Najveća pljačka dijamanata

Krađa dijamanta u svjetskoj prijestolnici Belgijskoga grada Antverpena.

Najveća pljačka dijamanata u povijesti u Belgijskom gradu Antverpenu, svjetskoj prijestolnici dijamanata. Mjesto radnje Dijamantni centar Antverpen, Belgija takozvana dijamantna prijestolnica svijeta još od 17. stoljeća. Vrijeme radnje veljača 2003. godine. U centru se nalazi 160 sefova koje koriste preprodavači dijamanata kako bi spremili svoje kamenčiće na sigurno.

U međuvremenu četvorica poznanika iznajmila je poslovni prostor u istoj zgradi u kojoj borave već dvije godine, pomno analiziraju alarmni sustav i planiraju krađu, čak su ukrali ključeve koji otvaraju glavnu riznicu, napravili kopije i vratili ih nazad.

Krađu su na kraju i izveli ispraznivši čak 123 sefa bez ostavljanja ikakvih tragova što još uvijek nije razjašnjeno. Alarmni sustav se nije oglasio, zaobišli su i sigurnosna vrata koja se sama zaključavaju u slučaju otkrivanja bilo kakve opasnosti od krađe.

Budući da ih je u jednom trenutku sigurnosna kamera uspjela snimiti, nakon nekog vremena bivaju uhvaćeni od strane lokalne policije, ali ukradeni dijamanti vrijedni 100 milijuna dolara nikada nisu pronađeni. Slične pljačke događaju se svako nekoliko godina.

Dodajmo i činjenicu da su dijamanti jako mali i lagani, a psi ih ne mogu nanjušiti pa ih je lako sakriti što ih čini zanimljivim plijenom lopova. Zbog toga se dijamanti čuvaju u riznicama sa najboljim alarmnim sustavima koji se trenutno mogu nabaviti. Tako se koriste infracrveni senzori, telefoni s direktnom vezom s policijom, neprobojni sefovi, stražari itd., ali kao što smo vidjeli iz ovog primjera sigurnosni sustavi ponekad nisu učinkoviti koliko god dobri bili.

Više o dijamantima možete pronaći na stranicama : Dijamanti

Fotografija: Shutterstock

Facebook Like Button