Kotarfest – dišemo kulturu punim plućima

U organizaciji Umjetničke organizacije Kotar teatar, predvođene mladim glumcem Matijom Kezeleom, u Delnicama je od 30.lipnja do 3. srpnja 2016. održan 5.Kotarfest – festival kazališta, filma i glazbe.

Za najmlađe upriličene su predstave „Minimi“, „Baja buf“ i „Voćne gozbe“ , te interaktivni cirkuski program. Posebno izdvajamo predstavu „Baja buf“ budući da je namijenjena djeci od 10 do 24 mjeseca, a bavi se upravo njihovim kretanjima i prvim socijalnim odnosima temeljenim na oponašanju. Službeno otvorenje festivala bilo je u delničkom Radničkom domu Čehovlejvom jednočinkom „Medvjed“ u izvedbi Zijaha A. Sokolovića i ljubljanskog jazz kvarteta „Lolita“. Iako je drama pisana za tri lica, radi se o komunikaciji između glumca i glazbala, pa je tako Sokolović glavni lik, utjerivač dugova Smirnov (medvjed) , dok su preostala dva lika saksofon, odnosno bas gitara.

kotar-fest-1

Kultne Queneauove „Stilske vježbe“ u režiji Tomislava Radića i izvedbi Pere Kvrgića ( od 1968.) i Lele Margitić (od 1970.) dostigle su neupitni status legende i zato je izvrsna ideja organizatora Kotarfesta da se dvorana u delničkom Radničkom domu nazove Kazališna scena „Pero Kvrgić“. 89-godišnji veteran hrvatskog glumišta Pero Kvrgić rodom je iz Moravica, no nevezano uz taj podatak, doista je pravi odabir za imenovanje dvorane (po glumcima su još nazvane dvorane u Zagrebačkom kazalištu mladih (Miško Polanec) i u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin (Zvonimir Rogoz)).

kotar-fest-2

Završnica Festivala pripala je predstavi „Čelične magnolije“ Roberta Harlinga u režiji Barbare Rocco i dirljivoj izvedbi glumica varaždinskog HNK. Novost 5. Kotarfesta je glumačka radionica „Tijelo, glas, riječ“ čija je završna prezentacija bila kroz večer poezije.

kotar-fest-3

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button