ispušta lako iz ruku.

Savršen za ljubitelje Žene na prozoru i One prije mene.

Kritika o romanu „Žena iz snova“:
„Izvanredan primjer majstorskog ovladavanja autorskim glasom i glavnom junakinjom koja ledi krv u žilama!“
Ali Land, autorica romana Ja dobra, ja zla

„Izaziva ovisnost do te mjere da treba sadržavati upozorenje.“
Alice Feeney, autorica romana Ponekad lažem

„Jedna od najboljih izopačenih pripovjedačica o kojima sam čitala. Stvarno je žena iz snova!“
C. J. Tudor, autorica romana The Chalk Man

„Zbilja je nisam mogla ispustiti iz ruku – Juliette je nevjerojatno primamljiv lik. Posve neodoljiva i uzbudljivo drugačija. Oduševila me!“
Laura Marshall, autorica romana Friend Request
„Genijalno i zastrašujuće.“
Fiona Cummmins, autorica romana Rattle

„Savršeno štivo za odmor… Samo se čuvajte zrakoplovne posade!“
Holly Cave, autorica romana The Memory Chamber

„Prekrasno napisan roman koji se ne ispušta iz ruku. Primamljiv od početka do kraja.“
Amanda Robson, autorica romana Obsession

O autorici:
Karen Hamilton provela je djetinjstvo u Angoli, Zimbabveu i Italiji, a godinama je radila kao stjuardesa. Nedavno je stekla diplomu spisateljske škole Faber Academy, a nakon što se skrasila u Hampshireu kako bi podizala svoju mladu obitelj sa suprugom, želju za pustolovinama zadovoljava istraživanjem svijeta kroz pisanje. Žena iz snova njezin je prvijenac.

Uz dopuštenje: Stilus knjiga (sve fotografije)

Facebook Like Button