MasterClass Iločkih podruma

U petak, 26. travnja 2019., održan je prvi ovosezonski MasterClass u Boutique hotelu Alhambra na Malom Lošinju, u kojem su Iločki podrumi predstavili svojih jedanaest veličanstvenih vina potvrđenih mnogobrojnim zlatnim, platinastim i šampionskim titulama.

master-class-ilock-podrumi-1

Uvodnu riječ ispred Alhambre dobrodošlicu na samu destinaciju i na prvi ovosezonski MasterClass poželio je Kristijan Merkaš, glavni korporativni sommelier Jadranka hotela.

MasterClass koji je vodila Karmela Tancabel, član Uprave marketinga i izvoza Iločkih podruma, prvi dio radionice je posvetila graševinama, a drugi dio tramincima.

master-class-ilock-podrumi-2

Od graševina se mogla kušati zanimljiva vertikala, od svježe elegantne berbe – Graševine kvalitetno vino 2018, Graševine vrhunsko vino 2017, koja svojim aromama zrele jabuke osvaja slatkastim završetkom na nepcu, preko Velike berbe 2011 (alk. 13,1%, rezidualni šećer 1,9 g/l, kiseline 5,4 g/l), Graševine Principovac 2013 do impozantnih arhivskih Graševina 2008 i 1983 godine, koje su više nego u izvrsnoj kondiciji, bogatih i zavodljivih tercijarnih aroma, koje nikoga od prisutnih nisu ostavili ravnodušnima.

master-class-ilock-podrumi-3

U drugom dijelu MasterClassa naglasak se stavio na bogate, mirisne, potentne te u mirisu i okusu sjajne tramince. Prisutni su kušali Traminac vrhunski 2017, zatim poluslatki Traminac Principovac 2015, arhivski Traminac iz 1982 godine, Traminac izbornu berbu prosušenih bobica 2011 (alk. 13,4%, rezidualni šećer 143,3 g/l, kiseline 6,1 g/l) i arhivski Traminac ledenu berbu 2007 godine. Zaključak je da su vrhunska predikatna vina u svim kategorijama posebnost Iločkih podruma, što potvrđuje i platinum medalja na Decanteru 2016 godine za Traminac izbornu berbu prosušenih bobica 2011.

master-class-ilock-podrumi-4

Tijekom izlaganja svake selekcije istaknuto je kako su obje sorte velikog potencijala, pokazale svoje tipične karakteristike teroara (fr. terroir). Iločki podrumi kao proizvođači ukupne proizvodnje od 4,5 do 5 mil. litara godišnje, izuzetnih položaja Principovac i Vukovo uz posebnu pažnju glavne enologinje Vere Zime i mladog tima enologa Ivane Raguž, Marka Marko i Antonele Knezović, omogućuju da novim tehnologijama dobiju oplemenjena vina, snažne reputacije i titula vinskih autoriteta, koja sve više privlače mnogobrojne istinske poznavatelje vrhunskih vina, kako na kontinentu tako i na našoj obali.

master-class-ilock-podrumi-5

Nakon MasterClassa poslužena je večera u šest sljedova na kojoj su poslužene delicije u sljubljivanju s vinima Iločkih podruma, a koje su okusom i spojem udovoljile i najzahtjevnijim poznavateljima vrhunskih vina. Na jelovniku alhambrinog tima tako su se našli maslac amuse bouche, hobotnica s Mozzarelom di Buffala, file kovača s bobom i špinatom, domaći ravioli punjeni s crnom slavonskom svinjom i gorgonzolom, pačja prsa s mlincima i brusnicama te liči desert s dvanaest različitih komponenti.

master-class-ilock-podrumi-6

Uz navedena jela, sklad okusa posebno su dočarali Traminac vrhunski 2017 (alk. 13,5%, rezidualni šećer <1 g/l, kiseline 5,2 g/l) te arhivski biser Rajnski rizling iz 2006 godine (alk.12,0%, rezidualni šećer 45,3 g/l, kiseline 6,3 g/l).

master-class-ilock-podrumi-7

Nakon završetka gala večere, Karmela Tancabel se zahvalila svima na dolasku ispred tima Iločkih podruma te naglasila da Iločki podrumi upravo svojom više tisućljeća znanom tradicijom, kvalitetom vina i turističkom ponudom zauzimaju vodeće mjesto razvoja grada Iloka, a sveukupno tržište zaokružuju kao vodeća vinarija koja izvozi svoja vina u sedamnaest zemalja Svijeta.

master-class-ilock-podrumi-8

Uz dopuštenje: Iločki vinogradi
Fotografije: Marin Komadina