Marin Držić susreo je Williama Shakespearea

Glazbeno – scenskim projektom Držić meets Shakespeare, nastavljena je suradnja Doma Marina Držića, Društva prijatelja dubrovačke starine i Midsummer Scene festivala. Glumci iz Shakespearove komedije San Ivanjske noći u prekrasnoj palači Sponza igranim su scenama iz Dunda Maroja na engleskom jeziku obiježili 450. obljetnicu smrti najvećeg hrvatskog komediografa Marina Držića. Pratnja im je bio ansambl rane glazbe Plazarius.

drzic-meets-shakespeare-2

Dom Marina Držića ovom snažnom i hvalevrijednom inicijativom diljem Hrvatske promiče važnost i vrijednosti ostavštine našeg najvećeg komediografa. Projekt Držić meets Shakespeare predstavlja očuvanje i promicanje kulturne baštine kroz približavanje lika i djela Marina Držića i inozemnoj publici te upoznavanje s bogatom ostavštinom ovog komediografa. Cilj projekta Držić meets Shakespeare je Držićeva djela u narednom razdoblju promovirati i u inozemstvu kako bi se u pokazala njegova veličina i vrijednost.

drzic-meets-shakespeare-1

Proteklih tjedana, tvrđava Lovrjenac bila je dom jedne od najpoznatijih Shakespearovih komedija San Ivanjske noći koja je bez daha ostavila sjajnih tri tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta. Talentirana glumačka postava pod redateljskom palicom Helen Tennison, zabavnim je scenama iz Shakespearovog doba iz dana u dan nasmijavala brojna lica te zasluženo dobila pohvale i ovacije oduševljene publike. Brojni mediji izvještavali su o predstavi koja na uzbudljiv i zanimljiv način propitkuje ono što pokreće svijet, a to je ljubav.

drzic-meets-shakespeare-3

Uz svakodnevne izvedbe, ovogodišnji Festival obilježio je i tradicionalan koncert Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Ljubitelji barokne i filmske glazbe uživali su u izvedbama Komornog gudačkog orkestra i puhača, ali i naratora, glumca Filipa Krenusa te počasnog britanskog konzula Marka Thomasa koji su za posebnu priliku odigrali i nekoliko scena iz svjetske uspješnice James Bond.

drzic-meets-shakespeare-5 drzic-meets-shakespeare-4

Kulturnu ponudu Midsummer Scene festivala upotpunila je izložba From Illyria to Elsinore britanskog umjetnika Bari Goddarda. Prekrasna zbirka fotografija ljepota Hrvatske, uzbudljivih scena tragedije Hamlet te komedije Na tri kralja odigranih na prošlim izdanjima Midsummer Scene festivala brojne je Dubrovčane i njihove goste ostavila bez daha. Posebno oduševljenje fotografijama Hrvatske iz jednog novog kuta pokazala je glazbena diva Josipa Lisac koja je upravo za vrijeme trajanja festivala ostvarila i novu suradnju s umjetnikom Bari Goddardom, a čije ćemo prekrasne rezultate uskoro vidjeti.

Festival Midsummer Scene je projekt Grada Dubrovnika i TZ Grada Dubrovnika, a u produkciji Brilliant Events Dubrovnik i Honey-tongued Theatre Productions Ltd. London. Partneri ovogodišnjeg festivala su zaklade obitelji Frankopan, Društvo prijatelja dubrovačke starine, HEP, zračna luka Dubrovnik, Hrvatska turistička zajednica, turistička zajednica Dubrovačko – neretvanske županije, Dubrovačko – neretvanska županija, Jadranski luksuzni hoteli, Valamar hoteli, hoteli Maestral, Croatia airlines, Marin med poliklinika, Badel 1862, Cele.

Uz opuštenje:Select PR (sve fotografije)