Katar

Mala država, imenom Katar, smjestila se na Аrapskom poluotoku u jugozapadnoj Aziji.

Ona obuhvaća mali poluotok na zapadnoj obali Perzijskog zaljeva i nekoliko susjednih otočića. Graniči na jugu sa Saudijskom Arabijom, a na zapadu morskom granicom s Bahreinom. Najzastupljenija religija je Islam.
Arapski odnosno njegov lokalni dijalekt je jezik većine stanovništva. Velik broj stanovnika su strani državljani na radu u industriji nafte i zemnog plina koji ostvaruju više od 80% proračunskih sredstava.

Vrijeme

Katar ima blagu klimu s ugodnim zimama i vrućim i vlažnim ljetima. Oluje i pješćane oluje javljaju se redovito. U slučaju prirodnih katastrofa, slijedite savjet od lokalnih vlasti i pratiti medije za sve informacije.

Najbolje vrijeme za planiranje posjet Kataru

Katar ima toplu i suhu klimi, s maksimalnom topline tokom ljeta. Najbolje vrijeme za posjet Kataru je između studenog i početkom travnja. Takvi klimatski uvjeti dopuštaju vanjske aktivnosti i razgledavanje po cijeloj zemlji, a ti se mjeseci smatraju vrhunacem turističke sezone u Kataru.

Prije putovanja

Organizirajte putno osiguranje i provjerite aktivnosti obuhvaćene pod politikom.
Pravila za vizu se stalno mijenjaju. Kontaktirajte najbliže Veleposlanstvo ili Konzulat Katra za najnovije informacije.
Pobrinite se da vaša putovnica važi najmanje šest mjeseci od planiranog datuma putovanja. Također nosite kopije putovnica sa najnovijim fotografijama, u slučaju da je potrebna zamjena putovnica, dok ste u Kataru.
Napravite fotokopije dragocjenosti kao što su karte, viza, i putnički čekovi.
Kontaktirajte svog liječnika mjesec dana prije putovanja, kako biste provjerili sve o cijepljenju i drugim preventivnim mjerama.
Hitni medicinski tretman je odličan u Kataru, ali i skup. Rutinsko liječenje je dostupno, ali može biti skupo za turiste. Dakle, osigurati se da imate odgovarajuće putno-zdravstveno osiguranje i drugih dostupnih sredstava za pokrivanje medicinskih troškova, ako postoje. U slučaju hitnog medicinskog tretmana, ako je potrebno, tijekom putovanja, nazvati hitnu medicinsku pomoć na 999 i potražiti pomoć.
Nemojte nositi višak novca, skupi nakit, satovi, kamere, i kao razumna mjera opreza, osigurajte si svoju prtljagu.

Hrana

Katarska kuhinja se naslanja na niz međunarodnih kuhinja, uključujući Pakistan, zapadne i indijske. Curry je uobičajen, kao što su to i riža, piletina, krumpir, voćni sokovi i bezalkoholna pića. Ako vam se sviđa europskq kuhinja u otmjenom okruženju, Hotel poput Ramada ili Marriott bi bili idealni za Vas, a za prave istinske ljubitelje tajlandske kuhinje, pokušajte Tajlandski
twin ili grickalice. Indijske i pakistanske hrane, nalaze se po cijelom gradu, čak i bliskoistočna kuhinja

Porez i napojnice

U restoranima, obično naknada za uslugu je dodana u računu. Ako vaš račun ne uključuju 10% napojnice koju bi Vi dali, onda možete slijediti standardne napojnica, i nadodati još ako Vam je usluga bila dobra.

Da li ste znali

Moda – Žene poštuju islamsku kulturu i prekrivene su dugačkim crnim haljinama i zaklonjene mantilom. No ipak kažu, da su ispod dugih mantila odjevene u najskuplju odjeću.

Kriminal – u Kataru kriminal ne postoji, barem tako kažu. Svoj auto, motor, ne gase kada idu u dućan ili nešto, jer su sto posto sigurni da ga nitko neće ukrasti.

U Kataru ne postoji pješački prijelaz jer se svi voze u autima, stoga možete imati velikih problema ako želite prijeći cestu. Javni prijevoz ne postoji a taxisti su uglavnom jeftini.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić