Konjićevo novo ruho

Prateća izložba 14.trijenala zagorskog suvenira u Muzeju seljačkih buna pod nazivom „Konjićevo novo ruho“ preseljena je u zagrebački Etnografski muzej (24.10.-20.11.2017.) , a povod ovoj zasebnoj izložbi je „…aktualizacija jednog specifičnog segmenta nacionalne kulturne baštine i uspostavljanje dijaloga tradicije sa suvremenošću“ (Davorin Vujčić).

konjic-3

Poznati lik crnog drvenog konjića sa crvenim sedlom i grivom na podlozi s kotačićima odavno je omiljena igračka i suvenir s proštenja i sajmova cijelog Hrvatskog Zagorja. Koliko je ta igračka privlačna suvremenim umjetnicima pokušalo se saznati ovom izložbom na kojoj je uz konjića tradicionalnog izgleda (Josip Fijan) još devetnaest slikara, kipara i grafičara interveniralo na drvenom konjiću: od oslikavanja različitim bojama preko preslagivanja i paljenja do zamatanja u papir i dodavanja ogledala dobili su se vrlo zanimljivi , više ili manje prepoznatljivi konjići, ali svakako prepoznatljivi likovni rukopisi.

konjic-4

Da zaključimo riječima Davorina Vujčića: „…mi s veseljem svjedočimo onome čemu smo se potajno nadali: neprekinutoj vezi jakog korijenja i plodova suvremenosti.“

konjic-1

konjic-7

konjic-5

konjic-2

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button