Mirisno vino koje ćete obožavati – San Mauro Muškat momjanski

Bogata povijest, prekrasna priroda i specifične arome koje se teško zaboravljaju – svime time može se pohvaliti šarmantni istarski gradić Momjan, smješten na 300 metara nadmorske visine. Upravo na ovom vinorodnom području kojeg krase posebne karakteristike, nastaju neka od najmirisnijih vina, predvođena muškatom momjanskim.

san-mauro-1

Osim što je jedan od najsjajnijih brendova Bujštine, muškat momjanski je i prvo hrvatsko vino koje je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju dobilo zastićenu oznaku izvornosti.

Jedan od autora specifikacije proizvoda „Muškat momjanski“, dr. sc. Marijan Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, objasnio je da zbog jedinstvenog spoja prirodnih i ljudskih čimbenika, ovo područje unikatno u svijetu.

Specifična mikroklima koja objedinjuje utjecaje Mediterana i kontinenta, tlo na flišu s povišenim sadržajem karbonata te brdoviti teren s dobrom i redovitom cirkulacijom zraka, glavni su prirodni čimbenici koji ujedinjeni osiguravaju specifične uvjete za postizanje vrlo visoke kakvoće grožđa i vina.

san-mauro-2

Od ljudskih čimbenika tu su višedesetljetna selekcija plemki za razmnožavanje materijala isključivo s najkvalitetnijih trsova iz vinograda s područja Momjana, tradicionalni uzgoj trsova na dugo rodno drvo, s niskim prinosima po trsu i hektaru, sustavno plijevljenje mladica, skidanje lišća, zalamanje zaperaka i vršikanje mladica u svrhu postizanja povoljne mikroklime unutar trsa te postupci vinifikacije koji osiguravaju najviši stupanj očuvanja specifične sortne arome u vinu.

san-mauro-3

Muškat momjanski prepoznatljiv je i čuven među ljubiteljima vina, a vinarima predstavlja neiscprnu inspiraciju. Slučaj je to i u vinariji San Mauro koja se trenutno može pohvaliti s tri predstavnika ove sorte: San Mauro Muškat momjanski suhi, San Mauro Muškat momjanski poluslatki i San Mauro Vino prijateljstva, dok je u pripremi i četvrti.

Uz dopuštenje: Light komunikacije (sve fotografije)

Facebook Like Button