Nagradno WOW putovanje – Marko Fakin u Baranji

Udruga WOW (Women on Wine) već 8 godina uporno i vrlo marljivo, aktivno i prilično uspješno promovira umjereno uživanje u (dobrim) vinima.

Osim svojih redovnih brojnih mjesečnih aktivnosti i njihovog poznatog i jedinstvenog festivala ružičastih vina Pink Day, koji je uvijek u proljeće, u prvim danima ljeta – WOW-ice slave rođendan i dodjeljuju svoju WOW nagradu.

Ona je zapravo finale, kruna njihove akcije pod nazivom Što žene žele a riječ je izboru najboljeg domaćeg vina godine među bijelim, roseima, crnim i slatkim vinima te unatrag dvoije godine – pjenušcima.

IMG_9352

Predselekcijsku listu za glasanje uvijek slaže jedan ugledni hrvatski sommelier a tu je čast ove godine imao Filip Savić, sada head sommelier Noela2 u istarskom San Canzianu koji je na ovoj zahtjevnoj dužnosti naslijedio Jelenu Šimić- Valentić, Roka Bekavca, Alenu Stuparić, Željka Bročilovića Carlosa, Karin Rupena Perdec, Sinišu Lasana i Marija Meštrovića.

IMG_9354

Ideja ovog izbora je da sommelier pokaže koja su se vina pila u protekloj godini i ostavila posebno dobar utisak kako na sommeliera tako i na korisnike; nakon čega priliku za glasovanje imaju sve članice udruge WOW kao i simpatizerke (lista od 400-tinjak mogućih glasačica) koje glasuju elektronskom poštom i poručuju što se njihovom ženskom nepcu i ukusu sviđa.

Nakon glasovanja članica, u trećoj razini izbora, okupljaju se žene vinski znalci (vinarke, sommelierke, enologinje…) koje u žiriranju na slijepo od 12 finalista biraju pobjednike u svakoj od 5 kategorija i – ukupnog pobjednika – a ove godine su to bile sommelierke Karin Rupena Perdec i Ines Matić te Doris Srpek iz zagrebačke vinoteke Bornstein.

IMG_9355

Za razliku od medalja i diploma koje vinari obično osvajaju, u akciji Što žene žele pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju konkretne nagrade, tj. vrijednu skulpturu koju je dizajnirala poznata dizajnerska „Grupa“, a ukupni pobjednik, dobitnik WOW Grand Prixa odlazi na nagradno studijsko putovanje u jednu vinsku regiju.

kalazić vina

Ove godine su u finale ušli pjenušci – Blanc de Noir, vinarije Peršurić i Pavel, vinarije Šember a pobijedio je – Blanc de Noir, vinarije Peršurić.
Bijela vina: Meneghetti White 2017, Grimalda bijela 2015, vinarije Matošević i Škrlet 2017 vinarije Voštinić – Klasnić.

Pobijedio je Meneghetti White 2015.

Ružičasta vina su bila: Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti i Rosé Galić 2017 a pobijedila je Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti.

Crvena vina: Fuga 2015, vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015, vinarije Kozlović i Il Primo 2015, vinarije Fakin a pobjedio je Il Primo, vinarije Fakin.

Desertna vina: Muškat Momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba bobica 2012, vinarije Krauthaker. Pobijedila je Graševina izborna berba bobica 2012, vinarije Krauthaker.

No, ovogodišnji ukupni pobjednik bio je crni Il Primo, vinarije Fakin pa je Marko Fakin u društvu supruge Bety Prodan Fakin, sina Mišela i predsjednice udruge WOW, novinarke Sanje Muzaferije, otputovao na nagradno putovanje u Baranju i Mađarski Vilanj (Villany).

belje

Domaćin na ovom putu bilo im je Belje, točnije – Ljiljana Vajda Mlinaček sa suradnicama (odreda ženska ekipa!) pa su, logično, obišli suvremenu vinariju Belje, kao i njihove stare podrume i kušaonicu, no zanimljivo im je bilo vidjeti i farme goveda koje zadovoljavaju najviše standarde uzgoja stoke, plastenike u kojima se uzgajaju rajčice, preradu suhomesnatih proizvoda u Belom Manastiru, organsku vinariju kolege Slavka Kalazića u Zmajevcu, Kopački rit…

Baranja se uistinu pokazala punim pogotkom a sam Fakin, vinarska zvijezda koja sve jače sjaji i višestruko ovjenčan Decanterom, istaknuo da mu je drže bilo posjetiti Baranju i mađarske vinarije negoli – Francusku kao obavezan lik vinarstva.

Fokus putovanja bio je ipak na mađarskom dijelu Baranje, točnije Vilanju, gradiću u istoimenoj, možda najpoznatijoj mađarskoj vinskoj regiji s oko 200 vinarija.

Ovdje se rađaju odlična, pretežno crna vina s osobitim akcentom na sortu cabernet franc, koji je u ovom terroireu pronašao svoje idealno mjesto i daje najbolju ekspresiju. Marko Fakin i pratnja posjetili su ponajbolje tri vinarije u Vilanju – Gere, Bock i Sauska.

attila gere vina

Attila Gere jedan je od najpoznatijih vinara Vilanja i Mađarske a njegova je ponuda vina vrlo široka – od svježih, bijelih iz koja stoje svega oko 45 kuna do moćnih crnih vina poput Grand vin Cabernet Sauvignona ili Cabernet Franca, boca kojih stoji blizu 2500 kuna.

Hrvatska delegacija kušala je čak sedam vina od kojih se Fakinu najviše dopala etiketa Solus. Idući je bio posjet vinariji Jozsefa Bocka, jednoj od najvećih u Vilanju koja na tržište isporučuje oko milijun boca vina godišnje.

Boca Bockova cuveea iz 2013. na Decanteru je ocijenjena s 92 boda a stoji oko 170 kuna, što je fantastična cijena, no, naravno, Bock u ponudi ima i vina koja su znatno skuplja – poput cuveea iz 2011. koji stoji 500.

bock vina

Zanimljivo je da se najveći dio proda u Mađarskoj, a dio završava u drugim zemljama, između ostalih u danskoj gdje Bock ima svoj bistro. Kao šećer za kraj obišao se podrum ali i restoran vinara Christiana Sauske koji u sklopu vinarije ima i izvrstan restoran.

bock vinarija

Upravo u ovom predivnom prostoru okruženom vinogradima i posve uklopljenom u prirodu, WOW pobjednik je uživao u večeri i pairingu s njihovim vinima.

sauska  cuvee 7

Fakin je bio oduševljen vinima a osobni favorit su mu ovog puta ipak bila vina iz Sauskine druge (od tri) vinarije, one smještene u pokrajini Tokaj.

Tekst: Sanja Muzaferija