Lječilište Veli Lošinj

Otok vitalnosti razvija medicinski turizam od Austro-Ugarske.
Zahvaljujući blagotvornoj klimi i obilju egzotičnog mediteranskog bilja na Lošinju, kojega zasluženo nazivaju i otokom vitalnosti, ovdje je uspješno razvijen zdravstveni turizam. Pripadnici Austro-Ugarske aristokracije redovito su koristili blagodati otoka na kojem su izgradili svoje raskošne vile i ljetnikovce. Lječilište Veli Lošinj smješteno je izvan urbane jezgre gradića Veli Lošinj i raspolaže s prekrasno uređenim šetnicama kroz park. Šetajući parkom možete osjetiti zamamne mirise raznovrsnog i egzotičnog mediteranskog bilja, najblagotvornijeg lijeka za vaše dišne organe.

U velološinjskom parku, koji se nalazi nedaleko od današnje bolnice, postoji oko dvjestotinjak botaničkih vrsta bilja. Lječilište Veli Lošinj raspolaže s 220 kreveta koji su raspoređeni u tri cjeline. Lječilište je specijalizirano je za alergijske bolesti dišnih organa, kao što je bronhijalna astma i astmi slična stanja, kronične plućne bolesti, alergijske bolesti kože, psoriasis vulgaris i stanja koja zahtijevaju liječenje metodama fizikalne terapije.

Zanimljivo je da je Veli Lošinj, ili Velo Selo kako se tada zvao, nekoć bio veći od Malog Lošinja, ali ga je ovaj zbog svojeg položaja i razvoja pomorstva davno pretekao po veličini. Tako se dogodilo da su tim gradićima danas imena obrnuta od stvarne veličine naseljenog područja.

Idilični gradić Veli Lošinj smješten je u malenoj uvali na jugoistočnoj strani otoka Lošinja, u samom podnožju brda Sv. Ivan. Visoke kuće i velebnne vile nekadašnjih kapetana i velološinjske gospode i kula u središtu grada glavna su obilježja ovog mjesta. Malo dalje naići ćete na prekrasnu plažu imena Barakuda, koja je posuta šljunkom i ima jednostavan ulaz u more, a prirodnu hladovinu pružit će vam sjena gustih mediteranskih stabala.

Područje samog nastanka Velog Lošinja nalazi se oko crkvice Sv. Nikole iz 15. stoljeća. Ribarski ugođaj gradića možete pronaći u uvali Rovenska, a nedaleko se nalazi veliki lukobran kojemu je kamen temeljac 1856. godine postavio nadvojvoda Maksimilijan. Za vrijeme Austro-Ugarske monarhije Lošinj je bio atraktivna i vrlo omiljena destinacija za odmor aristokracije, a njihovi ljetnikovci i velebne vile još i danas podsjećaju na ta vremena.

KORISNE INFORMACIJE

Smještaj: na raspolaganju su vam hotel Punta , Pansion Veli Lošinj i Pansion Saturn .

Restorani: Marina Lošinj ima dugu gastronomsku tradiciju s isključivo ribljim menijem i specijalitetima iz mora, kao i obiteljski restoran Artatorekoji nudi razne riblje i otočne specijalitete te predivan mediteranski ambijent.

Renata Cisar

Facebook Like Button