Naftalan ili ljekovita nafta koju smo isprobali na izvoru u Ivanić Gradu

Ljekovita nafta prava je rijetkost u svijetu, a Ivanić Grad ponosi se jedinim takvim izvorom u Europi.

Naftalan je smješten na obroncima Moslavačke gore kod Ivanić Grada, a ovo lječilište ponosi se i termalnom mineralnom vodom koja se u narodnoj medicini koristi već tisućljećima. Prvi zapisi o Ivanić Gradu datiraju s kraja 11. stoljeća, kada su na tom mjestu pronađeni izvori ljekovite nafte naftalana i termomineralne vode kao izuzetno rijetkih prirodnih ljekovitih činitelja za ljudsko zdravlje.

Prema balneološkoj klasifikaciji, termomineralna voda iz nalazišta pored Naftalana, specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, je fluorna, bromna, jodna, natriumkloridna hiperterma. Riječ je o slanoj vodi, koja se nalazi na mjestu nekadašnjeg Panonskog mora, te kao i naftalan povoljno djeluje na očuvanje i unapređenje zdravlja, poboljšanje kvalitete života te sprječavanje i liječenje bolesti.

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Naftalan otvorena je 1989. godine, a specifična je i poznata po liječenju bolesnika s kožnim bolestima i bolestima sustava za kretanje. Od kožnih bolesti, ovdje se liječi psorijaza, atopijski dermatitis, kontaktni dermatitisi, sklerodermija i stanja kože nakon opeklina.

Uz bolesti krvnih žila, kao što je Burgerova bolest, bolnica je specijalizirana i za bolesti koštano-mišićnog sistema, odnosno upalne reumatske bolesti te degenerativne afekcije zglobova i kralježnice. Pacijenti u Naftalan dolaze i zbog bolesti oštećenja centralnog i perifernog živčanog sustava te rehabilitacije lokomotornog sistema koje se također liječe vrlo uspješno.

Zanimljivo je da su nalazišta ljekovite nafte naftalan izuzetno rijetka tako da je ovo nalazište kod Ivanić Grada drugo takvo nalazište u svijetu i jedinstveno u Europi. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić-Gradu raspolaže sa 137 kreveta u jednokrevetnim, dvokrevetnim i trokrevetnim sobama za svoje pacijente. 

KORISNE INFORMACIJE

Smještaj: na raspolaganju su vam hotel Ivanićanka i Apartmani Ivanić Grad

RestoraniGarfield u Ivanić Gradu nudi velik izbor talijanskih jela, jela s ražnja i s roštilja te ribljih specijaliteta, a u restoranu Ben Mar kušajte domaće specijalitete kao što su medaljoni s pršutom i kroketima, pileći odresci u limunu, svinjski kare sa suhim šljivama te neizostavni slavonski kulen.

Renata Cisar

Facebook Like Button