Najbolje vrijeme za posjet Hong Kongu

Sudar moderne arhitekture i tradicije u Hong Kongu ogleda se u šumi nebodera koji žive u skladu s prirodom. Za Hong Kong bi se zaista moglo reći da je mitski grad u šumi nebodera.

S više od sedam milijuna ljudi skučenih na 1104 četvornih kilometara Hong Kong je jedno od najnapučenijih mjesta na svijetu. Ne samo da živi hiperaktivno, nego je i neizmjerno razvijen i bogat. Unatoč modernom izgledu, koji je nalik na šumu visokih stambenih zgrada i poslovnih nebodera, Hong Kong je izgrađen prema zadivljujuće tradicionalnim planovima.

hong-kong-2

ZANIMLJIVOST:
Načela feng shuia, što u prijevodu znači vjetar i voda, nalažu sklad prirode i onoga što je stvorila ljudska ruka kako bi se osiguralo blagostanje i sreća.
Svi graditeljski radovi morali su se planirati prema naputcima stručnjaka za feng shui – pa čak i kad je riječ o datumima početka i završetka poslova.

Planine s jedne i more s druge strane prema drevnom vjerovanju štite od zla. Duboke vode prirodne hongkonške luke pokazale su se idealnima za trgovanje, naročito nakon opijumskih ratova s Kinom sredinom 19. stoljeća. Otada je razvoj grada upravo čudesan, a luka je okružena divovskim neboderima koji se nadvijaju nad jedra džunke, kineskog drevnog jedrenjaka.

hong-kong-6

Korak po korak

Hong Kong se sastoji od otoka Hong Kong na jugu i poluotoka Kowoona koji su povezani brodom i željeznicom te Novih teritorija na sjeveru, kao i brojnih otoka i otočića.

Bivša povijesna kolonija i povijesno središte Macao destinacija je koju vrijedi posjetiti. Prilikom slijetanja zrakoplovom, putnici stižu u zračnu luku koja je udaljena oko pola sata vlakom od središta grada.
Taj veličanstveni grad najbolje se upija pješice – uz malu pomoć gradske podzemne željeznice, autobusa, tramvaja ili taksija.

hong-kong-3

Kineska Nova godina

Najbolje vrijeme za posjet Hong Kongu su siječanj i veljača.
Tada je uglavnom suho, bez padalina, a temperature se kreću od oko 15 do 20 stupnjeva.

Proslava Nove godine u Hong Kongu nezaboravno je iskustvo. Vreva, petarde koje eksplodiraju po ulicama, gusti dim i mirisi tamjana koji pokušavaju ‘nadglasati’ zvukove bubnjeva i gonga i probiti se kroz zmajeve koji plešu u zraku teško je doživjeti bilo gdje drugdje na svijetu.
Događaj koji se željno iščekuje tijekom cijele godine i nastupa u siječnju ili veljači, odličan je povod za posjet ovom eklektičnom gradu.

hong-kong-5

Spoj tradicije i modernih utjecaja najbolje do izražaja dolazi u karnevalskoj povorci koja pršti veseljem kako bi se otjerali zli duhovi i privukli sreća, zdravlje i obilje, a kulminira veličanstvenim vatrometom koji se gotovo ne može vidjeti nigdje drugdje na svijetu.

tian tan hong kong

Hramovi u kojima se domaći stanovnici mole za blagostanje u novoj godini, raskošno ukrašeni domovi i gozbe koje nude veselje za sva osjetila naprosto se ne smiju propustiti.

Kowloon, Hong Kong

Staro i novo – posjet Kowloonu

Najbolji način da doživite Kinu u punom sjaju kaotičnosti je posjet Kowloonu, najužurbanijem dijelu grada. Nathan road i obližnje tržnice odlične su shopping destinacije, nakon kojih se možete okrijepiti tradicionalnim dim sum jastučićima koji se kuhaju na pari ili prže.
Kineski ravioli najčešće se pune usitnjenim mesom, ribom, plodovima mora i povrćem.

hong-kong-1

Do središnje gradske četvrti zaputite se brodom. Red moderne arhitekture, red mističnih hramova i vidikovac Victoria Peak nude bezbrojne motive za neumorne fotografe. Izbjegavajte vikende jer su tada gužve. Cheung Chau i Lantau otoci su vrijedni posjeta. Hramovi, Veliki Buddha i manastir dodatna su injekcija turbulentne kineske prošlosti.

Zabava za djecu

hong-kong-4
Omiljeno dječje odredište, hongkonški Disneyland ima sve što je potrebno za ludu zabavu.
Mickey, Pluton i rasplesani patuljci nude zabavu za cijeli dan.

Nakon otvaranja 2005. park se neprestano obogaćuje novim sadržajima pa tako mali i veliki mogu posjetiti ‘Divlji zapad’ i prisjetiti se Priče o igračkama ili uskočiti u svemirski brod u Tomorrowlandu.
Atrakcija zapadnog svijeta osobit je doživljaj nakon istraživanja kaotičnih ulica starog svijeta.

Facebook Like Button