Krapinske toplice

Voda života za liječenje kardioloških, reumatskih, neuroloških i ortopedskih oboljenja.

U jednom od najslikovitjiih gradića Hrvatskog Zagorja nalazi se Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, poznata po uspješnom liječenju bolesnika s kardiološkim, neurološkim, reumatskim i ortopedskim oboljenjima te rehabilitaciji djece. Na istome mjestu nalaze se drevni izvori termomineralne vode koje su u rimsko doba nazivali Aquae Vivae – voda života.

Upravo zahvaljujući termalnim vodama, na mjestu današnjih Krapinskih Toplica rimske su legije liječile rane i prikupljale snagu za vrijeme svojih pohoda po Europi. Godine 1856. Krapinske Toplice dobile su svojeg prvog liječnika, dr. Leopoda Tanzera. Posebnost današnjih medicinskih programa za liječenje i rehabilitaciju pacijenata je u primjeni prirodnih ljekovitih sredstava koji su stručno kombinirani sa suvremenim metodama fizikalne medicine.

Ljekovita termomineralna voda, čija je temperatura između 39 i 41 °C, prirodno je obogaćena kalcijem, magnezijem i hidrokarbonatom. Pacijenti koji ovdje dolaze na liječenje, imaju na raspolaganju četiri zatvorena bazena koji se nalaze unutar bolnice.  “Jakobov” bazen, koji je izgrađen na samom izvoru termalne vode jedan je od rijetkih takvih primjera u svijetu.

U liječenju i rehabilitaciji bolesnika voda se koristi u bazenima i kadama, gdje se uz kupanje provode medicinske vježbe. Pritom se koriste fizikalni efekti vode: toplina, hidrostatski tlak, uzgon i otpor trenja. Kura pijenja tople vode kao nadopuna kure kupanja provodila se u prošlom stoljeću, a na temelju stoljetnog iskustva i obavljenih medicinskih izvještaja o ljekovitosti vode koristi se i danas.

Uz izvore termalne vode, Krapinske Toplice poznate su i po ljekovitom blatu (fango). Blato nastaje kao spoj vrlo sitnih čestica koje, zajedno s ljekovitom vodom, izviru iz dubine i talože se neposredno uz izvor. Blato posjeduje dobra toplinska svojstva te se upotrebljava kao ljekovita obloga za cijelo tijelo ili pojedine dijelove tijela. Primjenjuje se nakon mehaničke i toplinske obrade u obliku obloga umotanih u odgovarajuće platno.

KORISNE INFORMACIJE

Smještaj: na raspolaganju su vam ugodni hoteli i apartmani poput hotela Villa Magdallena i apartmana Toplice

Restorani: restoran Villa Magdallena čiji je menu podjeljen na tradicionalnu zagorsku kuhinju te kreativnu hrvatsku kuhinju, a nudi i posebna jela te slijedove i za vegetarijance.

Renata Cisar

Facebook Like Button