Četiri zanimljivosti o Iloku

Četiri zanimljivosti koje možda niste znali o Iloku.

Prva buteljirana vina u Europi

Jeste li znali da je kneževska obitelj Odescalchi u svojim Starim podrumima u Iloku čak 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebne pakovine? Na taj način štitila je reputaciju od preprodavača koji su ga miješali s vodom ili vinom lošije kvalitete.

Od davnina se vino iz Iloka cijenilo na europskim dvorovima, a upravo se iločki Traminac prije šezdesetak godina pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Upućeni kažu da je ova kraljevska sorta upravo u Srijemskom vinogorju dala svoj maksimum.

ilok-putovanje-2

S dvadesetak vinarija na vinskoj cesti danas je Ilok nezaobilazna destinacija za sve vinoljupce koji neće propustiti obilazak Starog podruma i posjet Principovcu, nekadašnjem ladanjskom imanju Odescalchijevih u srcu vinograda.

Ilok ima sv. Ivana Kapistrana

Ivan Kapistran nije rođen u Iloku, u ovom gradu proveo je samo nekoliko mjeseci života, tu je i umro 23. listopada 1465., no Iločani ga posebno vole i štuju. Rođen je u Capistranu u Italiji, bio je briljantan student prava, gradski sudac, čak i upravitelj grada.

ilok-putovanje-1

Zaredio se 1415. na blagdan sv. Franje, a dvije godine kasnije postao je svećenik i sjajan pučki propovjednik. Proputovao je većinu tadašnjih zemalja u Europi, a u Ilok ga je pozvao Nikola Iločki pod čijim je vodstvom zaustavljena osmanlijska vojska pored Beograda.

Legenda kaže da je uoči te bitke Ivan Kapistran ugledao vatrenu strijelu na nebu i tog je trenutka znao da će malobrojna kršćanska vojska pobijediti Osmanlije. Nakon smrti pokopan je u iločkoj crkvi koja danas nosi njegovo ime, no njegove relikvije su nestale 1526. i nikada nisu pronađene.

ilok-putovanje-3

Europska destinacija izvrsnosti

S Vukovarom i Vučedolom, Ilok je nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti koja se 2016. i 2017. dodjeljivala na temu kulturnog turizma.

Zidine rimske utvrde Cucciuma, očuvana tvrđava iz 14. i 15. stoljeća – nekadašnje sjedište Nikole Iločkog, bana Hrvatske i kralja Bosne, crkva i svetište svetog Ivana Kapistrana, rijetki osmanlijski spomenici – turbe i hamam iz vremena Sulejmana Veličanstvenog, dvorac Odescalchi u kojem je danas Muzej grada Iloka s modernom postavom na tri kata i stari vinski podrum, oduševit će posjetitelje ovog mirnog srijemskog grada u kojem se najprije pojavljuje sunce na hrvatskom horizontu. Dočekati ga posebno je iskustvo.

ilok-putovanje-4

Destinacija Srednjeg Dunava

Vožnja čiklom ili brodom po Dunavu doživljaj je koji se ne propušta. Dunav je Iločanima sve. Ribolov, šetnja, vožnja biciklom, kupanje, tenis, staza Liska i Sultan trail… – ljubitelji aktivnog odmora jednostavno uživaju. Na obali Dunava istoimeni je hotel koji je prvi u Slavoniji dobio Michelinovu preporuku. U njemu ćete pojesti sjajan fiš bez kosti.

U sklopu projekta „Central Danube Tour – jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava“, koji se sufinancira iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020., Dunav je povezao gradove i mjesta Osječko-baranjske županije i vojvođanskog Podunavlja, koji s Ilokom čine destinaciju Srednjeg Dunava.

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)

Facebook Like Button