Četri nove knjiške poslastice koje ćete poželjeti odmah

Nakladničke kuće Znanje i Vorto Palabra predstavljaju vam četiri fantastična noviteta koji će zadovoljiti očekivanja i najizbirljivijih knjigoljubaca!

Jedan od najpopularnijih suvremenih autora krimića, Robert Bryndza, u romanu Smrtonosne tajne donosi novi slučaj detektivke Erike Foster.
Prvi roman iz serijala Žena u ledu postao je svjetski bestseler, a nakon njega su uslijedili romani Noćna grabežljivica, Mutna voda, Posljednji dah i Hladna krv (svi objavljeni u Znanju).

Smrtonosne tajne šesti je nastavak u serijalu u kojem se Erika suočava s bolnim sjećanjima na svoju prošlost kako bi pronašla ubojicu i izbjegla ponavljanje zločina. A ovoga puta u opasnosti nije ona, nego netko od njezinih bližnjih… Ova fantastično napeta priča držat će čitatelja u neizvjesnosti do samog kraja s više obrata i šokova, a zatim ga iznenaditi rješenjem koje nije mogao niti zamisliti!

Vorto Palabra predstavlja čak tri potpuno različita no jednako odlična noviteta!

Knjiga Zapisi o nervoznom planetu Matta Haiga donosi protuotrov modernom svijetu i nudi odgovor na pitanje o vezi između tjeskobe i svijeta u kojem živimo.

Zapisi o nervoznom planetu iskreni je pristup kako se uhvatiti u koštac s izazovima svijeta koji nas okružuje, pametno i bezvremeno štivo koje će vas podučiti kako biti sretan i nadasve čovječan u ludilu dvadeset prvog stoljeća.

Istovremeno blistava i nježna, zastrašujuća i napeta, Anna je priča o ljubavi i osamljenosti; poziv na humanost i ljudskost. Kroz formu romana distopije, Niccolo Ammaniti nam predstavlja ostatke svijeta koji je poharao virus.

Anna je djevojčica koja tumara rodnom Sicilijom u potrazi za hranom, brine se o sebi i svom bratu i zajedno s drugom djecom bori se za opstanak… Annin život na neki način prokazuje krhku realnost našeg doba i neodrživ sustav vrijednosti svijeta koji polako ide svome kraju.

Ljubitelje fantastike i serijala Kronike Kraljosjeka Patricka Rothfussa razveslit će vijest da je na police knjižara stigao prijevod novele Polagan pogled nijemih stvari u kojoj autor donosi priču o Auri – najzagonetnijoj osobi u svijetu Kronika. Tekst koji držite u rukama drugačiji je, nije to klasična priča, a svakako nije ni priča o Kvotheu.

Polagan pogled nijemih stvari prateća je novela iz ovog bogato izmaštanog svijeta, kratak, gorko-sladak prikaz Aurina života, njena vlastita mala pustolovina, nekoć sretna i neopterećena, danas bremenita i fantastična.

knjiga-smrtonosne-tajne

Smrtonosne tajne (Deadly Secrets, 2018.).

Robert Bryndza (1979.) britanski je autor kriminalističkih romana koji su prevedeni na 28 jezika i prodani u više od 3 milijuna primjeraka širom svijeta. Svoju spisateljsku karijeru započeo je humorističnim romanima o Coco Pinchard, a najveći uspjeh postigao je serijalom o detektivki Eriki Foster.

Prvi roman iz serijala Žena u ledu postao je svjetski bestseler, a nakon njega su uslijedili romani Noćna grabežljivica, Mutna voda, Posljednji dah i Hladna krv (svi objavljeni u Znanju. Robert Bryndza je nedavno objavio i prvi roman u svom novom serijalu o privatnoj istražiteljici Kate Marshall, pod nazivom Nine Elms.

Na ledeno božićno jutro, tijelo prelijepe mlade plesačice Marisse Lewispronađeno je prerezana vrata i natopljeno krvlju. Čini se da je Marissa vodila uzbudljiv život, no kakva osoba bi učinila nešto tako okrutno?

Detektivka Erika Foster još se uvijek oporavlja od posljednjeg teškog slučaja, no ovakva okrutnost ne daje joj vremena za predah.
Okuplja svoj tim istražitelja i ubrzo otkriva da je u predgrađu južnog Londona u kojem je ubijena Marissa napadnuto nekoliko osoba koje su se kasno noću vraćale kući.
Jedan detalj povezuje ih s Marissinim ubostvom – napadač je bio odjeven u crno i nosio plinsku masku.

Kada se otkrije zapetljana mreža tajni koje okružuju smrt mlade žene, čini se da će biti nemoguće otkriti ubojicu. Erika počne povezivati tragove koji je primoraju da se suoči s bolnim sjećanjima na svoju prošlost, no mora reagirati brzo i pronaći ubojicu kako ne bi ponovio zločin. A ovoga puta u opasnosti nije ona, nego netko od njezinih bližnjih…
Prijevod: Predrag Mavar

knjiga-zapisi-o-nervoznom-planetu

Zapisi o nervoznom planetu (Notes on a nervous planet, 2019.)

Matt Haig (1975) britanski je novinar i pisac. Pisao je za The Guardian, The Sunday Times, The Independent, The Sydney Morning Herald i The Face. Dosad je napisao sedam romana, a u nakladi Vorto Palabra dosad su prevedeni i objavljeni Kako zaustaviti vrijeme i Zapisi o nervoznom planetu.

Suvremeni svijet, uza sve pogodnosti, kao da nam je u život donio i pregršt nesreće

Ne čini li vam se da nas današnji način života čini sve bolesnijima i sve nesretnijima? Da nikad nismo bili povezaniji, a sve smo usamljeniji?

Toga je maglovito bio svjestan i Matt Haig, dok ga užurbana svakodnevica, s jednim okom uvijek prikovanim uz ekran, nije svom snagom udarila u lice. Kad je počeo patiti od napadaja panike, anksioznosti i depresije, pitanje o vezi između tjeskobe i svijeta u kojem živimo za njega je postalo životno važno.

Odgovore nam sada predstavlja u ovoj nezaboravnoj knjizi. Razni nas društveni, marketinški i tehnološki “pomagači”, tako nezaobilazni u svijetu koji nas okružuje, zapravo mogu spriječiti da budemo sretni, samo je jedno od njegovih fascinantnih zapažanja.

Zapisi o nervoznom planetu iskreni je pristup kako se uhvatiti u koštac s izazovima svijeta koji nas okružuje, pametno i bezvremeno štivo koje će vas podučiti kako biti sretan i nadasve čovječan u ludilu dvadeset prvog stoljeća.
Prijevod: Ljiljana Novković

knjiga-ammaniti-nicolo-anna

Anna (Anna, 2015).

Niccolo Ammaniti (1966) rođen je i živi u Rimu. Zamalo je diplomirao biologiju, a onda je ipak radije napisao roman Škrge (1994) i započeo zvjezdanu literarnu karijeru, koja ga je dovela do statusa najinovativnijeg klasika suvremene talijanske proze.

Slavu u domovini stekao je zbirkom priča Blato (1996), potvrdio je romanom Pokupit ću te i odvesti (1999), a svjetsku popularnost donio mu je roman Ja se ne bojim (2001), prema kojemu je snimljen jednako uspješan film.
Godine 2004. objavio je zbirku stripova i filmskih story-boarda Pomalo boli. Njegove su knjige prevedene u 44 zemlje svijeta.

Svijet je poharao virus

Odrasli su pomrli, ostala su samo djeca koja će stjecanjem spolne zrelosti i stupanjem u odrasli život također umrijeti. Budućnost je oduzeta, djeca su sama, odrasli koji su se trebali o njima brinuti nestali su, ljudska vrsta osuđena je na umiranje. Nema struje. Hrane i vode polako nestaje. Diljem zemlje bjesne požari.

Anna je djevojčica koja tumara rodnom Sicilijom u potrazi za hranom, brine se o sebi i svom bratu i zajedno s drugom djecom bori se za opstanak.

Annin život na neki način prokazuje krhku realnost našeg doba i neodrživ sustav vrijednosti svijeta koji polako ide svome kraju. Ammanitijeva zamišljena distopija današnjem čitatelju neće biti previše apstraktna. Djelići radnje u mnogima bi od nas mogli potvrditi i neke vlastite strahove i bojazni pred prekretnicom na kojoj se čovječanstvo danas nalazi.

Dok Anna pokušava preživjeti uz pomoć bilježnice koju je njezina majka, čekajući smrt od virusa, ispisala svim mogućim savjetima za preživljavanje kojih se mogla dosjetiti, nemoguće je ne suosjećati s tom djevojčicom, ne razumjeti potrebu djece da ih netko čuva i štiti, da ih vodi, da ih ne napušta.

Kroz formu romana distopije ili moderne apokalipse, Ammaniti nam predstavlja svijet bez budućnosti, paradoks života u kojem ni preživjela djeca ne nose svjetlo nade i bolje budućnosti, sputana unaprijed ograničenim vijekom trajanja.
Prijevod: Snježana Husić

knjiga-polagan-pogled-nijemih-stvari

Polagan pogled nijemih stvari (The Slow Regard of Silent Things, 2014.)

Patrick Rothfuss svijet je osvojio epskom pripoviješću Ime vjetra te nastavkom Strah mudraca, u trilogiji Kronike Kraljosjeka, čiji završetak obožavatelji još uvijek nestrpljivo iščekuju.
Priča o najvećem čarobnjaku svojeg doba Rothfussa je pretvorila u jednog od najvažnijih pisaca fantastike i očarala milijune njegovih poklonika.

Polagan pogled nijemih stvari prateća je novela iz ovog bogato izmaštanog svijeta, kratak, gorko-sladak prikaz Aurina života, njena vlastita mala pustolovina, nekoć sretna i neopterećena, danas bremenita i fantastična.

Ova nam nezaboravna priča prikazuje svijet kroz njezine oči, ali nam i daje šansu da ponešto saznamo o stvarima o kojima samo Auri nešto zna. Puna tajni i misterija, Polagan pogled nijemih stvari priča je o slomljenoj djevojci koja pokušava (pre)živjeti u slomljenom svijetu.

Romani Smrtonosne tajne, Anna, Zapisi o nervoznom planetu i Polagan pogled nijemih stvari dostupne su u knjižarama diljem Hrvatske i na webshopu Znanje

Prijevod: Petra Mrduljaš Doležal

Uz dopuštenje: Znanje (sve fotografije)

Facebook Like Button