Knjiga kao stvorena za nadolazeći vikend – Trojanski rat iz ženske perspektive

Stgao nam je izvrstan roman “Tisuću lađa” spisateljice Natalie Haynes koja nam donosi novu perspektivu jednog od najvećih ratova u davnim vremenima – Trojanski rat iz ženske perspektive.

Roman “Tisuću lađa” (A Thousand Ships, 2019.) iz pera radijske voditeljice i klasične filologinje Natalie Haynes, napisan je
samouvjerenim tonom, pronicljivim opisima i ponekad gorkom duhovitošću, baš kao muza Kaliopa s kojom nas uvodi u priču.

Mislite li da ste već sve čuli o Trojanskome ratu i njegovim junacima?

O junacima možda jeste, ali vjerujte nam na riječ da o junakinjama nipošto niste.
“Tisuću lađa” roman je satkan od poglavlja o uglavnom zanemarenim ili pak mlako prikazanim ženama koje u ratu nisu izgubile život, ali su takvu sudbinu povremeno priželjkivale, suočene s onim što su dobile.

Haynes, Natalie -Tisucu lada

Natalie Haynes unosi preobrat u mitološki svijet koji je stoljećima bio suvereno muško područje

Pobliže upoznajte majke, kćeri, sestre, supruge i boginje koje su nadaleko poznate junake podizale, voljele, uništavale i oplakivale te doznajte je li Penelopa bila baš onako blaga kakvom je poznajemo, je li Helenina ljepota bila pravi povod rata te je li majčinska ljubav uvijek najiskrenija sila na svijetu.

Dojmljivo ispripovijedano iz premoćnoga ženskog kuta, Tisuću lađa konačno pruža glas veličanstvenim ženama i boginjama koje su dugo – i predugo – bile utišane.

Priče mnogih žena u ovoj knjizi znamo tek kao fragmente epske tradicije, a autorica u njihovu prikazu besprijekorno balansira između “Ilijade” i “Odiseje” pokazujući nam da ratovanje nije jedina vrsta junaštva te da je ponekad puki opstanak podjednako herojski čin.

Prijevod potpisuje, naravno, žena – Jelena Pataki.

Knjiga Tisuću lađa dostupna je u knjižarama po cijeni od 129 kn.

Tekst i foto s odobrenjem: Znanje d.o.o.

Facebook Like Button