Vincelovo u Požeško-slavonskoj županiji nikad atraktivnije

Kad Slavonija slavi sv. Vinka zabavi nema kraja uz miris pečenih kobasica i slanine na vincelovskom štapu, otvoreni vinski podrumi do dugo u noć, bogat zabavni program, sjajna vina, gostoljubivi domaćini među kojima su neki od najpoznatijih hrvatskih vinara.

U vrijeme blagdana sv. Vinka, omiljenog sveca među slavonskim vinogradarima i vinarima koji se slavi 22. siječnja, Požeško-slavonska županija postaje središte Hrvatske. U slavljeničkom tjednu koji traje od vikenda uoči blagdana, pa do vikenda nakon blagdana, ovaj dio Slavonije posjete gosti iz čitave Hrvatske i regije. Kako i ne bi kada je riječ o najvinorodnijem kraju u Hrvatskoj sa tri vinske ceste i više od trideset vinarija.

vinkomir_kutjevo-2

Vincelovo u najnagrađivanijem hrvatskom vinogorju

U vinskoj prijestolnici Hrvatske, slavit će se od subote 19. siječnja. Službeni program započinje u popodnevnim satima na gradskom Trgu graševine tradicionalnim blagoslovom i rezidbom improviziranog vinograda, tamburaškom glazbom i paljenjem „vincelovske vatre“, uz ponudu hvaljenih kutjevačkih vina. Domaći vinari, među kojima su najcjenjenija imena vinske scene, posjetiteljima će otvoriti vrata podruma i ponuditi ih neizostavnim slavonskim delicijama i vrhunskim vinima. Ako već niste bili, ovo je sjajna prigoda da posjetite Kutjevo.

vinkomir_kutjevo-3

Požega – kada se spoji zeleno i plavo

U subotu, 19 . siječnja uz neizostavna vina poznatih požeških vinara, više od 300 izlagača iz čitave Hrvatske ujedinjenih u projektima Zeleno-plavo, Riba Hrvatske – jedi što vrijedi i Tradicionalna jela uz Vincelovo, predstavit će proizvode i jela na štandovima na glavnom požeškom Trgu sv. Trojstva. Posjetitelji će za čašu izdvojiti deset kuna, za decilitar vina tri kune, dok je gastro ponuda potpuno besplatna. Službena proslava započinje u 11 sati paljenjem vincelovske vatre, rezidbom i blagoslovom improviziranog vinograda, a slavlje će se nastaviti uz bogat zabavni program.

vinski-podrum-kutjevo

I Kaptol slavi dugo u noć

U subotu 19. siječnja u popodnevnim satima slavit će se i u Kaptolu. Manifestacija će započeti u 14 sati blagoslovom, rezidbom, zalijevanjem vinograda i paljenjem vatre u dvorištu sjedišta Udruge vinara i voćara Vino – kap Kaptol. Uz zabavni program, na štandovima će se nuditi kaptolačka mlada vina, a organizator će omogućiti i besplatni ručak za sve posjetitelje.

vinkomir_kutjevo-4

Velika slavi u utorak

Na sam blagdan sv. Vinka, 22. siječnja svetom misom u crkvi sv. Augustina i blagoslovom blagdanske vatre, vinogradara, vinara i podrumara na Trgu sv. Augustina, slavit će i Velika. Uz kupnju čaše po simboličnoj cijeni, posjetitelji će moći besplatno uživati u vinima ovoga kraja. Za zabavni program pobrinut će se izvođači tamburaške i zabavne glazbe, a proslava tradicionalno traje do kasnih noćnih sati.

vinkomir_kutjevo-5

Vetovačko Vincelovo – šećer na kraju!

Slavljenički tjedan završava na Trgu sv. Vinka u Vetovu, 26. siječnja, na kojem se svake godine okupi više od tri tisuće posjetitelja iz čitave Hrvatske. Službena proslava počet će od 16 sati uz bogatu eno-gastro ponudu, blagoslov i zalijevanje trsa, vincelovsku vatru na kojoj se peku kobasice i slanina. Neće izostati ni bogat glazbeni program, a uz vina, na štandovima će se nuditi i suveniri. O kakvoj se manifestaciji radi govori i činjenica da je ove godine najavljen dolazak gostiju iz Splita, Zadra, Krka, Vinkovaca i Đakova.

vinkomir_kutjevo-6

Uz dopuštenje: Lollipop (sve fotografije)

Facebook Like Button