Napojnice

U hotelima, taksijima i restoranima diljem svijeta vrijede različita nepisana pravila.

Rijetke su zemlje koje napojnice ne prihvaćaju objeručke, ali ih ima. Tako na primjer u Japanu novac radije potrošite na nešto drugo jer ostavljanje napojnica je uvredljivo, a u Italiji, Europi, Južnoj Africi, Keniji ili turskom Istanbulu ona je uračunata u cijenu. No možete ju ostaviti u standardnoj visini od 10 posto, a hotelskim nosačima po jedan euro po torbi. U Australiji i Novom Zelandu ne očekuju napojnice, baš kao i ni na Kostariki, Fidžiju, u Singapuru i Danskoj. Turistički djelatnici, pak, savjetuju: ako ste u nedoumici, bolje je dati nešto nego ništa.

S tim nemaju problema u Sjedinjenim Američkim Državama jer je tamo napojnica – obavezna! Tako u Las Vegasu mnogi konobari nemaju fiksnu plaću poput nas, već žive isključivo od napojnica. U nekim ekskluzivnijim lokalima taj iznos naraste i do 20 posto od iznosa na računu. Taksistima u New Yorku i Chicagu treba ostaviti 15 posto od cijene vožnje. U Kanadi se očekuju napojnice od 15-20 posto u restoranima, no, svakako biste trebali ostaviti napojnicu još i taksistima, vratarima i ostalom osoblju hotela u kojem se nalazite.

U nekim manjim gradovima ili naseljima dovoljno je ostaviti sitniš, zaokružite stoga vaš iznos s računa. Hotelskom nosaču je poželjno dati dolar za svaku torbu. Međutim, ako odsjedate u luksuznim hotelima poput Four Seasons ili Ritz Carlton, nemojte se libiti nosačima dati i po dva do pet dolara po torbi jer se to, u najmanju ruku, očekuje. Ako želite da vam hotelsko osoblje organizira prijevoz do aerodroma, imajte na umu da će im za to trebati nešto vremena, uz sve ostale obveze, pa im se zahvalite sa 3-5 dolara napojnice i velikim smiješkom. Čak 20 dolara morat ćete ostaviti ako u posljednji trenutak želite rezervirati stol za večeru ili nagovoriti konobara da vas pusti u restoran tijekom vikenda iako je ogromna gužva. Ako vam to i pođe za rukom, onda ste, moramo priznati, i vrlo vješt pregovarač.

Pregovaračke vještine možete iskušati i u zemljama Azije. Cjenkajte se na tamošnjim tržnicama kako biste dobili bolju cijenu, a razliku možete potrošiti i za napojnice jer se u Kini očekuje minimalno 3 posto od ukupnog iznosa usluge. U Hong Kongu taj postotak raste i do 15, ukoliko već nije uključen u cijenu. Ako pomišljate kako ćete se zbog napojnica kući vratiti kratkih rukava, ne brinite.  Iako ih njihove kolege u Hong Kongu smatraju obaveznim, taksistima u Kini ne trebate ostavljati napojnice, kao ni indijskim.

U Europi je dovoljno ostaviti euro za svaku uslugu poput organizacija prijevoza do aerodroma ili rezervacija u restoranu. U zapadnoj Europi napojnice su u većini slučajeva uračunate u cijenu, no ako ste u mogućnosti radije ostavite koji euro. Na području istočne Europe iznimno ćete obradovati djelatnike ako im ostavite napojnicu jer ju ne očekuju, a posebice ne u uobičajenom rangu od 10 posto. Ako u svojim tradicionalnim putovanjima za shopping destinaciju birate Mađarsku, onda ste već upoznati s tim da 10 posto napojnice morate ostaviti na ruke, a ne na stolu.

Slična je situacija i u Velikoj Britaniji, no prije nego posegnete za novčanikom provjerite na dnu računa piše li “discretionary service charge”. Ova fraza označuje da je napojnica uračunata u cijenu i ne morate izdvajati više od naznačenog iznosa na tom malom bijelom papiriću. Kako  to uvijek priliči, u pubovima ostavite koju funticu konobarima bez obzira je li u cijeni napojnica ili ne, kao i taksistima njihovih 10 posto. Ako vam je ovo dosad bilo previše matematike, onda otputujte u Indiju. Tamo se nekome možete zahvaliti poklonom umjesto napojnice. Zvuči  jednostavnije? Bilo kako bilo, u svakom slučaju, uvjereni smo da  će vas pamtiti kao divnog i dragog gosta.  Zar ne?

Linda Draškić Perak; Emin Kuliyev / Shutterstock.com (naslovna fotografija)

Facebook Like Button