Pogledi islamskog svijeta

Islamski svijet pokriva neke od najvećih blaga prirodnog svijeta, kao i neke od najboljih dragulja civilizacije. Evo popisa onih koje bi zasigurno trebalo vidjeti, ne osobito predloženim redoslijedom već vlastitim potpuno inspirativnim načinom:

Hunza Valley, Pakistan
Dolina gdje trešnje i marelice cvatu, gdje su uređene terase, i mostovi su samo spremni za svoje putnike, ova dolina prikazuje unutrašnjost sjevera i tajnu dušu Pakistana.

bukhara

Bukhara, Uzbekistan
U Središnjoj Aziji Bukhara je jedan od najsvetijih gradova. On ima arhitekturu koja je isprepletena poviješću od tisuću godina, a najuočljivija je i živi u staroj jezgri koja se jedva promijenila u dva stoljeća. To je jedan od najboljih mjesta u središnjoj Aziji za uvid u razdoblje prije svih promjena koje su se desile u posljednjim ratovaima.

Jezero Dal, Kašmir
Sa snježnom kapom Himalaja stoji kao daleki dragulj, s jezerima lotosa u blizini Srinagara gdje se obrano cvijeće dalija i ljiljana vidi kroz prozirne vode.

Granada, Španjolska
Dinamičan i mladenački, kulturan i povijesni, grad flamenca gdje se stiže do padina na kojoj ponosno stoji islamska srednjevjekovna palača Alhambra koja datira prije 14. stoljeća. Ona je kruna ne samo ovom gradu, već i u Islamskoj imperijalnoj arhitekturi.

Alhambra

Trbušni ples, Turska
Zavodljivi i senzualni drevni oblik plesa oplemenjuje umjetnost pokreta i bilježi sve mitove o Orijentu. U samo jednom dijelu jednom tijela gdje se mišići stiskaju, plesačica se izvija, a marama s perlama koje zveckaju obavijene su oko trupa. Tijelom se zavodi, priča, potiče na razmišljanje.

Taj Mahal, Indija
Iako neke islamske sekte zabranjuju štovanje grobnica, tko bi mogao odoljeti objektu bez premca iz 17. stoljeća. Taj Mahal u Agri vrhunsko djelo mogulske arhitekture, izgrađen je s ljubavlju, kao spomen vlada Džahan šaha na svoju prerano preminulu suprugu Perzijanku Mumtaz Mahal.

Minaret JamMinaret Jam, Afganistan
Sveti gral za putnike u Afganistanu, 65m visok Minaret Jam, sagrađen je u 12. stoljeću, ali potpuno nepoznat za zapadni svijet sve do 19. stoljeća zbog planina, visokih preko 2400 metara, koje ga potpuno okružuju. Ovo monumentalna građevina ostaje jedna od najintrigantnijih svjetskih primjera islamske arhitekture. 2003. godine Minater Jam ulazi u popis mjesta svjetske baštine UNESCO-a.

Marakeš, Maroko
Umotan u planine Atlas, Marakeš u svojoj jezgri obiluje specijalitetima koji se nude na ulici. Najpoznatiji je dio grada pod nazivom Djemaa el-Fna, koji neki još zovu “najveći show na Zemlji “. Fascinantno šareno mjesto isprepleteno prodavačima obučenima u živopisnu autohtonu odjeću, pripovjedačima, obilnom ponudom u tradicionalnim trgovinama začina i dobavljačima tepiha.

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić

Facebook Like Button