Na Laudato tv stiže nova sezona Božanstvene komedije

Bez imalo dvojbe najbolja emisija u povijesti naše civilizacije, idejni i tehnički vrhunac suvremenog etera.

Emisija koja minuciozno iščitava društvenu zbilju u Hrvatskoj, i uže, te daje svoj neizostavan autorski obol u njezinu tumačenju.

Po uzoru na kapitalno djelo velikog Dantea, ova uspješnica postavlja temelj i udara smjer novoj vrsti kreativne slobode u nedovoljno divergentnom ozračju domaćeg televizijskog programa. Satirična i topla u isti mah, aktualna i univerzalna u isti čas, Božanstvena komedija perjanica je stremljenja autora svemu što je dobro, lijepo i istinito.

laudato-bozanstvena-komedija-1

Emisija vrvi temama, obiluje gostima, odlikuje se prilozima i skečevima, te se diči svakovrsnim kreativnim inovacijama na rubu gotovo hektičnog imaginarija jednog Alighierija.

Tako su u božanstvenom društvu sjedili mnogi vrsni književnici, umjetnici, znanstvenici, društveno zauzeti, ali i estradne zvijezde, te su s gledateljima Laudato TV-a podijelili svoje životno iskustvo i znanje.

laudato-bozanstvena-komedija-7

Znanstvenik Vladimir Paar pričao je o dokolici i vremenu; nogometna legenda Ćiro Blažević o svom osobnom nogometnom putu; o kulturi glazbe Anja Šovagović; o kulturi čitanja Miro Gavran; a o kulturi kazališta Rene Medvešek.

Znanstvenica i zaljubljenica u Bibliju, Nada Babić, razgovarala je s nama o najčitanijoj knjizi svih vremena; Robert Knjaz o praksama koje su negdje postale običajima; vozač relija i voditelj nekoliko automobilističkih emisija, Juraj Šebelj, o hrvatskom prometu i našim prometnicima; Marin Ivanović Stoka o porocima, a novinari Višnja Starešina i Damir Šarac s nama su secirali stanje u hrvatskim medijima.

Na poziv gospođe Ksenije Abramović, glavne urednice Laudato TV-a, idejni trojac, Splićani, Marin Periš, Matej Sunara i Stanko Stojić, skupili su glave u ljeto 2015. i krenuli u ostvarenje humoristične, ali ozbiljne emisije koja će informirati, zabavljati, opuštati, poučavati i nasmijavati gledatelje.

Cilj je od početaka bio isti, ali se koncept emisije oblikovao tijekom prve sezone emitiranja i sada je ona ulaštena forma uvaženog statusa na Laudato TV-u, a sve više i u širokom hrvatskom medijskom prostoru, društvenim mrežama. Tijekom sezona, trio je bio pojačan brojnim suradnicima i prijateljima, a u stalnom uredničkom postavu priključili su se Josip Kežić i Ante Cash.

laudato-bozanstvena-komedija-2

MARIN

Teolog, oženjen, otac troje djece, zaposlen u izdavačkoj kući ‘Salesiana’, osnivač ‘Hrvatskog nadzemlja’ u Splitu, profiliran u voditeljskom smislu.
I kad teške kiše padaju i guste se magle spuste, kad ga meteoropatija snuždi, a nostalgija za splitskom rivom pritisne, Marin Periš pronaći će osmijeh za vas i svojim zvonkim glasom obznaniti neku mudroliju filozofa Chestertona pokušavajući prisutnima uljepšati dan.

Misli koje će tada bubnuti često su obične izmišljotine dokonih seoskih ‘mudraca’ i ‘baba tračara’, ali Marin to sve pripisuje Chestertonu, jer ni za koga drugog i ne zna.

Najljubazniji član ekipe Božanstvene komedije, ideal ‘zetstva’.
Svojom je ženidbom mnogim potencijalnim punicama zadao ljutu ranu, a u jednoj emisiji uopće nije spomenuo svoju suprugu.

Svoje lice koristi u glumačke svrhe (čak i privatno), a neki bi ga grješkom okitili pridjevima poput: slojevit, kompleksan (ne iskompleksiran, previše), siguran u sebe. Nogometni prijatelji puštaju da zabija golove samo da ih ne gnjavi lošim ‘driblinzima’.
Omiljen u društvu, osobito kad ostane kod kuće, a prijatelji odu na pivo.

laudato-bozanstvena-komedija-3

MATEJ

Magistar društvenih komunikacija i prvostupnik novinarstva, oženjen, otac jedne djevojčice, ‘sprdmajstor’, aktivan svugdje, žrtva odbojke, podvodni ribolovac.

Matej je eklatantni primjerak proizvoda dalmatinske geografije i splitskog mentaliteta: visok, elegantan i principijelan u svojoj životnoj filozofiji koja stane u jednu riječ: ‘laganini’. On ima rijetko viđenu sposobnost svoj posao pretvoriti u zadovoljstvo i užitak.

To je vidljivo iz svakog njegova priloga koji ostatku ekipe ‘Božanstvene’ redovito pristiže iz Splita i okolice. Matej je čovjek koji ne mora tražiti priče jer priče pronalaze njega.

On je jedini školovani novinar i komunikolog u ekipi, putopisac zaljubljen u prirodni krajolik i prirodne ljude: male i skromne ‘oriđinale’ koje ćete rijetko vidjeti po medijima. Njegovi su prilozi puni života, a nerijetko se snimaju kraj punog stola. Neki će ga zbog toga možda nazvati i ‘bonkulovićem’, i bit će u pravu.

laudato-bozanstvena-komedija-4

STANKO

Teolog, zaposlen kao vjeroučitelj, a u slobodno vrijeme novinar, kolumnist i urednik. Vječni propitivač svega.
Stanko nikad nije u krivu. Zapravo, kad bolje promislimo: i kad je Stanko u krivu, on je toliko uvjerljiv da mu jednostavno moraš povjerovati.

Od sto pari crnih čarapa najdraže su mu one crne. Skroman čovjek. Hrani se pretežito biljkama. Pošten čovjek. Jednom se švercao u tramvaju i kasnije surfao internetom da provjeri je li Interpol izdao tjeralicu. U slobodno vrijeme uglavnom čita, a kad ne čita, onda vjerojatno traži ono što će čitati.

Voli dobar film i brutalan vic. Upravo te karakteristike učinile su ga ‘hipotalamusom’ ove male klinike od emisije. U dvije riječi: filozofija humora, tzv. ‘stojićizam’. Stanko propitkuje stvarnost, ponekad i previše, pa ponekad i ne dobije željeni odgovor. Kritičan je, ali vjeruje u dobrotu čovjeka.

Stanko bi želio biti ateist, ali mu inteligencija ne dopušta. Prekaljeni romantik izrastao iz imotske grude, iste one na kojoj je prve stihove napisao Ujević, prve lekcije davao Bruno Bušić, prve ‘knock-outove’ dijelio Mate Parlov, zaslužio je vaše povjerenje i vrijeme. Ako ne poznajete Stanka, upoznajte ga. Volite Stanka i budite kao Stanko.

laudato-bozanstvena-komedija-5

JOZO

Frizer sa školom i dugogodišnjim radnim iskustvom, diplomirani kineziolog, fitnes trener, oženjen, veliki prijatelj i volonter u zajednici ‘Arka’.

Jozo je jedan autentični Hercegovac, zdravi izdanak ljudskosti koji je izbio iz zavičajnog krša kao cvijetak. On je A. B. Šimić s doživotnim članstvom u teretani, i to kao trener.

Jednostavan na prvi pogled, dubok na drugi, drag na svaki sljedeći. Jozo utjelovljuje sve ono što prosječan Hercegovac potiskuje. Da nije kršćanin, bio bi viking, vitlao bi mačem i skakao s nekog drvenog pramca na neprijateljsku kulu.

Dok je bio dijete, majka mu je u bočicu ulijevala ‘žilavku’, a pršut je jeo prije ‘čokolina’. Svakodnevnicu doživljava kao jelovnik iz kojeg zna što treba izabrati, ali jer osobno poznaje kuhara, naručit će nešto što vama ne će pasti na pamet. Najmuževniji frizer među barmenima, najsuptilniji trener među bilderima veliko je blago ‘Božanstvene’.

laudato-bozanstvena-komedija-6

ANTE

Ekonomist, građevinar, glazbenik, oženjen i otac dvoje djece. ‘Božanstvenu komediju’ u ljestvici prioriteta stavio je odmah iza Boga i obitelji.

Suprotno prvoloptaškom mišljenju, Ante Cash nije rođen u Imotskom. Rođen je u Zagrebu, ali je neodgojen u Imotskom. Naposljetku, doškolovati se došao u Zagreb, kolijevku hrvatskog hip-hopa, u Imotskom bi rekli: nabrajanja.

Završio je ekonomiju, ali je i završio s ekonomijom. Štoviše, teške knjige učinile su ga jakim ‘priko leđa’, pa sad nosi ‘cimenat po bauštelama’. Kako voli reći: ‘znanje je krhka tegla čvrstog stabla oholosti, pa ga se treba čuvati’. Vozi Passat karavan 1.6TDi.

Uz dopuštenje: Bagadodo (sve fotografije)

Facebook Like Button