Lječilište Lipik

Prema nekim izvorima u blagodatima ljekovitih izvora vode ljudi su ovdje uživali još u doba rimskog carstva.

Ivan Kapistranin prvi put spominje ljekovitost lipičkih toplica u 16. stoljeću, a u zapisima iz 18. stoljeća često se govori o ljekovitoj vodi po kojoj je Lipik postao poznat. Tako jedan zapis iz 1777. godine spominje “jednu drvenu zgradu sa tri kupaonice”, a već 1782. toplice imaju četiri kupelji: “opću”, “grofovu”, “gospojinu” i “episkopovu”. Tada se po prvi put na prostoru Lipika počinje i mjeriti temperatura vode.

Svoj najveći procvat Lječilište Lipik doživjelo je u prvoj polovici 19. stoljeća, kada je grad Lipik dobio električnu energiju. Tada je dovršena i gradnja željezničke pruge Bartz – Banova Jaruga – Lipik – Pakrac te se od tada flaširana mineralna voda počela izvoziti na šire tržište. Na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće u Lipik je dolazilo i po tri tisuće gostiju te je grad uvršten među najpoznatija europska lječilišta, uz bok Baden-Badenu i Karlovym Varima.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Lipik temelj je razvoja lječilišnog turizma u tom kraju. Zahvaljujući prirodnim i ljekovitim svojstvima vode te izvrsnim stručnjacima, bolnica ima višestoljetnu tradiciju u liječenju raznih, posebice neuroloških bolesti, kao i oštećenja organa za kretanje.

Ljekovita mineralna voda ima stalnu temperaturu izvorišta od 60°C, a u njezinu kemijskom sastavu najviše su zastupljeni fluor, natrij, kalcij, kalij i hidro-karbonat. U bolnici se provode liječenja upalnih reumatskih bolesti, degenerativnih bolesti kralježnice i zglobova, rehabilitacija djece sa poremećajem u razvoju, bolna stanja kralježnice i radikulopatije, neuroloških stanja i bolesti, smetnje u kontroli mokraćnog mjehura, oboljenja krvnih žila te postoperacijska rehabilitacija. Uz primjenu najsuvremenijih oblika fizioterapijskih tretmana postoji mogućnost smještaja pokretnih i nepokretnih pacijenata.

KORISNE INFORMACIJE

 

 Smještaj: a raspolaganju su vam hotel Lipa prenoćište Martin Kovačić .

Restorani: restoran Nada ima bogatu ponudu gotovih jela, hladnih predjela, tjestenina, pizza, domaćeg pečenja, specijaliteta kuće te ostalih jela po narudžbi, dok kavana Dvojkanudi tradicionalna jela s roštilja te razna pečenja.

Renata Cisar

Facebook Like Button